Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

CE analizeaza legea achizitiilor publice

Presedintele Comisiei Europene a promis sa analizeze in termen de o saptamana propunerile de modificare a Legiii achizitiilor publice si masura in care acestea sunt compatibile cu angajamentele facute de Romania la data aderarii, a declarat Mark Gray, purtator de cuvant CE.

"Tot ce pot spune in acest moment este ca in timpul intalnirii (din 12 ianuarie cu presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc, n.r.) presedintele Barroso s-a angajat sa analizeze propunerile si sa raspunda in termen de o saptamana cu privire la compatibilitatea cu angajamentele facute la data aderarii", a declarat Gray pentru NewsIn.

Seful Departamentul pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas, a declarat luni ca a finalizat modificarile la legislatia nationala privind achizitiile publice, urmand ca acestea sa fie transmise dupa-amiaza la Comisia Europeana. Modificarile vizeaza in principal reducerea perioadei de evaluare a proiectelor elaborate de Romania, si pentru care solicita finantare europeana, de la peste 80 de zile la aproximativ 30 de zile.

Legea achizitiilor publice a facut obiectul unor negocieri dure cu Comisia Europeana inaintea aderarii, existand dubii cu privire la transparenta si criteriile de selectie a firmelor care obtineau contracte cu statul. Domeniul concurentei a fost unul dintre cele critice, alaturi de cel al justitiei si luptei impotriva coruptiei, asa-numitele "stegulete rosii" la acest capitol fiind ridicate abia in 2006, cu cateva luni inainte de aderare.

"DAE a realizat consultari cu institutiile statului si cu partenerii sociali, mediul de afaceri si mediul academic, urmand ca, dupa consultarile cu Comisia Europeana, sa fie continuate discutiile cu partile interesate, conform unui calendar care va ulterior agreat", se precizeaza intr-un comunicat de presa al DAE.

Seful statului a spus, pe 12 ianuarie, la Bruxelles, ca unul din principalele subiecte abordate in cadrul intalnirii cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a fost utilizarea fondurilor europene, Traian Basescu solicitand ca in legislatia romaneasca sa existe un corespondent menit sa permita scurtarea timpului de implementare a proiectelor.

Basescu a anuntat ca, in urmatoarele sapte zile, Romania va propune CE o modificare a legislatiei privind achizitiile publice. "Unul din subiectele foarte importante discutate a fost sa existe un corespondent intre actiunea Comisiei Europene de a reduce timpul de evaluare a proiectelor trimise de Romania de la 87 de zile la 30 de zile, dar sa existe un corespondent si in legislatia romaneasca ce sa ne permita sa scurtam foarte mult timpii de implementare, de la peste 90 de zile la aproximativ 30 de zile. Am convenit ca in urmatoarele 7 zile sa trimitem Comisiei o propunere de modificare a legii achizitiilor publice care functioneaza in Romania. Ne trebuie aceasta consultare cu Comisia, pentru ca legea achizitiilor publice a fost discutata cu Comisia inainte ca Romania sa devina membru al UE" a explicat Basescu.

Publicat Marti, 20 Ianuarie 2009 - 08:12
Cuvinte cheie: CE, lege, achizitii, publice | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours