Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Acordul cu FMI s-ar putea incheia pe 2 ani si implica o planificare bugetara mai riguroasa

Un eventual acord cu FMI s-ar putea incheia pe doi ani, in cazul in care va fi de tip stand-by, conditiile fiind concentrate pe realizarea de reforme structurale privind legislatia, in domenii precum piata muncii sau lupta anti-coruptie, dar si pe o planificare bugetara mai riguroasa, pe 3-4 ani.

"FMI nu da nici un ban fara sa impuna conditii privind reformele si probabil ca aceste conditionalitati trebuie concentrate pe reformele structurale. Este vorba despre reforme privind legislatia, piata muncii, inclusiv legate de coruptie", a declarat consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, citat de Newsin.

Croitoru a explicat ca fondurile puse la dispozitia Romaniei ar fi eliberate treptat, dupa verificari periodice, pe masura ce sunt indeplinite criteriile de performanta impuse.

"La ce trebuie sa ne asteptam, indiferent de FMI: bugetul de stat este facut pe anumite ipoteze, printre care cea legata de finantarile externe, care au sustinut, pana in prezent, cresterea economica a Romaniei. Daca aceste finantari externe nu vin, veniturile bugetare se duc foarte mult in jos. De asemenea, tinta de 2% din PIB pentru deficitul bugetar ar fi compromisa. Aceasta tinta este consistenta cu ideea ca Romania va continua ajustarea deficitului de cont curent", a mai spus Croitoru.

Croitoru: FMI va milita, probabil, pentru un cadru bugetar pe 3-4 ani

"Una dintre criticile repetate la adresa Romaniei au fost multiplele rectificari bugetare. FMI a solicitat intotdeauna buget multianual. Probabil ca ne vor solicita un cadru bugetar pe 3-4 ani. Cred ca vor milita pentru aceasta idee", a spus Croitoru.

El nu a avansat o suma pentru pachetul de finantare solicitat, dar a mentionat ca exista estimari in acest sens, care tin cont atat de nivelul datoriei scadente, pe termen scurt, mediu si lung, precum si de ipotezele de reinnoire a acestor finantari.

Sumele vehiculate pana in prezent pentru necesarul de finantare al Romaniei se incadreaza intr-o plaja foarte larga, mergand de la 7-8 miliarde euro pana la 20 miliarde euro.

Tanasescu: Personal, nu m-as indrepta foarte mult catre impozite si taxe

Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu, spune ca mai importante decat suma contractata vor fi principiile impuse de acord, avand in centru "predictibilitatea, durabilitatea si politicile abordate in continuare in Romania".

"Eu asa vad acordul, ca pe un program pe doi ani, care sa permita aterizarea lina, ajustarea corelata si durabila. In privinta conditiilor, eu personal nu m-as indrepta foarte mult catre impozite si taxe", a spus Tanasescu.
Update 3 publicat Marti, 10 Martie 2009 - 18:41
Romania ar putea sa ceara un ajutor extern de maximum 20 miliarde euro
Pachetul de finantare externa pe care Romania il negociaza cu Comisia Europeana, FMI si alte institutii financiare internationale cuprinde mai multe scenarii, in functie de care suma totala variaza intre 9 si 20 miliarde euro.
"Varianta in care Romania imprumuta 20 miliarde euro din plan extern este cea pesimista, prevazuta in cazul in care nevoia de finantare ar fi maxima. Este doar una dintre variantele de lucru, iar varianta opusa este cea in care Romania se imprumuta de doar 9 miliarde euro", au precizat sursele citate, mentionand ca nu s-au stabilit inca sumele care ar putea fi contractate de la fiecare dintre institutiile implicate in negocieri.

Financial Times a scris ca Romania ar putea primi un pachet de finantare "probabil similar ca dimensiuni celui de 20 de miliarde de euro pus la dispozitia Ungariei in noiembrie", citand surse implicate in negocieri.

CE a inceput sa lucreze cu Romania si FMI la un acord


Comisia Europeana a inceput deja sa lucreze impreuna cu expertii Fondului Monetar International si cu autoritatile romane la un acord pe modelul celor semnate de Ungaria si Letonia.

"Asa cum a spus si comisarul Almunia, am primit cererea din partea Romaniei si am inceput deja sa lucram impreuna cu autoritatile de la Bucuresti si cu expertii FMI la un memorandum de intelegere pentru un pachet financiar", a declarat Amelia Torres, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru afaceri economice Joaquin Almunia.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat oficial marti ca autoritatile romane au in vedere accesarea de asistenta financiara externa pe termen mediu, decizia fiind deja comunicata Comisiei Europene.

Finantele arata ca asistenta financiara externa si "masurile proactive ale autoritatilor romane" sunt o garantie de consolidare a stabilitatii financiare, pe termen mediu, "incurajand astfel relansarea mediului de afaceri si recastigarea increderii investitorilor in potentialul economic al Romaniei".

Ministerul nu precizeaza volumul asistentei financiare avute in vedere, in conditiile in care miercuri soseste la Bucuresti o delegatie a FMI care va discuta, potrivit Fondului, despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care sa mai ia parte UE si Banca Mondiala.

Presedintele Traian Basescu a explicat la postul public de teleziune necesitatea unui imprumut extern, inclusiv de la FMI, prin faptul ca firmele care au investit in Romania au probleme cu rambursarea creditelor. "24 de miliarde trebuie rambursate anul acesta, iar pe situatia de criza noi avem obligatia sa fim pregatiti", a spus presedintele.

Moody's: Romania are nevoie de finantare externa de 29 miliarde euro in 2009


Agentia de evaluare financiara arata ca Romania are nevoie in acest an de o finantare externa de 29 miliarde euro, aratand ca riscurile legate de refinantarea guvernului Romaniei sunt semnificative daca se aplica un scenariu de stres ridicat.

Moody's a analizat, in raportul "Emerging European Sovereigns: The case for Risk Differentiation", situatia a zece state est-europene, din care doar doua - Croatia si Ucraina - nu fac parte din UE.

In analiza nevoilor de finantare din acest an, Moody's porneste de la premisa ca tarile isi vor utiliza 60% din rezervele valutare internationale pentru a acoperi necesarul de finantare externa. In cazul Romaniei, rezervele valutare administrate de BNR insumau 25,917 miliarde euro euro la finalul lui februarie - si 28,401 miliarde euro, daca se adauga rezerva de aur.

Dintre cele zece state, Romania este pe locul al doilea in privinta necesarului de finantare externa din 2009, dupa Polonia, pentru care Moody's a calculat un necesar de 60,8 miliarde euro.

Bulgaria este pe locul al treilea, cu 14,8 miliarde euro necesare in 2009, urmata de Letonia (13,4 miliarde euro), Cehia (12,1 miliarde euro), Ungaria (11,3 miliarde euro), Ucraina (10,5 miliarde euro), Lituania (9,1 miliarde euro), Croatia (8,2 miliarde euro) si Estonia (4,7 miliarde euro).

Capital Economics: Romania nu va evita recesiunea, chiar daca obtine ajutor de la FMI

Un raport al institutului britanic de cercetare Capital Economics arata ca economia romaneasca nu va scapa de recesiune in 2009, chiar daca Romania va obtine sprijin financiar de la Fondul Monetar International (FMI).

Expertii Capital Economics estimeaza o scadere a produsului intern brut (PIB) al Romaniei cu 4% in acest an si cu 1% in 2010, in timp ce cursul de schimb ar putea ajunge la 5 lei/euro.

"Ultimele relatari de presa arata ca Romania ar putea fi pe punctul de a incheia un acord pentru un pachet de 25 miliarde dolari ca finantare din partea UE si a FMI. Cu toate ca, pe termen scurt, masura ar putea calma temerile unei incetiniri bruste si ar putea revigora in scurt timp pietele din Romania, nu elimina nevoia unei deprecieri fundamentale pentru leu. Mai mult, nu va preveni intrarea Romaniei intr-o recesiune adanca in acest an", sustin analistii Capital Economics.

Pachetul, similar celui primit de Ungaria atat in volum, cat si ca pondere in PIB, ar urma sa acopere aproape toata datoria pe termen scurt scadenta in urmatorul an, ceea ce ar trebui sa elimine temerile privind prabusirea financiara completa a Romaniei, sustin analistii.

Implicit, pachetul de sustinere va revigora pietele financiare, iar pe piata riscului de incetare de plati, marjele la CDS (Credit Default Swaps) ar urma sa coboare, dupa ce au atins niveluri record.

Curs de peste 5 lei/euro

Pe de alta parte, raportul sustine ca leul este supraapreciat, iar un pachet de sustinere nu va modifica situatia actuala.

"Intr-adevar, moneda nationala a ramas suspect de stabila pe parcursul turbulentelor din ultima perioada, sugerand cel mai probabil ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit pentru a linisti fluctuatiile cursului de schimb", mentioneaza analistii citati.

Insa toate aceste interventii ar putea fi interzise aproape in totalitate in cazul unui acord cu FMI, se mai arata in raport, caz in care leul ar urma sa cada cu 15%, iar cursul valutar sa urce la peste 5 lei/euro.

"In primul rand, imprumuturile din parte Fondului vin cu anumite obligatii, de obicei sub forma unor angajamente de restrangeri bugetare. In cazul Romaniei, acestea s-ar putea situa in jur de 3% din PIB", se mai arata in raport.

Analistii institutului de cercetare mai spun si ca sansele Romaniei de a se intoarce la acelasi nivel de crestere economica odata cu ajutorul pe care l-ar putea primi din partea FMI sunt destul de reduse, in contextul in care cresterea rapida de pana de curand a fost generata de creditarea nesustenabila, finantata de imprumuturi externe. "Aceasta este radacina problemelor actuale ale tarii", se mai spune in raport.
Update 2 publicat Marti, 10 Martie 2009 - 17:54
Guvernul cere oficial CE inceperea negocierilor pentru un imprumut
Ministrul Finantelor si BNR au demarat o serie de discutii preliminare cu Comisia Europeana, FMI si Institutiile Financiare Internationale cu privire la evaluarea cadrului macroeconomic si a necesarului de finantare externa in vederea unui imprumut.

Autoritatile romane au in vedere accesare de asistenta financiara externa pe termen mediu, de cel mult 2 an, Comisia Europeana confirmand cerere Romaniei de imprumut.

Creditul se vrea a fi o garantie a stabilitatii financiare care va incuraja relansarea mediului de afaceri din Romania, iar potrivit Ministerului de Finante, Guvernul s-a angajat sa implementeze un pachet de masuri de stimulare economica si de protejare a intereselor populatiei, potrivit Realitatea TV.

"Nimeni n-are nimic cu FMI din punct de vedere principial, dar ceea ce ne preocupa e riscul pe care l-am mai vazut in urma cu zece ani de zile in alte relatii cu FMI ca, atunci cand exista o incapacitate din partea conducerii tarii in acel moment de a veni cu un plan propriu, cei de la FMI vin si spun: 'daca n-aveti un plan, vi-l dam noi'. Si aici e riscul pe care eu il vad. (....) Suntem in fata unei situatii in care riscam ca, in lipsa unui plan romanesc la problema crizei, a locurilor de munca si a protectiei sociale sa avem un raspuns de tipul FMI", a declarat presedintele Senatului, Mircea Geoana, referitor la un imprumut extern.

Mircea Geoana a precizat ca PSD nu poate accepta sacrificarea protectiei sociale pentru un acord de finantare si a spus ca orice negociere pentru un imprumut ar trebui sa aiba loc dupa ce Romania vine cu un plan al sau, concret, anticriza.

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat si el ca ii transmite sefului statului, printr-o scrisoare pe care i-o adreseaza, sa renunte la ideea contractarii unui acord cu FMI.

Tariceanu a reiterat ca punctul de vedere al PNL este de a nu sustine un acord cu FMI. In acest sens, el a precizat ca-i cere sefului statului sa "renunte" la ideea creditarii si sa elaboreze un plan de masuri coerent, care sa scoata Romania din criza.

Tariceanu a mentionat, de asemenea, ca nu este adevarat ca fondurile acordate de UE pentru IMM-uri sunt "legate" de o intelegere cu Fondul. "Nu exista nici un fel de conditionare de acord cu FMI pentru accesarea acestor fonduri", a subliniat presedintele PNL, referindu-se la astfel de afirmatii ca la "minciuni".

Romania trebuie sa discute in primul rand cu institutiile europene, a mai afirmat liderul opozitiie. "Romania nu are nevoie de asistenta, ci de un Guvern capabil care sa realizeze politici care sa limiteze efectele critzei", a adaugat el.

Creditarea tarilor din Europa de Est, o afacere prin care FMI ar putea trece pe profit in 2010

Fondul Monetar International (FMI) ar putea afisa un profit de aproape 650 milioane dolari anul viitor, in mare parte datorita imprumuturilor de urgenta solicitate de statele din Europa de Est pentru combaterea crizei financiare, spun fosti oficiali ai FMI, citati de Bloomberg.

Folosind calculele dintr-un raport pe 2007 initiat de presedintele JPMorgan Chase International, Andrew Crockett, dobanzile si comisioanele de la imprumuturile noi de cel putin 55 miliarde dolari ar putea umple din nou cuferele FMI, epuizate dupa criza financiara asiatica, potrivit Newsin.

Noile finantari vor aduce 1 miliard de dolari Fondului, pentru care acum doi ani analistii estimau pierderi de 360 milioane dolari pentru 2010, FMI avand ocazia sa-si sporeasca influenta si banii, in conditiile in care tarile afectate de recesiune se indreapta catre creditorul de ultima instanta al lumii.

"Daca FMI ar fi o companie listata la bursa, as incepe sa cumpar", a declarat Claudio Loser, fostul director al departamentului FMI pentru emisfera vestica. "Este cea mai importanta institutie anticiclica si va inregistra o crestere masiva a profiturilor", a mai spus el.

In ultimele sase luni, FMI-ul a aprobat un imprumut de 16,4 miliarde dolari pentru Ucraina, 15,7 miliarde dolari pentru Ungaria, 10,4 miliarde dolari pentru Letonia, 2,5 miliarde dolari pentru Belarus, 2,1 miliarde dolari pentru Islanda, 7,6 miliarde dolari pentru Pakistan si 516 milioane dolari pentru Serbia - in total 55 miliarde dolari.

Turcia se afla si ea in negocieri pentru un astfel de imprumut, in timp ce autoritatile din Romania vor incepe miercuri, la Bucuresti, discutii cu o delegatie a Fondului despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care sa mai ia parte UE si Banca Mondiala.

In cazul in care toate imprumuturile sunt acordate efectiv, venitul fondului s-ar tripla fata de nivelul prognozat, sporind profitul la 646 milioane dolari, potrivit metodologiei folosite in raportul Crockett.

Financial Times: Romania ar putea primi 20 de miliarde de euro de la FMI

Marea Britanie cere UE sa acorde un ajutor mai mare fostelor tari comuniste 

Update 1 publicat Marti, 10 Martie 2009 - 13:32
UE: Trebuie sa estimam nevoile financiare ale Romaniei si sa stabilim conditii
Uniunea Europeana este gata sa negocieze cu Romania un ajutor financiar pentru a-i sustine economia in fata impactului crizei financiare globale, a declarat luni comisarul european pentru afaceri monetare Joaquin Almunia.

Basescu: Imprumutul ar constitui o "centura de siguranta"

Ajutorul va proveni dintr-un fond special al UE din care deja s-au alimentat Ungaria si Letonia, un fond instituit pentru membrii UE care nu fac parte din zona euro si care au probleme cu balanta de plati.

"(Romanii - n.r.) sunt interesati de cooperarea pe care am avut-o cu Letonia si Ungaria", a declarat Almunia la o conferinta de presa sustinuta dupa reuniunea ministrilor de finante din zona euro, potrivit Newsin.

Dupa ce aceste doua tari s-au confruntat cu dezechilibre financiare, Ungaria a primit 6,5 miliarde de euro din acest fond, iar Letonia 3,1 miliarde ca parte a unui pachet mai larg de intrajutorare sprijinit de Fondul Monetar International.

"Va trebui sa purtam discutii cu autoritatile romane, cu FMI. Va trebui sa le estimam nevoile financiare si sa stabilim lista de conditii", a declarat Almunia.

Ca o conditie pentru imprumut, FMI si UE au cerut Ungariei si Letoniei sa-si inaspreasca politicile fiscale, o cerere care probabil nu va fi populara in Romania, tara ce s-a confruntat cu proteste publice fata de consecintele crizei, noteaza Reuters.

FMI a anuntat ca o misiune a sa va veni miercuri in Romania pentru discutii despre un potential program de ajutor. Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca tara are nevoie de finantare externa pentru a preveni o criza in sectorul ei privat.

Basescu: "Aproape sigur" un acord cu FMI nu va duce la modificarea TVA sau a cotei unice

Seful statului a precizat luni ca imprumutul pentru care UE cere incheierea unui acord cu FMI poate fi luat dintr-un fond de aproximativ 30 de miliarde de euro destinat statelor din Europa de Est si spune ca Tariceanu nu a inteles ca nu se referea la cele 30 de miliarde puse la dispozitie de BEI.

"Banii despre care vorbim noi si pe care ii poate angaja Guvernul - este vorba de un alt fond - sunt bani destinati (...) finantarii situatiilor dificile de genul aceleia in care suntem noi, care avem un deficit de cont curent. Si aceste sume nu pot fi accesate decat in paralel UE si FMI. (...) Deci acesti bani sunt altii. Domnul Tariceanu a fost cu mine la Consiliul European, dar nu a inteles", a declarat presedintele la la postul public de televiziune. Basescu a explicat ca sumele la care se refera totalizeaza tot aproximativ 30 de miliarde, iar deocamdata s-au imprumutat din acest fond doar Lituania si Ungaria si ca mai sunt 14 miliarde de euro disponibile in cont. Potrivit sefului statului, banii din acest fond sunt destinati doar statelor din Europa de Est.

In ceea ce priveste acordul cu FMI, seful statului a afirmat ca autoritatile romane nu doresc un acord de tip stand-by. "Nu ne putem gandi la acorduri de gen stand - by, ci probabil la o asistenta. Va trebui negociat (...) Si asta va insemna niste obiective, nu mai putem continua cu cresterea anvelopei salariale la sectorul bugetar, a ajuns dincolo de orice limita. Va trebui sa reducem cheltuielile bugetare ca sa lasam loc pentru investitii", a declarat Basescu. Seful statului a spus ca este "aproape sigur" ca nu va mai fi posibil ca FMI sa impuna masuri precum majorarea TVA sau renuntarea la cota unica de impozitare.

Basescu a mai spus ca o parte din banii imprumutati vor fi utilizati pentru consolidarea rezervei BNR, pentru a permite bancii centrale sa elibereze din garantiile bancilor comerciale. "Se creeaza conditii ca bani depusi garantie la BNR de fiecare banca comerciala sa reintre in circuitul financiar al tarii", a declarat el.

Traian Basescu a raspuns in cadrul interviului de la postul public de televiziune acuzatiilor pe care i le-a adus fostul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, potrivit caruia seful statului minte cand spune ca UE conditioneaza un imprumut de un acord cu FMI. "Avem o problema cu domnul Tariceanu. A incheiat mandatul si nu a inteles nimic din mecanismele economice. Dansul de multe ori crede ca economia este ca si cum cumperi blugi sau masini Citroen din Franta, le vinzi aici adaugand ceva la pret, te numesti dealer de masini, pui papion, esti baiat elegant si cu asta ai terminat balciul", a replicat Basescu.

Presedintele a declarat luni, in plenul Legislativului, ca Romania poate accesa fondurile puse la dispozitie de UE doar prin incheierea unui parteneriat cu FMI, precizand ca imprumutul este necesar in contextul in care sectorul privat nu va putea rambursa datoria externa de 24 de miliarde de euro in 2009.

Articol original publicat Marti, 10 Martie 2009 - 08:20
Cuvinte cheie: FMI, ajutor extern, criza economica, Financial Times, Moody's, BNR, euro, Capital Economics, tanasescu, croitoru, Guvern, FMI, negocieri, creditare, fmi, uniunea europeana, criza financiara, almunia | Afisari: 501
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours