Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Bugetul Educatiei a fost amanat, iar al Transporturilor, Mediului si al Sanatatii au fost votate

Plenul Parlamentului a stabilit joi amanarea discutiei pe bugetul Ministerului Educatiei, pe motiv ca este un domeniu mai "complex", in timp ce bugetul Ministerului Transporturilor a fost votat cu amendamentele propuse de comisii, iar cel al Sanatatii si al Mediului fara nici un amendament.

Presedintele de sedinta, senatorul PDL Alexandru Peres, a sugerat ca eventuale negocieri, "discutii afara" in ce priveste bugetul Educatiei, nu au fost finalizate.

Bugetului Sanatatii a fost adoptat cu 201 pentru si 76 impotriva. Nici un amendament al PNL nu a fost admis, potrivit Newsin.

De asemenea, Parlamentul a votat bugetul Ministerului Mediului, cu 204 voturi pentru, 60 contra si o abtinere, fara nici un amendament propus de liberali. Potrivit anexei votate, 62,9% din finantarea Ministerului se face de la bugetul de stat, 1,7% din credite externe, iar 35,4% din fonduri externe nerambursabile.

Bugetul Ministerului Transporturilor a fost votat de Parlament cu amendamentele propuse de comisii

Parlamentarii au votat joi bugetul Ministerului Transporturilor, cu 212 voturi "pentru" si 71 de voturi "impotriva", exprimandu-se in favoarea celor doua amendamente admise de comisii si respingand restul amendamentelor initiate atat de PNL, cat si de PSD.

Dezbaterea pe marginea bugetului Ministerului Transporturilor a inceput cu aprobarea, cu larga majoritate, a amendamentelor admise si in comisii, ai caror initaitori au fost democrat-liberalul Mircea Toader si un grup de senatori ai PSD-PC.

Dupa votarea celor doua amendamente PSD si PD-L, liberalii au inceput, fara succes, prezentarea amendamentelor initiate de PNL, respinse si anterior in comisiile de specialitate.

Liberalii au pledat pentru modernizarea aeroporturilor din Oradea sau Craiova, investitii in Aeroportul Transilvania Targu Mures pentru a fi adus la standarde internationale si construirea de drumuri ocolitoare pentru Iasi, Barlad si alte localitati. Deputatul Antal Istvan a solicitat dublarea subventiilor pentru sustinerea transportului public pentru calatori, in conditiile in care, anul trecut acestea au fost mai mari decat cele prevazute in bugetul pe 2009, insa insuficiente.

Liberalul Relu Fenechiu a aratat ca s-a impamantenit un obicei prost in Romania, acela de a incepe proiecte si de a nu le mai termina, obicei ce ingroapa sume mari de bani. Fenechiu a spus ca drumul ocolitor pentru Iasi a fost inceput si, desi Guvernul a alocat 40 de milioane de lei pentru acest proiect, este nevoie de suplimentarea acestor fonduri. "Domnule ministru, analizati posibilitatea redistribuirii banilor pentru obiectivele incepute, si mai putin cele care nu au nici macar studiul de prefezabilitate", s-a adresat Fenechiu ministrului Berceanu, absent de al dezbateri.

"Orice drum incepe si se termina, dar mai si trece prin localitati. Drumurile ies din municipiu in alta stare decat intra, dar nu din cauza noastra, ci din cauza ministrilor transporturilor si primarilor Iasului, tot timpul de alta culoare politica", si-a inceput pledoaria "domnul profesor", apelativ adresat lui Anghel Stanciu de presedintele de sedinta, Alexandru Peres.

Stanciu i-a transmis ministrului Radu Berceanu sa astupe gaurile din drumurile Iasului, facute de autocamioanele de mare tonaj care nu un drum ocolitor pe care sa treaca, pentru "a nu avea probleme cu DNA".

Interventiile pe amendamente au fost intrerupte de viceliderul grupului PNL Eugen Nicolaescu, care a amenintat ca il va reclama pe presedintele de sedinta la Biroul Permanent pentru conducerea "eronata si ilegala a sedintei". Peres i-a raspuns la randul sau lui Nicolaescu sa nu mai iasa cu asemenea interventii, altfel va ruga chestorii sa ia masuri, ulterior cerandu-si scuze de la Nicolaescu.

Potrivit amendamentelor admise, din cheltuielile pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, mai precis capitolul investitii in Bucuresti, sectorul 1, se suplimenteaza cu 1.960.000 lei. Pe de alta parte, din acelasi capitol se redistribuie 300 de mii lei pentru studiul tehnico-economic si de fezabilitate pentru obiectivul de investitii "Centura oras Baia Sprie continuata cu tunel pe sub Muntele Gutin", 700 de mii lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investitii "Drum expres Baia Mare-Sein-Cehu Silvaniei".

De asemenea, se aloca 1.960 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor cu proiectarea Centura Sud - Vest ocolire Municipiul Pitesti, DN65D Albota-Mosoaia-Bascov si pentru expropieri/despagubiri terenuri private.

Amendamentul a fost facut de senatorii PSD+PC Sorin Bota, Constantin Tamaga, Serban Valeca, deputatii PSD+PC Mircea Draghici, Ion Burnei, Bogdan Niculescu Duvaz, Filip Georgescu, Radu Vasilica si deputatul PD-L Nicolae Bud.

Un alt amendament admis, propus de deputatul PD-L Mircea Toader, se aloca suma de 6.367 mii lei pentru Scoala Superioara de Aviatie Civila - Aeroport Strejnic. Se mai aloca 433 mii lei pentru obiectivul de investitii "Pista de decolare pavata pentru avioane usoare in incinta aerodromului Gh. Banciulescu - Stejnic".

Publicat Joi, 19 Februarie 2009 - 12:48
Cuvinte cheie: buget, transporturi, educatie, ministere, sanatate | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours