Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Diaconescu incerca sa obtina solidaritatea UE in problema Chisinaului

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu va merge luni la Luxemburg, la reuniunea ministrilor de Externe ai UE (CAGRE), pentru a incerca sa determine blocul european sa renunte la atitudinea precauta si rezervata fata de R. Moldova si sa isi dovedeasca, in sfarsit, solidaritatea cu Romania.

Comunicatul Ministerului de Externe care anunta participarea ministrului la reuniunea CAGRE mentioneaza laconic ca "in cadrul sesiunii Relatii Externe, vor avea loc discutii privind situatia din Republica Moldova".

Situatia din R. Moldova a fost pusa insa pe agenda Consiliului pentru afaceri generale si relatii externe (CAGRE) la insistentele Romaniei, fata de care R. Moldova a adoptat in ultima luna o atitudine agresiva si discriminatorie. Semnale ale tensionarii relatiilor au existat inca de la sfarsitul lunii martie cand peste 200 de cetateni romani nu au fost lasati sa intre in Republica Moldova, pe fondul sarbatoririi a 91 de ani de unire a Basarabiei cu Romania si al apropierii scrutinului parlamentar din 5 aprilie. Au urmat apoi gesturi tot mai neprietenoase si mai grave: expulzarea ambasadorului roman la Chisinau, Filip Teodorescu, si a consilierului sau, Ioan Gaborean, introducea vizelor pentru romani, hartuirea jurnalistilor romani si refuzul privind numirea lui Mihnea Constantinescu ca nou ambasador al Romaniei, potrivit Newsin.

Exista voci care au acuzat ca UE si-a dovedit lipsa de solidaritate fata de Romania prin faptul ca nu a condamnat ferm masurile Republicii Moldova de a reitroduce vizele pentru romani, Chisinaul incalcand atat acordurile bilaterale, cat si cele cu UE. In ultimele saptamani blocul european s-a rezumat la a se declara - cu intarziere, dupa ce au trecut zilele libere cu ocazia Pastelui Catolic - ingrijorat fata de cele intamplate la Chisinau si "uimit" fata de reintroducerea vizelor. Aceste reactii au ramas la nivel declarativ si nu au avut niciun efect practic, determinand R. Moldova sa-si mentina cu incapatanare atitudinea ostila si sa anunte vineri ca nu accepta numirea lui Mihnea Constantinescu ca nou ambasador al Romaniei la Chisinau. In schimb, UE a mustrat Romania - pe cai nu neaparat oficiale - pentru decizia Guvernului, ceruta de presedintele Traian Basescu, de a simplifica procesul de acordare a cetateniei romane.
Publicat Duminica, 26 Aprilie 2009 - 14:14
Cuvinte cheie: diaconescu, luxemburg, UE, r.moldova, chisinau | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours