Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Renuntarea la aplicarea pedepsei, marul discordiei in Comisia de Cod Penal

Membrii Comisiei de Cod Penal nu au reusit nici in a doua zi de dezbateri sa ia o decizie in legatura cu articolul care da posibilitatea instantei sa renunte la aplicarea pedepsei, unii considerand ca, in varianta initiatorului, "aproape orice infractor poate sa scape".

Parlamentarii din Comisia de Cod Penal au hotarat, in sedinta de joi, sa introduca un amendament la proiectul de Cod Penal, pentru a stabili o limita a gravitatii infractiunilor pentru care judecatorul poate decide sa nu aplice pedeapsa. Deputatii si senatorii nu s-au inteles insa daca articolul ar trebui sa se aplice pentru condamnari pana la 10 ani, sapte sau cinci ani, urmand ca o decizie sa fie luata luni, prin vot, potrivit Newsin.

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla, membru in Comisia de Cod Penal, a criticat articolul privind renuntarea la aplicarea pedepsei, admitand ca, potrivit variantei initiatorului, "ar putea scapa orice infractor". Social-democratul a apreciat ca prevederile din Codul Penal actual, privind suspendarea pedepsei si eliberarea sub control judiciar, sunt "absolut suficiente", propunerea din proiect fiind inacceptabila.

"Este o noutate absoluta pentru sistemul judiciar romanesc (n.r. aceasta prevedere) si, din acest punct de vedere, nu exista conturata o majoritate care sa sustina posiblitatea pentru judecator de a nu aplica o pedeapsa, in cazul in care o infractiune este de o anume gravitate. Trebuie sa analizam cu atentie si sa vedem care sunt consecintele si in plan practic pentru ca, daca analizam in abstract si lasam judecatorului aceasta posibilitate, dam nastere la mult subiectivism", a opinat senatorul.

Comisia a mai decis joi marirea termenului de eliberare conditionata la pedepsele pe viata, de la 20 ani cat era prevazut in proiect, la 30 de ani. "Termenul initial este foarte scurt pentru ca, daca o infractiune este comisa la o varsta de 20 de ani, la 40 de ani acel criminal foarte periculos poate sa fie afara si sa traiasca in aceasi colectivitate cu rudele victimelor lui, ceea ce este inacceptabil si de aceea am propus termenul de 30 de ani dupa care in anumte conditii poate cere eliberarea conditionata", a explicat Toni Grebla.
Publicat Joi, 26 Martie 2009 - 14:18
Cuvinte cheie: cod penal, cod de procedura penala, CPP, infractiuni, infractor, criminalitate, inchisoare, judecator, justitie, tribunal | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours