Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Diaconescu: Statutul corpului diplomatic ar putea fi schimbat

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a spus vineri ca este necesara schimbarea statutului corpului diplomatic, pentru a fi transata de pilda problema ambasadorilor care provin din mediul politic si pentru a oferi o perspectiva clara carierei de diplomat.

Intrebat de problema ambasadorilor care provin din mediul politic, ministrul a spus ca trebuie schimbat statutul corpului diplomatic. "Statutul corpului diplomatic trebuie sa spuna foarte clar limita care trebuie respectata pentru numirea unui ambasador provenit din mediul politic", a declarat ministrul, aflat in vizita la Kiev.

La instalarea lui Diaconescu in functie, in decembrie, presedintele Traian Basescu declara ca noul ministru de externe trebuie sa continue depolitizarea institutiei pe care o va conduce, intrucat MAE este locul profesionistilor in diplomatie, si nu un loc de refugiu pentru politicieni.

Diaconescu nu a putut indica insa o marja de timp in care va fi efectuata schimbarea statutului diplomatic. "Ne gandim, dar mai dureaza", a spus ministrul, care insa a subliniat vointa de a schimba statutul: "Categoric voi schimba statutul corpului diplomatic, e vorba de examene, de prognoza de cariera, de posibilitiatea ca angajatii MAE sa aiba o perspectiva pe un interval cel putin mediu de timp. Crearea unui diplomat se intinde pe o perioada lunga si multi se demotiveaza si pleaca", a argumentat seful diplomatiei.

Ministrul a mai spus ca nu va modifica salariile din minister. "De bine, de rau, cred ca salariile sunt decente in Centrala in acest moment, dar in exterior, cred ca acestea sunt foarte mici in comparatie cu ceilalti diplomati (din alte tari UE - n.r.). E o chestiune care nu tine numai de plata muncii, ci si de demnitate", a adaugat ministrul.

In ceea ce priveste rechemarea unor ambasadori, Diaconescu a spus ca va lua aceasta decizie numai daca mandatul acestora expira sau daca se pune problema cumulului de salariu si pensie. "Si aceasta decizie se va aplica fara exceptie", a adaugat ministrul.

Referitor la structura ministerului, unde pana acum au fost confirmati pe posturi doi secretari de stat (Bogdan Mazuru si Doru Costea), iar propunerea pentru al treilea - Bogdan Aurescu - nu a fost semnata inca de premierul Emil Boc, Diaconescu a confirmat ca se pastreaza postul de secretar de stat pentru romanii de pretutindeni si cel al agentului pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

De asemenea, Victor Micula, cel care s-a ocupat de organizarea summitului NATO de anul trecut, ramane secretar general al Ministerului de Externe, a precizat ministrul. El nu a exclus eventuale alte schimbari in structura ministerului, spunand ca ele vor fi anuntate la timp.

Intrebat de informatiile care au aparut in presa potrivit carora Natalia Intotero, presedintele Tineretului Social-Democrat din Hunedoara, ar urma sa fie secretar de stat pentru romanii de pretutindeni, ministrul Diaconescu a reamintit ca si PSD, si PD-L vor face propuneri pentru functiile de secrtar de stat, dar a spus ca inca nu are o individualizare pentru posturile neocupate. El s-a declarat insa convins ca "cei propusi vor fi totusi oameni profesionisti si calificati".

Potrivit Monitorului Oficial aparut vineri, 23 ianuarie, ministrul afacerilor externe este ajutat in activitatea sa de cinci secretari de stat, de agentul guvernamental pentru CEDO si de comisarul general pentru expozitii mondiale. Noutatea consta in aparitia secretarului general pentru afaceri strategice. MAE mai are un secretar general si un secretar general adjunct, iar numarul maxim de posturi in MAE este de 2.499, exclusiv demnitarii si cabinetul ministrului, din care 811 sunt in Centrala MAE.

Publicat Vineri, 23 Ianuarie 2009 - 18:27
Cuvinte cheie: corp, diplomatic, statut, Diaconescu, MAE | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours