Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Diaconescu: Romania nu are o strategie clara in privinta proiectelor europene

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat sambata la TVR1 ca Romania nu are o strategie clara in ceea ce priveste proiectele pentru obtinerea de finantare europeana, propunand fie proiecte prea mici, fie prea ample, gen Nabucco.

"In acest moment avem capacitatea sa propunem proiecte, este in regula si lucrurile pot fi bine puse la punct cu Uniunea Europeana. Vreau insa sa va spun un lucru. Uitandu-ne la intregul pachet sau la logica de alcatuire a pachetelor si a proiectelor pe care Romania le propune Uniunii Europene, vedem o chestie relativ ciudata. Fie sunt proiecte mici, de mica anvergura, chiar subregionala, la un moment dat, fie este un proiect foarte mare, precum Nabucco.

Deocamdata nu avem o strategie clara din punctul de vedere al relationarii unor proiecte de mai mare amplitudine, dar care sa fie totusi capabile a fi digerate intr-un termen scurt pe fondurile pe care Uniunea Europeana le pune in acest moment la dispozitie si care sa aiba si o pondere ceva mai serioasa la noi. Proiectele foarte mici nu o relevanta prea mare, proiectul foarte mare, Nabucco, are o componenta politico-geostratica transnationala, care poate complica lucrurile la un moment dat", a declarat seful diplomatiei.

Prezent in aceeasi emisiune, comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban, a spus ca in ceea ce priveste proiectele mari, situatia e foarte diferita de la sector la sector si, de exemplu, sunt deja aprobate de catre Comisia Europeana si vor incepe finantarile la proiecte mari in ceea ce priveste domeniul protectiei mediului. "Sunt aprobate cel putin sase proiecte foarte mari" in domeniul mediului, a spus comisarul Orban.

Romania si Ungaria ar putea primi 30 de milioane de euro pentru conducta Arad-Szeged ce va interconecta retelele de gaz din cele doua tari, ca parte a pachetului de finantare de 3,5 miliarde de euro pentru investitii in infrastructura energetica propus la sfarsitul lunii ianuarie de Comisia Europeana statelor membre. De asemenea, finantare europeana va primi si un proiect similar de interconectare a retelelor de gazoducte din Bulgaria si Romania.

In ceea ce priveste Nabucco, oficialii europeni si-au exprimat sprijinul pentru proiectul destinat sa reduca dependenta Europei de gazul rusesc, dar nu au oferit finantare directa.

Publicat Duminica, 8 Februarie 2009 - 13:52
Cuvinte cheie: Diaconescu, MAE, Romania, strategie, proiecte, europene | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours