Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Coalitia "Opriti codurile" cere intoarcerea proiectelor de lege la Guvern, pentru dezbatere publica

Peste 20 de organizatii neguvernamentale, printre care Transprency International, Agentia de Monitorizare a Presei, Clubul Roman de Presa si Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului - APADOR - CH au lansat campania "Opriti Codurile!", cerand Parlamentului sa returneze Guvernului proiectele de Coduri pentru o dezbatere reala.

Reprezentantii organizatiilor considera ca proiectele celor patru Coduri - Civil, de Procedura Civila, Penal si de Procedura Penala trebuie dezbatute public, nu sub presiunea votului politic. "Democratia are nevoie de aceasta dezbatere. Ministerul Justitiei ne-a servit un mort pe post de fata mare. Guvernul trebuie sa-si ia mortul inapoi si sa-l ingroape", a declarat  luni pentru Newsin Adrian Voinea, reprezentantul Clubului Roman de Presa.

Mircea Toma, presedinte al Agentiei pentru Monitorizarea Presei, a aratat ca cele 21 de organizatii au inceput o campanie de constientizare a pericolului adoptarii acestor acte normative care va tine pina pe 15 mai 2009.

Coalitia a mai lansat o pagina de internet, unde, la adresa www.opriticodurile.ro , toti cetatenii pot sesiza anomaliile celor celor patru proiecte de acte normative. Directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, avocatul Georgiana Iorgulescu, a aratat, in cadrul aceleasi conferinte, ca a depus o plangere prealabila la Guvern, pe acesta tema, aratand ca procesul prin care proiectele de Coduri au ajuns la Parlament nu a fost unul transparent.

O alta prevedere criticata se refera la definirea notiunii de "legitima aparare" care, in actuala formula, ar conduce la situatia paradoxala sa fie considerata "legitima aparare" chiar si o perchezitie a politiei sau intrarea pompierilor intr-o locuinta pentru a stinge un incendiu.
 
In aceeasi ordine de idei, protestatarii si-au propus sa determine Guvernul si Parlamentul sa ia masurile necesare de retragere din procedura de adoptare a acestor coduri si sa supuna dezbaterii publice tezele, constructia juridica si redactarea acestor acte normative fundamentale.

Zilele urmatoarele vor avea loc intalniri cu premierul Emil Boc si cu Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.In paralel, vor fi organizate o serie de conferinte de presa pe aceasta tema, reprezentantii coalitiei angajandu-se totodata ca vor monitorizarea votul din parlament pas cu pas, in comisii si in plen, informeaza Pagina de media.
Publicat Luni, 30 Martie 2009 - 18:42
Cuvinte cheie: Codul Civil, Codul Penal, coalitie, organizatii media | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours