Alte analize
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Zile Nationale in Lume

In general, in lume, ziua nationala este aniversarea independentei, intrarea in vigoare a unei constitutii democratice, ziua sfantului considerat patronul tarii sau un eveniment istoric semnificativ. Cu toate ca majoritatea tarilor au o singura zi nationala, exista state cu mai multe zile nationale, cum ar fi India sau Pakistan, sau teritorii apartinand unui stat, care sarbatoresc si propria zi nationala, si pe cea a statului de care depind. Exista, de asemenea, tari care nu au o zi nationala, cum ar fi Marea Britanie. In plus, in majoritatea statelor monarhice, aniversarea nasterii sau urcarii pe tron a regelui tine loc de zi nationala.

Cu toate ca cele mai multe tari au ziua nationala la o data fixa, exista si tari pentru care sarbatoarea nationala are data variabila. Una dintre acestea este Jamaica, unde ziua nationala este prima zi de luni din august. Este aniversarea independentei fata de Marea Britanie, care a avut loc intr-o zi de luni, pe 6 august 1962. Un alt exemplu este Thailanda, care sarbatoreste ziua de nastere a regelui, in prezent pe 5 decembrie, insa aceasta se va schimba in momentul in care un nou rege va urca pe tron.

Nici importanta acordata zilei nationale nu este aceeasi peste tot. In Spania, Zilele Hispanice aniverseaza momentul in care Cristofor Columb a pus pentru prima oara piciorul in America, pe 12 octombrie 1492. Sarbatoarea presupune o parada militara condusa de rege si tinuta, de obicei, la Madrid. In Franta, ziua nationala de pe 14 iulie, numita Sarbatoarea Nationala (Fête nationale) si confundata, cel mai adesea cu Caderea Bastiliei, este marcata de afisarea tricolorului si de o parada militara pe Champs-Élysées din Paris, la care asista presedintele Republicii Franceze.

In Statele Unite, sarbatoarea de 4 iulie (Fourth of July) este celebrata in toata tara cu gratare si focuri de artificii. In Irlanda, Ziua Sfantului Patrik (St. Patrick's Day), de pe 17 martie, este ziua nationala si este sarbatorita de foarte multi ani. In ultimii ani, aceasta zi a inceput sa fie sarbatorita ca zi nationala si in Irlanda de Nord. In celelalte tari componente ale Marii Britanii, zilele sfintilor patroni sunt evenimente cu o importanta mai mica. Exista o miscare de stabilire a unei zile nationale comune pentru Anglia, Scotia si Tara Galilor, sarbatoarea Sfantului Andrei. Exista, de asemenea, si intentia de a stabili o zi nationala comuna intregii Mari Britanii.

Exista, daca ne uitam la datele si semnificatiile zilelor nationale, cateva constante. Pentru fostele colonii, sarbatoarea nationala este ori data fondarii coloniei, ori data la care tara respectiva si-a castigat independenta fata de puterea coloniala. Pentru tarile din fosta Uniune Sovietica, sarbatoarea nationala reprezinta ori data la care si-au recastigat independenta dupa destramarea URSS din 1991, ori independenta castigata dupa Primul Razboi Mondial, intre 1918 si 1919.

Celelalte tari foste comuniste s-au intors mai mult in istorie pentru a gasi o data pentru ziua nationala, asa cum este cazul Romaniei, care celebreaza Marea Unire din 1 decembrie 1918, sau al Cehiei, care aniverseaza independenta fata de Imperiul Austro-Ungar, al Albaniei si Bulgariei, care celebreaza independenta de Imperiul Otoman sau al Ungariei, care sarbatoreste ziua primului rege, Sfantul Stefan.

Publicat Luni, 1 Decembrie 2008 - 08:47
Cuvinte cheie: zile nationale, ziua independentei | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours