Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Ministerul Muncii discuta cu pensionarii amanarea cresterii pensiilor

Oficialii Ministerului Muncii discuta luni cu reprezentantii pensionarilor despre o eventuala amanare pana in luna septembrie a cresterii pensiilor la 45% din salariul mediu brut si despre posibilitatea impunerii unui plafon de 2.000 lei pentru pensiile care ar urma sa fie majorate in acest an. Discutiile incep la ora 17.00, la sediul Ministerului Muncii.

Reprezentanti din PSD au declarat luni pentru NewsIn ca "orice decizie legata de posibilitatea amanarii cresterii pensiilor cu 9% pana in luna septembrie va fi mai intai discutata cu asociatiile reprezentative ale pensionarilor si abia apoi va fi facuta publica".

Reprezentantii PSD si cei ai PD-L au analizat luni o propunere a Ministerului Finantelor de amanare a majorarii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie pentru luna septembrie, masura ce ar putea aduce economii bugetare de aproape 1,2 miliarde euro.

"Pensiile vor creste sigur in acest an, insa este posibil ca punctul de pensie sa ajunga la 45% abia in luna septembrie, intrucat majorarea acestora cu 9% din luna martie ar necesita in 2009 un transfer de la bugetul de stat la bugetul de pensii de aproape 3,2 miliarde euro, pentru a acoperi deficitul. Daca s-ar decide amanarea cresterii pensiilor cu inca sapte luni, s-ar putea face economii de aproape 1,2 miliarde euro", au declarat reprezentanti ai PSD.

Astfel, daca majorarea se amana pentru septembrie, deficitul bugetului public de pensii ar urma sa fie in acest an de doar 8 miliarde lei, potrivit calculelor finantelor. Suma ar urma sa fie acoperita de la bugetul de stat. In prezent, punctul de pensie este 697,5 lei si reprezinta 41% din salariul mediu brut de 1.693 lei, luat in calcul de actualul guvern pentru fundamentarea bugetului.

Majorarea puctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie ar insemna o crestere a pensiilor cu circa 9%, potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii. Ultima majorare a pensiilor a avut loc in luna octombrie 2008, cand punctul de pensie a fost majorat la 45% din salariul mediu brut de anul trecut, de 1.550 lei.

Pe de alta parte, reprezentantii PSD propun inghetarea cresterii pensiilor mari in acest an, astfel incat de majorarile prevazute de legea pensiilor sa beneficieze doar cei care au venituri mici. „Trebuie sa hotaram daca se impune un nivel maxim pentru care se va aplica aceasta majorarea a pensiilor, iar variantele pe care le avem in vedere vizeaza plafonarea la 1.500-2.000 lei", au precizat reprezentantii social-democrati.

Publicat Luni, 26 Ianuarie 2009 - 17:42
Cuvinte cheie: Ministerul, Muncii, pensii, pensionari | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours