Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Dezbaterile privind numirea procurorilor sefi de catre CSM, amanate

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis luni amanarea reexaminarii, in vederea punerii in acord cu decizia Curtii Constitutionale, a proiectului de lege privind modificarea Statutului judecatorilor si procurorilor.

Unul dintre initiatorii proiectului, social-democratul Florin Iordache a solicitat amanarea dezbaterilor pentru a astepta un punct de vedere din partea ministrului Justitiei si pentru a avea o discutie pe acest subiect in grupurile parlamentare, iar propunerea sa a fost acceptata in unanimitate

Modificarea propusa de initiatori viza modalitatea de numire a procurorilor sefi, dorindu-se ca CSM sa aiba un rol important in numirea lor, nu doar un aviz consultativ. Astfel, proiectul de lege privind modificarea Legii 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor stipula initial ca ministrul Justitiei sa fie scos din procesul de propunere si numire a procurorilor sefi.

Potrivit initiatorilor, procurorul general de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie urma sa fie numit de presedintele Romaniei la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime de 10 ani in functia de judecator sau procuror. Initiativa a fost respinsa de Camera Deputatilor pe 19 aprilie 2006 si a intrat in dezbaterea Senatului.

Camera superioara a Parlamentului a adoptat proiectul pe 16 septembrie 2008 intr-o forma modificata, potrivit careia Procurorul general este numit de CSM la propunerea ministrului Justitiei. Actul normativ a fost atacat la Curtea Constitutionala care a decis, pe 8 octombrie 2008 ca legea in ansamblul sau este neconstitutionala.

Publicat Marti, 27 Ianuarie 2009 - 13:48
Cuvinte cheie: CSM, procurori, sefi, numire | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours