Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Noul Cod Penal ii scapa pe 150 de "clienti" ai DNA

Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a declarat ca peste 150 de inculpati trimisi deja in judecata de procurorii anticoruptie vor scapa de inchisoare, deoarece faptele lor ar fi dezincriminate sau ar interveni prescriptia, in conditiile in care se aplica noul Cod Penal.

Morar a criticat mai multe consecinte ale aplicarii prevederilor proiectului de Cod Penal, cele mai importante fiind dezincriminarea unor fapte penale si reducerea pedepselor in cazul infractiunilor de coruptie, reducere a pedepselor care presupune, automat, termen mai scurt pentru prescriptia unor fapte, potrivit Newsin.

Seful DNA a dat ca exemplu o fapta comisa in anul 2002, care are ca termen de prescriptie jumatatea anului 2017, potrivit actualului Cod Penal, in timp ce aceeasi fapta s-ar prescrie in 2009, daca se aplica proiectul de Cod initiat de Ministerul Justitiei.

Transparency Romania critica reducerea pedepselor pentru coruptie

Explicatiile formulate de Ministerul Justitiei nu pot ascunde gravele erori de conceptie care stau la baza proiectului de Cod, asa cum a fost el aprobat de Guvern si transmis Parlamentului, arata Transparency Romania.

Organizatia critica, in acest context, faptul ca pedepsele prevazute in normele de incriminare a faptelor de coruptie, in proiect, sunt mult mai reduse decat in Codul Penal in vigoare.

Pentru luare de mita, actualul Cod prevede o pedeapsa de inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi, in proiect este stipulata pedeapsa cu inchisoare de la  2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita profesia sau activitatea in executarea careia a savarsit fapta. Prescriptia la aceasta infractiune scade de la 10 ani la 8 ani.

Darea de mita este condamnata, in actualul Cod, cu 6 luni - 5 ani de inchisoare, in timp ce proiectul prevede inchisoare de la 1- 5 ani.

Traficul de influenta este pedepsit acum cu intre 2 si 10 ani de inchisoare, insa proiectul de Cod prevede o pedeapsa de 1-5 ani, iar termenul de prescriptie scade si el cu trei ani.

Aceeasi situatie este si in cazul cumpararii de influenta, unde este aplicata aceeasi pedeapsa cu inchisoarea, respectiv aceasi micsorare a acesteia in noul Cod.

Pentru primirea de foloase necuvenite, pedeapsa prevazuta acum este intre 6 luni si 5 ani, arata Transparency, in timp ce in noul Cod  infractiunea este eliminata, cu motivarea introducerii in "luare de mita", desi sunt infractiuni distincte.

Divulgarea informatiilor secrete de stat este pedepsita, in prezent, cu pana la 10 ani, in timp ce proiectul de Cod prevede o pedeapsa de 2- 7 ani si interzicerea unor drepturi.

De asemenea, pentru deturnarea de fonduri este prevazuta, acum, o pedeapsa de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, insa noul Cod ar urma sa pedepseaca aceasta infractiune cu 1-5 ani de inchisoare, iar termenul de prescriptie scade la jumatate, ajungand la 5 ani.

Scaderea pedepselor, coroborata cu regimul suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, precum si cu dispozitiile referitoare la prescriptia raspunderii penale, are rolul de contribui la certitudinea evitarii pedepselor pentru infractiuni de coruptie, avand in vedere ca, odata cu reducerea limitelor de pedeapsa, scad si termenele de prescriptie pentru aceste infractiuni.

Totodata, infractiunile de coruptie intra, in bloc, sub incidenta noilor prevederi cu privire la suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, aceasta fiind permisa pentru toate infractiunile de coruptie si mai cu seama in conditiile in care prevederile referitoare la suspendare sunt mai lejere decat cele in vigoare in privinta concursului de infractiuni. Acest aspect, arata organizatia, contrazice afirmatia ministrului, potrivit careia "represiunea penala urmeaza sa creasca progresiv pentru cei care comit mai multe infractiuni inainte de a fi definitiv condamnati".

Potrivit TI, alte aspecte referitoare la partea generala a proiectului de Cod Penal privesc insasi capacitatea de a continua investigatiile incepute si pun in discutie incadrarea faptei si verificarea faptului daca acele conditii specifice la savarsirea faptei mai sunt sau nu elemente constitutive ale infractiunii.
Publicat Marti, 17 Martie 2009 - 08:17
Cuvinte cheie: cod penal, dna, coruptie, daniel morar, transparency international | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours