Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Romania, pe locul 7 ca potential de influenta in PE

Romania ocupa locul 7 in ceea ce priveste potentialul de influenta in noul Parlament European potrivit unui studiu realizat de Institutul European pentru Democratie Participativa - QVORUM.

"Prima sesiune plenara a noului Parlament European a confirmat faptul ca Romania poate exercita o influenta importanta in cadrul acestui for, lucru firesc daca avem in vedere faptul ca tara noastra este a 7-a ca marime in UE. Obtinerea unor functii strategice in PE de catre eurodeputatii romani trebuie pusa atat pe seama abilitatii individuale, cat si a marimii delegatiilor partidelor noastre.", a comentat Doru Frantescu, directorul Institutului European pentru Democratie Participativa, rezultatele. Doru Frantescu  a atras insa atentia asupra faptului ca studiul arata doar ca Romania are in acest moment un potential de influenta asupra formularii legislatiei europene, dar ramane de vazut daca acest potential va fi si fructificat pe parcursul urmatorilor ani.

Cercetarea a fost realizata pe baza datelor oficiale ale forului legislativ european privind functiile atribuite europarlamentarilor din fiecare stat membru in cadrul recent incheiatei sesiuni plenare de la Strasbourg.

Astfel, Romania are 7 vicepresedinti in comisiile de specialitate din Parlamentul European, dupa cum urmeaza: Ioan Mircea Pascu (Alianta Progresiva a Socialistilor si Democratilor- S&D)- Comisia pentru Afaceri Externe, Corina Cretu (S&D)-Comisia pentru Dezvoltare, Theodor Dumitru Stolojan (Grupul Partidului Popularilor Europeni Crestin Democrati-PPE)-Comisia pentru Afaceri Economice si Monetare, Silvia Adriana Ticau (S&D)-Comisia pentru Transport si Turism, Sebastian Valentin Bodu (PPE)-Comisia pentru Afaceri Juridice, Rares Niculescu (PPE)-Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Norica Nicolai (Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa-ALDE)-Comisia pentru Securitate si Aparare. Totodata, parlamentarilor romani le-au fost atribuite 3 functii de vicepresedinti in cadrul grupurilor politice din PE: Marian Jean Marinescu-PPE, Adrian Severin- S&D, Adina Valean-ALDE.

In acelasi clasament, pe prima pozitie se situeaza detasat Germania, care are 4 presedinti de comisii si 8 vicepresedinti. In plus, europarlamentarii germani ocupa 3 functii de presedinte si 3 functii de vicepresedinte in cadrul grupurilor politice.

Dintre noile state membre ale Uniunii Europeane, doar Polonia se afla inaintea Romaniei in clasament, in special datorita faptului ca presedintele PE a fost ales un eurodeputat polonez, Jerzy Buzek. Este de remarcat insa ca europarlamentarii din tari precum Estonia, Letonia si Slovenia nu au obtinut nici macar o functie de conducere in cadrul legislativului european, iar un stat din vechea UE precum Irlanda se afla la coada clasamentului.

Publicat Vineri, 24 Iulie 2009 - 10:50
Cuvinte cheie: potential de infuenta, PE, Romania, Strasbourg | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours