Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Salariile profesorilor si restructurarile din sistem, subiectele de pe agenda discutiilor la Cotroceni

Traian Basescu discuta luni cu sindicatele din invatamant si reprezentantii Ministerului Educatiei despre salariile dascalilor si restructurarile din sistem, in contextul in care Guvernul a taiat din bugetul Educatiei 676 milioane de lei, pe langa cele 811,9 milioane-bani destinati indexarilor salariale.

"Presedintele a recunoscut ca in zona de educatie este o problema legata de promisiunile electorale si de realitatile anului 2009 si a fost de acord sa organizeze o intalnire cu toate federatiile din invatamant, pentru ca vrea sa se descarce de apasarea asta a angajamentelor neonorate", a declarat Marius Petcu, presedintele CNSLR, la finalul discutiei purtate de sindicalisti cu seful statului, pe 25 martie.

Sindicalistii au amenintat, in mai multe randuri, ca vor declansa greva generala daca nu vor primi 6% din PIB la Educatie si daca nu se vor mari salariile din invatamant, in conformitate cu legile in vigoare, spunand si ca nu accepta nici un fel de amendament la prevederile legale. Legea adoptata anul trecut prevedea si ca majorarile sa se faca retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind si promisiunea facuta de reprezentantii PSD inainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, dupa cresterile salariale acordate de guvernul Tariceanu, majorari de 33% in sistemul preuniversitar, si de 50% pentru cei din invatamantul superior.

Nemultumirile sindicalistilor au vizat si modificarile aduse programei scolare de ministrul Ecaterina Andronescu. Alte nemultumiri vizeaza deciziile legate de modul in care se face descentralizarea in invatamantul preuniversitar, implicarea prea mare a primarilor in scoli, reducerea cu 30% a sporurilor salariale si subfinantarea cercetarii, motiv pentru care sute de angajati din acest domeniu si-au pierdut locul de munca.

In momentul de fata, sindicalistii au decis sa amane protestele pana dupa vacanta de primavara, in conditiile noilor propuneri bugetare lansate de Guvern, care afecteaza personalul din educatie. "Din cauza noilor propuneri de restructurare bugetara luate de Guvern, care ar afecta in mod drastic salariatii din invatamant, am hotarat impreuna cu toate sindicatele sa amanam referendumul prin care vom hotari modul in care vom protesta pana dupa vacanta de primavara", a declarat Constantin Ciosu, secretar general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), care a precizat ca, data fiind noua situatie, profesorii vor fi mai hotarati.
Publicat Luni, 13 Aprilie 2009 - 16:55
Cuvinte cheie: cotroceni, educatie, salrii, rectificare bugetara | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours