Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Stoica si Voinescu: Judecatorii ar trebui alesi direct

Valeriu Stoica, vicepresedinte al PD-L, a afirmat, vineri, ca principiul separatiei puterilor este respectat doar in cazul in care toti reprezentantii puterii sunt alesi de catre cetateni, in caz contrar raportul dintre puteri fiind asimetric.

"Multa vreme am fost partizanul republicii parlamentare, dar convingerea mea s-a intemeiat nu pe principii, ci pe frica fata de un presedinte prea puternic ce ar putea sa derapeze in directia autoritarismului. Acum sustin ca majoritatea parlamentara este la fel de periculoasa precum autoritarismul unui singur om. Singura protectie reala este oferita de separarea clara a puterii", a declarat Valeriu Stoica in cadrul dezbaterii organizate de Pro Democratia pe tema reformei constitutionale.

Stoica a apreciat ca "marea eroare a filosofiei politice europene continentale" este ideea ca doar Parlamentul exprima suveranitatea unei natiuni. Din acest fapt a rezultat principiul iacobin al unicitatii puterii, principiu ce a fost preluat ulterior de catre leninism. Acest principiu nu asigura separarea puterilor in stat, acestea devenind inegale ca putere.

"Parlamentul exprima suveranitatea nationala, dar si puterea executiva si cea judecatoreasca exprima vointa poporului. De aceea sunt adeptul sistemului american in care si judecatorii sunt alesi in mod direct. Trebuie sa renuntam la principiul unicitatii puterii", a conchis democrat-liberalul.

O pozitie similara a exprimat si deputatul PD-L Sever Voinescu. "Exista o intreaga artilerie impotriva republicii prezidentiale pe motiv ca duce clar la dictatura si se spune ca merge doar in America, nu la noi", a spus Voinescu. El a sustinut ca alegerile directe foloste pentru desemnarea reprezentantilor celor trei puteri-executiva, legislativa si judecatoreasca-sunt garantia ca nici o putere nu va fi superioara celeilalte.

"Noi impartim puteri si nu impartim responsabilitati. Eu cred ca un sistem in care cele trei puteri sunt egal indrituite de alegatori si se controleaza reciproc este sistemul de care avem nevoie", a conchis Voinescu.

Publicat Vineri, 30 Ianuarie 2009 - 15:27
Cuvinte cheie: Valeriu, Stoica, Sever, Voinescu, judecatori, alesi, direct, revizuire, constitutie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours