Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Stanomir: Alegatorii ar trebui sa poata desfiinta privilegiile pe care si le voteaza alesii

Profesorul Ioan Stanomir, presedintele Comisiei prezidentiale de analiza a Constitutiei, spune ca este nevoie de introducerea referendumului abrogativ in textul fundamental, pentru ca in acest mod parlamentarii s-ar gandi de doua ori inainte de a legifera privilegii in dauna cetatenilor.

Stanomir a declarat, in cadrul unei dezbateri pe tema reformei constitutionale desfasurate la Palatul Parlamentului, ca un text fundamental revizuit "trebuie sa dea posibilitatea cetatenilor de a interveni efectiv". In acest sens, Stanomir a aratat ca este salutara si initiativa textului de revizuire a Constitutiei redactat de Asociatia Pro Democratia, "si anume ca pune accentul pe aceasta dimenisune semidirecta a democratiei".

"Cred ca alaturi de referendumul initiat de cetateni este categoric nevoie de un referendum abrogativ, pentru ca, in acest mod, poate parlamenatrii s-ar gandi de doua ori inainte de a legifera privilegii in dauna unor categorii sociale. Referendumul abrogativ este o cale de a tempera omnipotenta parlamentara", a sustinut Ioan Stanomir.

Presedintele Comisiei prezidentiale care a lansat, pe 14 ianuarie, un raport asupra regimului constitutional actual, cu propuneri de revizuire, a spus ca, dincolo de obiectivele sale limitate, raportul si-a atins unul dintre scopurile, acela de a constitui o agenda a unei dezbateri publice. Raportul Comisiei prezidentiale nu s-a vrut, de la inceput, un text juridic sau legislativ, a sustinut Stanomir, ci un punct de pornire catre o dezbatere care sa implice si politicul, si societatea civila.

Potrivit lui Ioan Stanomir, raportul comisiei a avut la baza "credinta in unicitatea democratiei constitutionale ca singura solutie de rezolvare si de pacificare a conflictelor politice, credinta in pluralism, raportul fiind in mare masura un document care nu recomanda solutii unice, ci credinta in demnitatea umana".

Foto: Newsin 

Publicat Vineri, 30 Ianuarie 2009 - 15:14
Cuvinte cheie: Stanomir, referendum, abrogativ | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours