Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Cetatenia romana, de 5 ori mai ieftina

Comisia juridica a Senatului a stabilit miercuri ca acordarea cetateniei romane prin injumatatirea termenelor legale pentru situatia in care solicitantul investeste in Romania sume care depasesc un milion de euro, reducand astfel suma de cinci milioane propusa de Guvernul Tariceanu.

Conform legislatiei in vigoare, cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei.

Ordonanta de urgenta a Guvernului Tariceanu a mentionat ca aceste termene pot fi reduse pana la jumatate in cazul in care solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international, este cetatean al unui stat membru UE, a dobandit statut de refugiat potrivit prevederilor legale in vigoare ori a investit in Romania sume care depasesc 5.000.000 euro. Senatorii juristi au redus aceasta valoare la 1.000.000 de euro.

De asemenea, Comisia juridica a introdus si amendamentul prin care persoanele care au domiciliul sau resedinta in strainatate pot depune cererea de redobandire sau de acordare a cetateniei insotita de actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege la misiunile diplomatice ori oficiile consulare competente, dupa domiciliul sau resedinta solicitantului.

Printr-un amendament al presedintelui Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Grebla, se propune ca, in situatia in care la nivelul misiunilor diplomatice si consulare numarul solicitantilor este mult mai mare decat capacitatea de procesare, se va proceda la programarea acestora in limita a 30.000 de dosare pe an pentru fiecare oficiu consular.

Potrivit expunerii de motive, Guvernul, prin OUG nr. 147/2008 de modificare a Legii cetateniei, a propus printre altele ca, sub aspectul celeritatii desfasurarii procedurii de dobandire si de pierdere a cetateniei romane, sa se elimine publicarea extrasului cererii de acordare sau redobandire a cetateniei romane ori de renuntare la aceasta in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a III-a.

Raportul Comisiei juridice urmeaza a fi votat in plen, dupa care va fi trimis Camerei Deputatilor.

Publicat Miercuri, 28 Ianuarie 2009 - 14:33
Cuvinte cheie: lege, cetatenie, investitii, Senat, Comisia, Juridica | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours