Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Prin Legea Petrolului din 1995, statul a renuntat la dreptul de impartire a productiei de hidrocarburi

Statul a renuntat, prin Legea petrolului din 1995, la dreptul de 45% din productia obtinuta din exploatarea unui perimetru de hidrocarburi, precum si la dreptul de preemptiune pe care il avea la cumpararea de titei sau gaze naturale, au declarat vineri surse din industria petroliera.

"In anul 1992 cand s-a incheiat contractul intre Rompetrol, care atunci era companie de stat si consortiul format din companiile "Entreprise Oil Exploration Ltd" (Marea Britanie), subsidiara a firmei "Enterprise Oil PLC" (Marea Britanie), si "Canadianoxy (Romania) Ltd" (Canada), subsidiara a firmei "Canadian Occidental Petroleum Ltd" (Canada), nu exista o lege a petrolului.

Pe atunci se incheiau contracte de explorare pe cont si risc si impartire a productiei de hidrocarburi. Acestea prevedeau ca statul roman are dreptul la 45% din productie, iar compania cu care se incheia contractul 55%. Pentru a beneficia de 45% din productie, statul ar fi trebuit sa contribuie cu 45% la investitiile in dezvoltare si productie", au spus pentru NewsIn surse din industria de profil.

Legea petrolului din 1995 a prevazut in locul contractelor cu drept de impartire a productiei acordurile de concesiune. Tot prin aceeasi lege, statul a renuntat si la dreptul de preemtiune pe care il avea la cumpararea titeiului sau gazului extras in urma unui acord petrolier. Astfe ca cel care exploateaza resursele are drepturi depline asupra productie.

"De asemene, in toate legile petrolului de pana acum, ultima fiind aprobata in a anul 2004 este specificat ca o companie poate sa ceara acordul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) sa se extinda peste granita perimetrului pe care il exploateaza. Daca dupa granita cu perimetrul pe care il exploateaza este o alta companie este nevoie de acordul acesteia si poate fi impartita productia intre cele doua companii", au precizat aceleasi surse.

Publicat Vineri, 6 Februarie 2009 - 16:21
Cuvinte cheie: Legea Petrolului, stat, renuntare, impartire, productie, hidrocarburi | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours