Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Municipiul Sfantu Gheorghe face referendum pentru autonomia maghiarilor

Consiliul Local din Sfantu Gheorghe a aprobat organizarea referendumului pentru autonomie de Ziua Maghiarilor.

Consiliul Local al municipiului Sfantu Gheorghe, Covasna, a adoptat, joi, in sedinta ordinara, referendumul necesar in vederea inaintarii initiativei legislative cetatenesti privind autonomia Tinutului Secuiesc, data de organizare propusa fiind 15 martie, transmite Newsin.

Proiectul a fost votat cu 14 voturi pentru din partea consilierilor PCM si UDMR prezenti si trei voturi impotriva ale consilierilor romani, in timp ce un alt consilier roman a parasit sala la momentul votarii acestui punct, in semn de protest fata de acest proiect initiat de civicii-maghiari si adus pe ordinea de zi.

La propunerea primarului Antal Arpad (UDMR), noua denumire a proiectului este "Proiect de hotarare privind organizarea unui referendum local in vederea consultarii cetatenilor din Sfantu-Gheorghe privind infiintarea regiunii autonome a Tinutului Secuiesc", in timp ce intrebarile care vor fi adresate populatiei se refera la acordul sau dezacordul in privinta autonomiei Tinutului Secuiesc si ca Sfantu Gheorghe sa faca parte din aceasta regiune si daca cetatenii sunt de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale acestui judet. La intrebarile bilingve se va putea raspunde cu "Da" sau "Nu".

Proiectul a fost contestat de consilierii locali romani, care au subliniat ca initiativa nu are avizul secretarului Consiliului si este nelegal si in plus ar urma sa atraga dupa sine tensiuni etnice si sa trezeasca "demonii ultranationalismului".

Potrivit consilierului Valeriu Serban, Consiliul Local isi depaseste competentele prin adoptarea acestui proiect. Totodata, s-a adus in discutie faptul ca proiectul nu a fost modificat fata de cel anterior, care a fost respins in sedinta din luna octombrie, singura care s-a modificat fiind data de organizare, care in loc de 30 noiembrie a devenit 15 martie, data la care se sarbatoreste Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

"Ne vom adresa Guvernului Romaniei sa-si spuna cuvantul, Consiliul Local nu are atributii ca o data pe luna sa va ridice fileul in fata electoratului", a afirmat consilierul Rodica Parvan, care a parasit sala in semn de protest la momentul votului.

Primarul Antal Arpad (UDMR) a subliniat ca autonomia Tinutului Secuiesc este un deziderat al comunitatii maghiare si acest lucru nu inseamna ca nu se poate trai in armonie cu cetatenii romani, amintind totodata ca in UE exista 11 autonomii teritoriale si este ceva normal.  "Cred in normalitate, normalitatea ar trebui sa fie vointa cetatenilor si daca, cateva sute de mii de cetateni considera ca asa isi pot apara drepturile si identitatea, de ce sa mergem impotriva acestei vointe!", a spus Antal Arpad.

Publicat Joi, 29 Ianuarie 2009 - 19:58
Cuvinte cheie: referendum, maghiar, Tinut Secuiesc, Covasna, Sfantu Gheorghe | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours