Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Succesorul lui Constantin Ticu Dumitrescu la AFDPR a fost propus ca membru in CNSAS

Presedintele interimar al Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din Romania (AFDPR), brasoveanul Octav Bjoza, a fost propus pentru a ocupa un loc in Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), ramas vacant in urma decesului lui Constantin Ticu Dumitrescu.

Propunerea a fost trimisa Guvernului Romaniei, premierului Emil Boc, de catre Asociatia "15 Noiembrie 1987" Brasov, noteaza Newsin.

"Asociatia "15 Noiembrie 1987" propune Guvernului Romaniei nominalizarea domnului inginer Octav Bjoza in Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Domnul Octav Bjoza, presedinte interimar al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), este o personalitate de o moralitate ireprosabila, care s-a evidentiat in mod deosebit prin actiunile sale in slujba respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si a pastrarii in memoria nationala a valorilor rezistentei anticomuniste din Romania", se mentioneaza in scrisoarea deschisa a Asociatiei "15 Noiembrie 1987" adresata premierului Emil Boc.

Daca propunerea va fi acceptata de Guvern, Octav Bjoza va lua locul lui Constantin Ticu Dumitrescu, decedat la inceputul lunii decembrie 2008. Initial, in locul fostului presedinte al AFDPR, Guvernul Tariceanu o nominalizase pe realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, Guvernul Boc retragind aceasta propunere la data de 11 februarie.

"In conditiile in care propunerea privind-o pe Lucia Hossu Longin a fost retrasa, propunerea facuta de Asociatia "15 Noiembrie1987" ma onoreaza. Numirea nu depinde de mine, ci de Parlamentul Romaniei", a declarat Octav Bjoza.

Presedintele interimar al AFDPR are 70 de ani si este membru fondator al Asociatiei. In anul 2003 a fost ales vicepresedinte al filialei Brasov a AFDPR, iar din 2006 a preluat functia de presedinte al filialei, in 2007 fiind ales vicepresedinte al AFDPR la nivel national. Octav Bjoza a fost arestat in iunie 1958, cand facea parte din Garda Tineretului Roman. A fost condamnat  la 15 ani de munca silnica si la zece ani de "degradare civica". A ispasit patru ani de inchisoare, timp in care a trecut prin penitencirele de la Codlea, Gherla, Vacaresti, Jilava, Galati, Braila si lagarele de exterminare de la Stramba, Stoicesti, Salcia, Bacul 4, Grind-Periprava. A fost eliberat in iunie 1962, fiind persecutat de Securitate pana la Revolutia din Decembrie 1989.

Constantin Ticu Dumitrescu a murit pe 5 decembrie 2008, la varsta de 80 de ani, in urma unor complicatii pe fondul unei boli de ficat.

Nascut in comuna Ciumati, judetul Prahova, la 27 mai 1928, Constantin Dumitrescu, cel caruia prietenii din tinerete ii spuneau Ticu, a lasat in urma un demers exemplar de restituire a moralitatii in societatea romaneasca. Ticu Dumitrescu este singurul politician din Romania postdecembrista care si-a legat numele de o lege - a deconspirarii dosarelor care au apartinut fostei Securitati, care a fost initiata in 1990 si a ajuns sa fie adoptata abia in 1999.

Publicat Miercuri, 25 Februarie 2009 - 19:53
Cuvinte cheie: CNSAS, Ticu Dumitrescu, AFDPR, securist | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours