Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Asociatia Magistratilor: Basescu sa le multumeasca magistratilor, nu sa-i atace

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), judecatorul Mona Pivniceru, sustine ca seful statului, Traian Basescu, ar trebui sa le multumeasca magistratilor pentru ca nu a fost activata clauza de salvgardare, nu sa-i atace.

„Cand a fost vorba de raportul de tara, presedintele Romaniei a ramas dator cu o multumire magistratilor pentru ca nu s-a activat clauza de salvgardare. In schimb, a ramas cu arme si munitie sa infrunte puterea judecatoreasca. Hotararile obtinute de magistrati in instanta se refera la indexarile traditionale, pe care orice functionar le-a primit de la stat.Nu este normal sa le primim si noi? Ce putere are el (n.n. - Traian Basescu) de atatare sau de mediere?”, a declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele AMR, Mona Pivniceru.

Presedintele Traian Basescu a catalogat, joi, modul in care magistratii au obtinut unele mariri salariale drept "o interferenta grava a puterii judecatoresti in puterea Executiva", sustinand ca este deranjat de astfel de abuzuri si ca celelalte puteri ale statului ar trebui sa reactioneze.

Basescu a criticat, la sedinta de bilant a Consiliului Superior al Magistraturii, hotararea judecatoreasca prin care magistrati si-au marit salariile, asumandu-si, insa, o atributie care apartine exclusiv Executivului. "Cu atat mai mult cu cat, pe celebra ordonanta din 2000, prin care se scotea sporul de suprasolicitare si stres, daca va duceti in expunerea de motive, ati fi vazut ca sporul s-a introdus in salarii", a aratat seful statului.

"Instantele aproape au dublat salariile magistratilor pe o ordonanta care nu mai era in vigoare. Nu as vrea sa intelegeti altceva, sunt un sustinator al platii corecte a magistratilor, al faptului ca si numarul dumneavoastra nu este atat de mare, iar statul roman poate suporta salarii bune pentru magistrati", a mai spus Basescu, aratandu-se deranjat de modul in care magistratii si-au marit salariile.

"Daca este ceva deranjant, este modul in care - din punct de vedere al Executivului o spun - abuzul care s-a obtinut prin incalcarea legii nu trebuie sa se creeze un precedent. Executivul si Legislativul ar trebui sa reactioneze, pentru ca maine veti da o hotarare judecatoreasca in care veti stabili cine este ministru, poimaine, veti stabili prin hotarare judecatoreasca bugetul de stat al Romaniei. Ori, o putere cand scapa dincolo de limitele ei, trebuie adusa in limitele responsabilitatilor", a atentionat seful statului.

"Sa il obligi pe presedintele Romaniei sa faca general un ofiter, asa ceva nu se poate. Domnilor judecatori si procurori, niciun judecator nu poate stabili executia bugetara a statului roman si nici cheltuielile, acesta este un atribut al puterii Executive si al puterii Legislative", a spus Basescu, referindu-se la conflictul presedinte - Inalta Curte de Casatiei si Justitie (ICCJ), aparut ca urmare a unei decizii date de Inalta Curte, prin care seful statului era obligat sa-i acorde lui Alexandru Leordean gradul de general de brigada si trecerea in rezerva cu noul grad.

Basescu a mai dat ca exemplu si alte actiuni ale magistratilor in instanta, pe care "probabil, le vor castiga glorios", cu scopul de a-si spori veniturile. Seful statului a spus ca sunt 28 astfel de actiuni, unele vizand acordarea tichetelor de masa, a asigurarii CASCO pentru masinile din banii statului, plata orelor suplimentare sau sporuri de fidelitate. "Pai, ce spor de fidelitate ar trebui sa ia presedintele Romaniei? Cred ca toti suntem datori cu fidelitate fata de locul de munca. De ce trebuie acordat un spor de fidelitate magistratului, nu jura sa respecte legile tarii? Ii platim ca sa respecte legile tarii", a spus Basescu.

Presedintele le-a adresat membrilor CSM rugamintea de a analiza aceste situatii, deoarece sunt intolerabile, iar Executivul si Legislativul ar putea reactiona. Seful statului a aratat ca, in privinta salariilor, se va gasi o formula ca aceasta marire sa se faca prin mijloace legale. "Este lucrul pe care eu l-am cerut Guvernului, voi discuta si cu grupurile parlamentare pentru ca acest precedent este intolerabil", a spus Basescu.

Seful statului le-a mai pus magistratilor in vedere faptul ca Romania intra intr-un an de austeritate si ca nu este dorinta niciunui politician de a bloca posturile libere sau de a nu da bani, insa, toata lumea trebuie sa accepte realitatea ca deficitul bugetar al anului 2008 a fost de 5%, "iar bugetul nu este nelimitat".

Presedintele i-a atentionat pe magistrati sa nu impinga limita pana la care sa se constate oficial ingerintele in puterea Executiva si Guvernul sa fie nevoit sa reactioneze, "dand bani de la buget, atat cat sunt, nu cat se cer".

Publicat Vineri, 9 Ianuarie 2009 - 07:29
Cuvinte cheie: Asociatia, Magistratilor, Basescu, nemultumiri | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours