Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Parvulescu (APD) si Ionita (SAR), impotriva legii "Big Brother"

Politologul Cristian Parvulescu, reprezentant al Asociatiei Pro Democratia, a afirmat ca asigurarea securitatii cetatenilor incepe sa afecteze drepturile si libertatile cetatenesti, prin propagarea unei frici de sorginte neoconservatoare.

Parvulescu a apreciat ca masurile de securitate adoptate de Statele Unite si tarile Uniunii Europene dupa atacul terorist din 11 septembrie 2001 au afectat drepturile si libertatile cetatenesti.

"Temerea mea este ca suntem intr-o frica de origine neoconservatoare. Derapajele din SUA si Uniunea Europeana ar trebui sa ne faca sa ne intrebam daca n-ar trebui sa schimbam compasul. Sunt frici care nu au nici o baza si ma simt ca in 1984", a spus Parvulescu facand trimitere la un celebru roman al lui George Orwell.

Parvulescu a spus, in cadrul dezbaterii "Societatea civila pentru reforma sistemului de securitate", ca este relevant faptul ca schimbarile din fruntea Ministerului de Interne au avut ca miza controlul politic asupra unui serviciu de informatii, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.

Reprezentantul APD s-a declarat ingrijorat de faptul ca in Romania este posibila achizitionarea, inclusiv de catre firme private, a aparaturii necesare interceptarilor convorbirilor. De asmenea, exista sase institutii care detin acest tip de aparatura si alte zece care pot solicita legal interceptari. Nu in ultimul rand, spune Parvulescu, din cele 16 legi care reglementeaza problema securitatii nationale, nici una nu specifica in mod clar ca doar SRI poate efectua interceptari, singura prevedere in acest sens existand doar intr-o hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Parvulescu a contestat si Legea 298 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului deoarece "pleaca de la premisa ca toti romanii sunt suspecti din start si ca trebuie monitorizati", fapt care aduce atingere drepturilor si libertatilor cetatenesti. Politologul a adaugat ca predomina in Romania o viziune conservatoare asupra rolului serviciilor de informatii care vizeaza protectia statului impotriva cetatenilor.

La randul sau, Sorin Ionita, de la Societatea Academica Romana, a reclamat gradul redus de transparenta al serviciilor secrete romanesti, in comparatie cu serviciile de informatii din Occident.

"Ar trebui sa avem niste instrumente de control cuantificabile. In alte parti, se folosesc diversi indici, cum ar fi costul unui ofiter de informatii, cati dintre ei au fost prinsi cu ceva si dati afara etc. Apoi n-am nici cea mai mica idee cum functioneaza comisiile parlamentare de control. De fapt, noi monitorizam legi, ne dam cu presupusul (...) Comisiile par mai degraba un birou de reclamatii al serviciilor, locul in care acestea isi depun doleantele", a spus Ionita.

Publicat Miercuri, 11 Februarie 2009 - 18:17
Cuvinte cheie: lege, stocare, date, convorbiri, telefoane, Big Brother | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours