Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Sanatatea primeste 4% din PIB, Cultura doar 0,19%

Ministerul Sanatatii va primi, potrivit proiectului de buget pe 2009, aproximativ 4% din PIB, dupa ce anul trecut a beneficiat de un procent comparabil, au precizat surse din minister. Cultura, in schimb, va primi mai putin decat in 2008, adica doar 0,19% din PIB.

"In urma ultimelor negocieri intre ministrul Sanatatii, Ion Bazac, de o parte, si premier si ministrul de Finante, de cealalta, s-a acceptat o crestere de la 3,7% la 4% din PIB, avand in vedere numeroasele probleme cu care se confrunta sistemul sanitar", au explicat sursele, citate de NewsIn.

Potrivit surselor, propunerea initiala a ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, prevedea alocarea a 2,5% din PIB pentru Sanatate. "Acest procent era inadmisibil, avand in vedere costurile pe care le ridica sistemul sanitar romanesc. Dupa alte negocieri, procentul a crescut la 3,7% din PIB, iar in final s-a ajuns la 4%", au explicat sursele citate evolutia procentului din PIB pentru Sanatate.

Aceleasi surse sustin ca ministrul Sanatatii a continuat negocierile pentru buget inclusiv vineri, astfel incat procentul stabilit in ultima faza, 4% din PIB, sa fie aproape egal, procentual, cu cel din 2008.

Sindicalistii spun ca alocarea a 4% din PIB pentru Sanatate nu garanteaza rezolvarea problemelor din sistemul sanitar, printre care calitatea serviciilor si maririle de salariu. "Pana acum nu avem confirmarea ca Ministerul Sanatatii va respecta acordul de majorare a veniturilor din sistemul sanitar, iar anuntul facut ieri (n.r. - joi) de Emil Boc, privind majorarea salariilor cu 5% in doua transe, nu ne multumeste", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Sanitas, Marius Petcu.

Liderul Sanitas a mai spus ca, daca pana pe 10 februarie, autoritatile nu publica ordonanta prin care se aproba majorarile salariilor cadrelor medicale cu cel putin 10% si acordarea sporurilor cerute de sindicalisti, vor trece la actiuni de protest, conform legislatiei privind conflictele de munca.

Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National va primi, potrivit proiectului de buget pe 2009, aproximativ 0,19% din PIB, dupa ce anul trecut a beneficiat de 0,24%, potrivit unor surse din minister, citate de NewsIn.

Joi, dupa sedinta de guvern dedicata proiectului de buget, premierul Emil Boc nu a anuntat sumele de care va beneficia fiecare minister, cu exceptia celui al Educatiei, pentru care alocarea va fi de "aproape 6% din PIB".

Bugetul pe anul 2009 prevede alocarea a 10 miliarde de euro pentru investitii, majorarea salariilor si pensiilor cu 5%, stabilirea unei pensii minime de 350 de lei, eliminarea primelor acordate bugetarilor, dar proiectul ar putea suferi modificari in urma unor noi consultari cu partenerii sociali.

Publicat Vineri, 30 Ianuarie 2009 - 15:34
Cuvinte cheie: Buget, Sanatate, Cultura | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours