Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Videanu a trimis o comisie de control la CE Rovinari, dupa acuzatiile de mita din SUA

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a dispus inceperea de urgenta a unui control al Inspectiei Generale din cadrul Ministerului Economiei la S.C. Complexul Energetic Rovinari, ca urmare a informatiilor referitoare la contractele incheiate de aceasta societate, in perioada 2003-2005, potrivit ME.

"Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a dispus demararea de urgenta a unui control al Inspectiei Generale din cadrul ministerului Economiei la S.C. Complexul Energetic Rovinari, ca urmare a informatiilor referitoare la contractele incheiate de aceasta societate, in perioada 2003-2005, cu firmele reprezentate de cetateanul american Richard Morlok", potrivit unui comunicat de presa emis vineri pe portalul ministerului.

Concluziile echipei Ministerului Economiei, rezultate in urma controlului, vor fi transmise Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), mai informeaza comunicatul.

Directorul financiar al unei companii californiene care produce valve pentru industria nucleara, electrica, a petrolului si gazului, a recunoscut ca a dat mita pentru a obtine contracte cu mai multe companii straine, printre care Complexul Energetic Rovinari din Romania.

Fostul director financiar al companiei californiene s-a recunoscut vinovat pentru rolul sau intr-un caz de dare de mita de aproximativ 628.000 de dolari catre numerosi oficiali guvernamentali straini, informeaza un comunicat al Departamentului american al Justitiei disponibil pe internet.

Richard Morlok, in varsta de 55 de ani, originar din Rancho Santa Margarita, California, a recunoscut ca a planuit coruperea unor oficiali guvernamentali din Romania, China, Coreea de Sud si Arabia Saudita, pentru a obtine contracte pentru firma la care lucra, cu sediul in Orange County California.

Potrivit unor documente judiciare, compania concepea si producea vale de control folosite in industria nucleara, electrica, a petrolului si gazului din toata lumea. Morlok a fost directorul financiar al companiei din 2002 pana in 2007. Din aceasta functie, el supraveghea departamentul financiar si avea responsabilitatea de a aproba anumite plati si transferuri financiare.

Morlok a recunoscut ca din 2003 pana in 2006, a incurajat compania sa dea mita in valoare totala de 628.000 de dolari unor oficiali de la companii straine de stat, pentru a obtine contracte. El a recunoscut si ca firma a obtinut profituri de aproximativ 3,5 milioane de dolari in urma contractelor obtinute prin dare de mita. Potrivit documentelor judiciare, au fost mituiti angajati de la Complexul Energetic Rovinari, China National Offshore Oil Company, PetroChina, Jiangsu Nuclear Power Corporation (China), KHNP (Coreea de Sud) si Safco (Arabia Saudita).

Morlok a recunoscut si ca a furnizat informatii false in cadrul unui audit intern din 2004 si a unuia extern din acelasi an, pentru a acoperi platile ilegale. El risca cel mult cinci ani de inchisoare, iar sentinta va fi anuntata in 10 iulie 2009.

Publicat Vineri, 6 Februarie 2009 - 16:34
Cuvinte cheie: Videanu, ministerul Economiei, control, Complex, Energetic, Rovinari | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours