Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Victimele nu vor avea aceeasi protectie ca martorii

CSM a cerut MJ ca masurile de protectie a martorilor sa fie luate si fata de victime si fata de partea civila, iar angajatii serviciilor secrete sa nu fie folositi ca investigatori sub acoperire, deoarece acestia nu au atributii in actiunea de urmarire penala.

Acestea sunt doar cateva dintre obiectiile Consiliului Superior al Magistraturii la noul proiect al Codului de procedura penala, care nu au avut, insa, si succes, relateaza Newsin. Totodata, Consiliul a cerut luarea, fata de persoana vatamata si partea civila a masurii de protectie a datelor de identitate si acordarea unui pseudonim in cursul judecatii, in cazul anumitor spete, lucru respins de MJ.

Concret, CSM s-a declarat nemultumit de continutul articolului 146, alineatul 4 din proiectul Codului de procedura penala, aratand ca este "criticabila posibilitatea folosirii ca investigatori acoperiti in activitatea de urmarire penala a lucratorilor din serviciile de informatii; consideram ca numai lucratorii operativi din cadrul politiei pot fi folositi ca investigatori acoperiti", se arata intr-o nota a Consiliului Superior al Magistraturii.

Alta nemultumire a Consiliului se refera la capitolul "pregatirii savarsirii unei infractiuni", din proiectul Codului de procedura penala. Consiliul remarca faptul ca, prin proiect, se consacra proceduri restrangatoare de drepturi garantate de Constitutie si vine cu mai multe exemple. Astfel, in proiect se face referire la inregistrari audio-video in spatiu privat, controlul secret al datelor informatice etc, inainte de comiterea ilicitului penal, deci, "impotriva unor oameni nevinovati". "Actele preparatorii sunt, prin natura lor, echivoce si lipsite de pericol social si tocmai din acest motiv nu sunt incriminate, de regula", arata CSM in documentul amintit.

Nici una dintre obiectiile enumerate mai sus nu a fost insusita de reprezentantii Executivului.  
Publicat Marti, 17 Martie 2009 - 18:17
Cuvinte cheie: codul de procedura penala, CPP, CSM | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours