Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Protectia mediului, sub semnul amenzii: Reciclare, stimulente, investitii

Presedintele Comisiei de administratie a Camerei, Sulfina Barbu, a declarat joi ca deputatii forului vor initia proiecte legislative de stimulare a reciclarii, in sensul impunerii unor preturi prohibitive pentru depozitarea materialelor in gropile de gunoi, dar si a acordarii de stimulente pentru producatorii care folosesc materiale reciclate ca materie prima.

Democrat-liberala a precizat ca nu ar trebui permisa depozitarea materialelor reciclabile de tipul ambalajelor sau hartiei si nici a peturilor. "Pentru depozitarea unor astfel de deseuri, preturile trebuie sa fie prohibitive. Ne-am propus ca, in trei luni, sa avem una-doua initiative care sunt de maxima urgenta pentru stimularea reciclarii", a precizat Barbu, citata de Newsin.

Presedintele Comisiei a adaugat ca Romania risca penalitati uriase, de sute de mii de euro pe zi, daca autoritatile nu-si vor respecta angajamentul de a inchide si ecologiza cele 238 depozite de deseuri neconforme. "Anul 2009 este primul an de scadenta in care avem cateva zeci de astfel de depozite la nivel national si autoritatile locale abia acum au realizat pericolul in care se afla. Romania ar putea plati penalitati uriase, in acest domeniu. Pot fi chiar penalitati de sute de mii de euro pe zi din momentul in care Romania nu s-a conformat la angajamentele pe care deja le-a semnat in Tratatul de aderare. Cine spune ca se pot renegocia termenele nu cunoaste procedurile europene", a afirmat Barbu.

Statul ar trebui sa stimuleze producatorii sa foloseasca materiale reciclate

Legislatia de mediu privind transportul deseurilor, precum si incadrarea lor in diverse categorii ar trebui revizuita, iar prin lege ar trebui acordate stimulente producatorilor care folosesc materiale reciclate.

Participantii la masa rotunda organizata la Camera Deputatilor au cazut de acord ca prin lege ar trebui instituite acordarea de stimulente producatorilor care utilizeaza materiale reciclate, in loc de materii prime traditionale, precum si unele taxe pentru cei care nu recurg la folosirea acestui tip de materiale atunci cand au posibilitatea.

Totodata, acestia au discutat despre revizuirea catalogului de deseuri periculoase, precum si despre gasirea unor solutii de finantare - printr-o schema complementara de ajutor de stat - pentru proiectele care vizeaza producerea de energie din surse regenerabile, precum deseurile animaliere in mediul rural.

Autoritatile locale pot investi in inchiderea depozitelor neconforme, iar banii le vor fi rambursati

Consiliile judetene trebuie sa inceapa sa faca investitii pentru inchiderea gropilor de gunoi neconforme din mediul rural si urban, iar banii ar urma sa le fie rambursati dupa aprobarea aplicatiei la Bruxelles.

"Exista un decalaj in ce priveste angajamentele autoritatilor locale si inceperea proiectelor noastre. Ideal ar fi fost ca ele sa fie corelate, insa autoritatile locale si-au anuntat angajamentele de inchidere a depozitelor neconforme pe propria raspundere in 2004, fara sa existe un plan la nivel national", a spus directorul general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu), Silviu Stoica, citat de Newsin.

El a explicat ca o cota din taxa de salubrizare trebuia sa mearga de atunci la inchiderea depozitelor neconforme si la deschiderea altora ecologice.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, anuntase miercuri ca Romaniei i s-ar putea declansa, din iulie, procedura de infringement (incalcare a tratatului de aderare, n.r.) pentru nerespectarea angajamentelor in ce priveste inchiderea gropilor de gunoi neconforme cu normele Uniunii Europene (UE), el declarand ca va incerca, totusi, sa mai solicite "o pasuire" de la Comisia Europeana in acest domeniu.
Publicat Joi, 19 Martie 2009 - 14:54
Cuvinte cheie: ecologie, reciclare, nemirschi, sulfina barbu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours