Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Melescanu: Vom avea o Armata care va functiona doar pe hartie

Bugetul MApN pentru 2009 a fost adoptat de comisiile din Parlament, care nu au admis nici un amendament facut de liberali. In conditiile in care suma alocata reprezinta 1,3% din PIB, fostul ministru al Apararii si-a aratat neincrederea in ceea ce priveste buna functionare a ministerului.

"Mi se pare grav ca in programul de guvernare, pe baza caruia Guvernul a fost validat, se prevede negru pe alb ca se va acorda pentru MApN minimum 2% din PIB si acum avem 1,3%. Este o situatie extrem de grea", a declarat Teodor Melescanu, care a adaugat ca "bugetul nu respecta nici angajamentele luate fata de NATO, care prevedeau alocarea unui procent de 2,38% din PIB pentru Armata", potrivit Newsin.

Melescanu a precizat ca bugetul MApN nu va permite inceperea nici unui program de inzestrare, "ci maxim cu mari eforturi se vor putea achita ratele la programele multianuale".

Actualul ministru, Mihai Stanisoara, este insa mai optimist si apreciaza ca bugetul va asigura o functionare "corecta" a Armatei si continuarea finantarii programelor de inzestrare aflate in derulare. Ministrul a mai spus ca bugetul de anul acesta va permite si achitarea datoriilor restante din 2008. In ceea ce priveste noile programe strategice, Stanisoara a afirmat ca in situatia in care acestea vor demara, se vor putea utiliza credite de angajament suplimentare.

"Suma alocata, pentru 2009, Ministerului Apararii, este cu putin mai mare decat cea care a rezultat din executia bugetara de anul trecut. Daca in timpul mandatului lui Teodor Melescanu, ministerul a functionat, cu siguranta va functiona si acum", a mai spus ministrul Stanisoara.

Unul dintre amendamentele liberalilor se referea la posibilitatea ca Minsiterul Apararii sa angajeze credite pentru programe strategice pe proiecte concrete, care sa ajunga pana la 2,38% din PIB.

Un alt amendament respins prevedea finantarea cheltuielilor privind participarea fortelor armate la operatiuni in strainatate din bugetul Guvernului si nu al Ministerului Apararii.

Ministerul Apararii Nationale are prevazute, potrivit proiectului pe 2009, cheltuieli in valoare de 7,65 miliarde de lei, respectiv 1,3% din PIB, ceea ce reprezinta cu aproximativ doua miliarde de lei mai putin fata de suma prevazuta in proiectul fostului Guvern.
Publicat Joi, 12 Februarie 2009 - 12:24
Cuvinte cheie: buget 2009, melescanu, Ministerul aparatii, stanisoara, NATO | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours