Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

SUA critica Romania pentru nerespectarea drepturilor omului

Raportul anual al SUA privind respectarea drepturilor omului in lume, publicat miercuri, aminteste de profanarea "fara echivalent" a celor 131 de morminte evreiesti din Bucuresti si atrage atentia ca autoritatile romane au tendinta de a minimaliza astfel de acte antisemite.

"Actele antisemite, inclusiv acele de vandalism impotriva evreilor, au continuat in timpul anului 2008. In majoritatea cazurilor, Federatia Comunitatii Evreiesti a notificat autoritatile, dar, adesea, cei vinovati nu au fost identificati. Centrul pentru Monitorizarea Antisemitismului (MCA Romania) a aratat ca autoritatile romane au tendinta sa minimalizeze astfel de incidente, atribuindu-le de obicei copiilor, betivilor sau persoanelor cu dezabilitati mintale", se arata in raportul publicat miercuri de Departamentul de Stat, citat de Newsin.

Raportul prezinta cazul din 22 octombrie 2008, cand 131 de morminte din Cimitirul evreiesc din Bucuresti au fost profanate. "Un reprezentant al comunitatii evreiesti a declarat ca un astfel de act de vandalism este fara echivalent in timpurile recente. Premierul si ministrul de Justitie au condamnat acte de acest fel, inclusiv acte antisemite si rasiste. Politia a identificat patru scolari, cu varste cuprinse intre 13 si 15 ani, care au recunoscut ca au vandalizat acest cimitir", continua raportul, sugerand ca, din nou, vina a fost aruncata pe copii.

De asemenea, raportul Departamentului de Stat  constata ca de-a lungul anului 2008 au aparut in continuare articole antismeite in presa extremista, dar ca autoritatile au investigat numai "ocazional" astfel de incidente, iar toate cazurile s-au soldat cu achitari.

In ceea ce priveste celelalte domenii privind respectarea drepturilor omului, raportul SUA constata ca Romania are in principal probleme cu credibilitatea justitiei, cu coruptia la nivel inalt si cu anumite tipuri de discriminare - ceea ce se arata si in concuziile raportului de anul trecut.

Libertatea religioasa a continuat sa starneasca grave ingrijorari, potrivit Departamentului de Stat, din cauza legii restrictive si discriminatorii a cultelor, violentele si discriminarile impotriva femeilor au continuat, iar drepturile copiilor nu sunt inca protejate cum ar trebui, constata autorii raportului.

"Guvernul Romaniei a rezolvat anumite probleme privind drepturile omului in acest an (2008 - n.r.), dar abuzurile au continuat. Au fost semnalate hartuiri de catre politie si jandarmerie ale detinutilor si rele tratamente aplicate acestora. De asemenea, conditiile din inchisori au fost problematice", continua raportul.

Infiintata de SUA dupa atentatele din septembrie 2001, inchisoarea de la Guantanamo a "gazduit" aproximativ 800 de detinuti, din care mai sunt inca 240. Inchisoarea americana a fost de la infiintare si ramane in prezent in centrul discutiilor pentru drepturile omului, SUA fiind acuzate de tortura, lipsire ilegala de libertate, in timp ce mai multi gardieni au ajuns in Justitie dupa ce mai multe imagini cu abuzuri grave asupra persoanelor arestate au fost publicate pe internet.

Citeste mai mult.
Publicat Joi, 26 Februarie 2009 - 08:30
Cuvinte cheie: drepturile omului, antisemitism, holocaust, guantanamo | Afisari: 65,535
Comentarii (1)
Adrian Popescu, Mizil (Joi, 26 Februarie 2009 - 23:21)
Regret evenimentele la care se face referire in articol dar nu inteleg si nu accept ca SUA sa tot spuna altor state ce sa faca si sa le tot arate degetul , indiferent care ar fi el . Sa isi vada de problemele lor ca au destule si sa ne lase pe noi in pace pentru ca si asa ne-au trimis tot ceea ce era mai stricat la ei . SUA sa ne lase in pace , pe noi si pe altii mici ca noi , ca vor avea numai de suferit din cauza asta .Mindria si orgoliul lor idiot ii va distruge .

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours