Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Codul Penal: Parlamentarii dezbat daca un copil de 13 ani din 2009 este acelasi ca dezvoltare cu cel din 1989

Subcomisia parlamentara care analizeaza Codul Penal doreste modificarea de la 13 ani, asa cum apare in proiectul Codului penal, la 14 ani a varstei de la care minorii trebuie sa raspunda penal, pe de o parte luand in calcul ritmul de maturizare a copiilor, iar pe de alta statutului dobandit odata cu varsta de 14 ani.

"In afara de domnul Andon, toti ceilalti membri ai Comisiei considera ca 14 ani este varsta de la care un minor trebuie sa raspunda penal. Nu 13 cum este in proiect", a declarat presedintele subcomisiei parlamentare de Cod Penal, Victor Ponta, adaugand ca, in opinia Comisiei si a sociologilor, copiii, in pofida dezvoltarii fizice mai rapide si a accesului mai facil la informatii, acestia nu "se dezvolta psihic mai repede", potrivit Newsin.

El a mai spus ca varsta de 14 ani este o varsta la care tinerii primesc mai multa responsabilitate si in dreptul civil, dar ca oricum este o varsta stabilita subiectiv. "E foarte greu sa spui ca un copil de 13 jumatate este neaparat mai putin matur decat unul de 14 ani jumatate", a mai spus Victor Ponta.

Secretarul de stat, Alina Bica, a sustinut ca propunerea Ministerului Justitiei ca minorii sa raspunda penal de la 13 ani a fost introdusa ca urmare a maturizarii rapide a tinerilor, exemplificand ca in alte state europene minorii raspund chiar si de la 10 ani.

Sergiu Andon a spus ca si el gaseste " pe de plin justificata" coborarea varstei de la care minorii raspund penal, asa cum este in proiect, si a motivat acest lucru afirmand ca "un copil de 13 ani din 2009, nu mai este acelasi cu copilul de 13 ani din 1989".

Totodata, Victor Ponta a subliniat faptul ca o alta problema asupra careia subcomisia a discutat mai mult este aceea a sanctionarii minorilor, urmand ca in ziua de miercuri Comisia sa decida sistemul de sanctiuni aplicat minorilor. "Mai degraba a fost problema cum reusim sa ii sanctionam pe minori astfel incat de la o greseala tinereasca, in loc sa ii indreptam, sa-i facem de fapt infractori pe viata", a mai spus Ponta.

Ponta: Probabil ca joi o sa terminam partea generala a Codului penal

"Probabil ca joi o sa terminam partea generala a Codului penal. Pentru nejuristi, partea generala este acea jumate din Codul penal, cea care stabileste principiile, institutiile fundamentale, partea speciala inseamna sa luam fiecare infractiune in parte sa o reglementam de la omor, furt, etc. (...) Eu am speranta(...) ca in luna viitoare, spre sfarsit, o sa avem Codul penal", a afirmat Ponta.

El a mai adaugat ca subcomisia pe care o conduce nu aduce modificari substantiale proiectului initial, insa modifica "punctele de finete, ceea ce este foarte important la un cod".

Buda: Dezbaterile privind proiectul de Cod civil sunt intarziate

Presedintele Comisiei de Cod civil, Daniel Buda, a avertizat membrii forului ca dezbaterile asupra proiectului de lege avanseaza prea lent,, in conditiile in care deputatii au ajuns luni abia la articolul 335 din totalul de 2.672.

Buda a declarat, in timpul sedintei Comisiei, ca ar fi trebuit ca, pana la acest moment, sa fie dezbatute peste 600 de articole, in loc de 300 si ca va avea o discutie cu membrii forului pentru a urgenta lucrul asupra proiectului, potrivit Newsin.

De altfel, Comisia de Cod civil a amanat, luni, pentru a doua oara, discutiile privind locul de celebrare si termenul de incheiere a casatoriei, precum si casatoria intre minori, dupa ce reprezentantii Ministerului Justitiei au criticat majoritatea amendamentelor depuse de parlamentarii PDL. Membrii Comisiei s-au contrazis, timp de peste doua ore, cu reprezentantii Ministerului in privinta unor amendamente initiate de senatorii PDL Iulian Urban, Ion Ruset si deputatii Daniel Buda (PDL) si Bogdan Ciuca (PSD-PC).

Daniel Buda, Iulian Urban si Bogdan Ciuca au propus introducerea in proiect a unui amendament care sa permita celebrarea casatoriei inclusiv la sediul unei alte primarii decat cele aflate in raza teritoriala a domiciului oricaruia dintre viitorii soti, cu obligativitatea instiintarii primariei de domiciliu. Reprezentantii Ministerului au avertizat ca, prin adoptarea acestui text, ofiterul starii civile va fi pus "intr-o situatie dificila si va fi expus unor presiuni carora ii va fi greu sa le faca fata", iar presedintele forului, Daniel Buda, a decis amanarea discutiilor pe acest articol.  

Tot la capitolul privind formalitatile la incheierea casatoriei, senatorul PDL Ion Ruset a propus ca primarul orasului in care urmeaza sa se oficieze casatoria sa poata incuviinta incheierea casatoriei dupa minim trei zile de la data afisarii declaratiei de casatorie, in textul initial fiind prevazut termenul de 10 zile. Buda a sustinut aceasta completare invocand posibilitatea ca o persoana aflata pe patul de moarte sa doreasca sa oficieze o casatorie, iar perioada de asteptare de 10 zile sa fie prea lunga intr-un astfel de caz. Si discutiile asupra acestui amendament au fost amanate, dupa ce textul a fost criticat de opozitie si de MJ.

Un alt amendament care a strans criticile reprezentantilor Ministerului vizeaza capitolul privind declararea nulitatii absolute in cazul casatoriei incheiate de minorul care nu a implinit varsta de 16 ani. Textul initial prevede "acoperirea nulitatii absolute" daca, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, ambii soti au implinit varsta de 18 ani, sau daca sotia a nascut ori a ramas insarcinata. Senatorul PDL Iulian Urban a criticat prevederea sustinand ca aceasta incurajeaza minorii sa aiba copii si a propus introducerea unei limite de varsta, de 14 ani, pana la care casatoria sa ramana nula indiferent de existenta unei sarcini. Deputatii au decis sa treaca si de acest articol fara a lua o decizie.
Publicat Marti, 31 Martie 2009 - 08:24
Cuvinte cheie: cod penal, cod de procedura penala, CPP, cod civil, CPC | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours