Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Senatul il contrazice pe Traian Basescu pe "Legea Rachiului"

Plenul Senatului a decis luni respingerea cererii de reexaminare prin care presedintele a cerut eliminarea exceptarii de la plata accizelor a productiei de tuica si rachiuri de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita a 250 litri.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gratiela Iordache, a precizat ca mentinerea accizarii "ar incuraja procesul de evaziune fiscala". La randul sau, senatorul PSD, Petre Daea, presedinte al Comisiei de agricultura, a afirmat ca, din semnalele pe care le are, pe masa de lucru a Comisiei Europene s-ar afla reglementari in domeniu. El a explicat ca, pana la epuizarea traseului legislativ al Legii, care trebuie sa ajunga la Camera Deputatilor, poate CE va veni cu o solutie, informeaza Newsin.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a precizat ca, in unele tari ale UE, fierberea tuicii pentru consum propriu fara plata accizelor este permisa, ca de exemplu in Germania si Austria. "Nu stiu Romania, atunci cand discuta cu UE, trebuie sa ia pozitia de drepti si sa spuna "Da" intotdeanuna. Atunci cand cererile noastre sunt rationale, cand scopul este interesul cetateanului si nu are nicio conotatie infractionala sau contraventionala, de ce trebuie sa aducem niste masuri exagerate? (...) Cred ca este o masura contraproductiva din punct de vedere al evaziunii fiscale (...) Cred ca dam un exemplu negativ in dialogul pe care-l avem cu UE daca palinca ungureasca a reusit sa fie recunoscuta in UE si taranul ungur din Ungaria poate sa-si tina cantitatea pe care a fiert-o, austriacul si germanul la fel. De ce taranul din Romania nu poate avea acelasi tratament?", a argumentat Frunda.

La randul sau, senatorul PNL Varujan Vosganian a atras atentia ca, prin masura ceruta de Presedintie, si agreata de Guvern, vor fi scosi de pe piata producatorii de alcool din fructe.
Presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului, in octombrie 2008, textul Legii de modificare a Codului Fiscal prin care s-a decis exceptarea de la plata accizelor a productiei de tuica si rachiuri de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita a maximum 250 litri pe an.
Traian Basescu a considerat ca Legea care modifica un articol al Codului Fiscal, in sensul exceptarii de la plata accizelor a productiei de tuica si rachiuri de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita a maximum 250 litri pe an pentru fiecare gospodarie individuala, incalca o directiva a Uniunii Europene.

Seful statului citeaza Directiva CE nr. 92/83/CEE care stipuleaza o derogare obtinuta de Romania, prin negociere, pentru cel mult reducerea la 50% a nivelului accizelor si doar pentru o limita de 50 litri pe an pentru fiecare gospodarie individuala, pentru productia de tuica si rachiuri de fructe destinata consumului individual, reducere prevazuta in legislatia deja in vigoare.

Traian Basescu a argumentat ca Presedintia, Legislativul si autoritatea judecatoreasca au obligatia constitutionala de a supraveghea punerea in aplicare a prevederilor europene, iar legislatia propusa promulgarii "nu este conforma cu legislatia comunitara in domeniu si cu prevederile Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana".

Camera Deputatilor a decis, pe 30 septembrie, ca orice gospodarie individuala poate produce, pentru consum propriu, tuica sau rachiu de fructe, in cantitate de 250 de litri alcool pur, fara plata accizelor.
Potrivit amendamentului votat de catre deputati, "tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 250 de litri de produs pentru fiecare gospodarie individuala pe an, cu concentratia alcoolica de 100% in volum se excepteaza de la plata accizelor".

Propunerea legislativa, initiata de deputati PSD si PNL, a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 200 de voturi “pentru”.

Reexaminarea va ajunge la Camera Deputatilor, for decizional.

Publicat Luni, 9 Februarie 2009 - 20:04
Cuvinte cheie: Basescu, lege, Senat, rachiu, tuica, alcool | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours