Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Dezbateri pentru revizuirea Constitutiei, din 30 ianuarie, la Camera Deputatilor

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat miercuri ca va initia o serie de dezbateri cu privire la revizuirea Constitutiei. Prima dezbatere va avea loc in 30 ianuarie, sub patronajul presedintelui Camerei Deputatilor. Anastase a adaugat ca discutiile au loc la initiativa Asociatiei Pro Democratia si ca vor fi invitati reprezentanti ai societatii civile, ai partidelor politice si ai comisiei prezidentiale pentru analiza regimului politic si constitutional.

"Imi doresc sa existe o mai mare consistenta a dezbaterilor parlamentare drept care voi incuraja sa folosim un instrument extrem de important, cel al dezbaterilor parlamentare pe teme de actualitate la care sa participe pe langa parlamentari si reprezentanti ai Executivului", a adaugat ea.

De asemenea, Anastase s-a referit la promovarea rolului Parlamentului de "partener al societatii civile". "In zilele urmatoare, pe 27 si 28 ianuarie vom avea o serie de intalniri cu reprezentati ai societatii civile institutionalizate. Pana in acest moment s-au inscris peste 170 de ONG-uri pentru aceasta intalnire", a afirmat ea.

Anastase a afirmat ca principalul sau obiectiv este cresterea increderii in Parlament, care se poate consolida prin "transparenta si eficienta". "Un al doilea obiectiv este asumarea de catre Parlament a functiei de autoritate legiuitoare, dar in acelasi timp si a celei de control asupra Executivului. Exista o serie de mecanisme pe care le avem la dispozitie (...) si sper ca ele sa fie folosite la maximum astfel incat functia de control sa fie exercitata in mod eficient", a adaugat ea.

"Obiectivele vizeaza modificarea regulamentului Parlamentului si sper ca acest demers sa insemne in primul rand o compatibilizare a functionarii Parlamentului Romaniei cu Parlamentul European, un import de bune practici din Parlamentul European, dar in acelasi timp de transparenta in tot ceea ce inseamna cheltuirea banului public", si-a mai propus Anastase.

Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, instrumentul diplomatiei parlamentare nu a fost "indeajuns de bine utilizat" pana in acest moment, cetatenii ramanand cu perceptia ca alesii fac doar "turism de stat". "Intentionez sa propun Biroului Permanent ca fiecare deplasare si participare internationala a Parlamentului sa fie fundamentata in consonanta cu obiectivele noastre de politica externa", a sustinut Anastase.

"Suntem detinatorii presedintiei Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagra si suntem organizatorii celei de-a 33-a sesiuni a acestei Adunari Parlamentare. Anul acesta detinem presedintia Initiativei Central Europene", a enumerat Anastase evenimentele anului in curs.

Cat priveste modificarea Regulamentului, presedintele Camerei s-a referit la introducerea scanarii semnaturilor parlamentarilor, astfel ca prezenta sa poata fi afisata si in acelasi timp controlata de un departament al Camerei Deputatilor. Anastase a adaugat ca va continua procedurile de "transparentizare" a activitatii Parlamentului, prin instalarea de camere inclusiv la sedintele comisiilor. Cat priveste proiectul unei televiziuni a Parlamentului, presedintele Camerei a mentionat ca exista o serie de discutii incipiente, dar si costuri implicate de un astfel de proiect.

Tot ca capitolul transparenta, Anastase a anuntat ca, imediat dupa terminarea sedintei Biroului Permanent, inregistrarea audio sa fie postata pe site-ul Camerei, urmand ca in cateva ore sa fie publicata si stenograma discutiilor.

Presedintele Camerei Deputatilor a mai anuntat si ca, incepand de miercuri, a desfiintat postul fix al SPP de la cabinetul sau. "Am verificat la SPP, exista un post mobil care a functionat si in perioada celuilalt presedinte. Postul fix in sine este desfiintat de astazi", a afirmat Anastase.

Publicat Miercuri, 21 Ianuarie 2009 - 14:46
Cuvinte cheie: Roberta, Anastase, presedinte, Camera, Deputatilor, constitutie, revizuire | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours