Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Romania nu va cumpara avioane multirol intr-un viitor apropiat

Ministrul de Externe Cristian Diaconiescu, aflat in Germania, a declarat intr-un interviu pentru Reuters ca actuala criza economica a complicat eforturile depuse de Romania pentru a cumpara noi avioane militare multirol in locul MIG-urilor actuale, datand din era sovietica.

"Nu ma astept ca un proiect de asemenea dimensiune sa fie demarat in viitorul apropiat. Momentan nu exista o decizie referitoare la achizitionarea unor noi avioane de lupta", a declarat Diaconescu, potrivit Newsin.

Bucurestiul a fost foarte aproape de a finaliza un asemenea plan de achizitie anul trecut, ministrii de resort declarand, in septembrie, ca decizia este numai la "cateva saptamani" distanta. Procesul a fost blocat dupa ce in noiembrie, ca urmare a alegerilor, a fost desemnat un nou cabinet, precizeaza Reuters.

Potrivit fostului guvern, cinci tipuri de avioane ar fi intrat in discutie pentru a fi cumparate pentru o suma totala de 4 miliarde de euro. Printre variantele posibile se numarau: F-16, construit de Lockheed Martin, F-18 de la Boeing, Rafale al companiei franceze Dassault, dar si avionul Grippen al suedezilor de la SAAB sau Eurofighter de la EADS.

Reuters spune ca, din cauza accelerarii crizei financiare, Romania s-a transformat din economia europeana cu cea mai mare crestere intr-una din cele mai vulnerabile economii, amintind de deficitul bugetar mare al tarii noastre.

Guvernul de centru-stanga de la Bucuresti, continua Reuters, a abordat deja UE in ceea ce priveste un posibil ajutor financiar. Dupa ce a castigat puterea prin promisiuni in ceea ce priveste cheltuielile sociale, coalitia se zbate acum sa reduca din cheltuielile bugetare pentru a se incadra in plafonul UE de 3% din PIB ca deficit bugetar, explica Reuters.

Diaconescu: Romania isi evalueaza optiunile de sprijin financiar extern

Romania isi evalueaza optiunile in obtinerea de sustinere financiara externa, orientandu-se atat spre FMI, cat si spre ajutorul european, avand in vedere se confrunta cu probleme de lichiditati, din cauza ca s-a bazat pe finantarea externa in contextul crizei mondiale a creditelor.

Guvernul roman a refuzat initial sa comenteze informatiile potrivit carora este in discutii pentru obtinerea unui imprumut de la FMI, spunand doar ca o echipa a sa se afla la Washington pentru discutii despre evolutiile economice.

"Am discutat despre posibilitatile de finantare a tarii mele", a spus Diaconescu, referindu-se la convorbirile purtate cu ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier. "Problema care se pune este nu numai de a lua in calcul sprijinul FMI, ci si de a beneficia de un sprijin european", a spus Diaconescu.

"Deocamdata, Romania (evalueaza cum) - in cazul in care ar fi necesar - ar trebui sa obtina sprijin financiar. Dar nu numai de la FMI, sunt suficiente banci europene care ar trebui luate in considerare", a precizat seful diplomatiei.

Diaconescu a refuzat sa spuna ce suma va tinti Romania in discutiile cu FMI si nici nu a detaliat la care banci europene se refera, precizeaza Reuters. "Nu suntem intr-o faza in care sa avansam o anumita suma de bani", a explicat seful diplomatiei. "Deocamdata, nu stim care ar putea fi suma sau pragul, pentru ca tocmai am aprobat bugetul in Romania. Acest buget are anumite capacitati si oportunitati in ceea ce priveste finantarea deficitului", a explicat el.
Publicat Miercuri, 4 Martie 2009 - 08:39
Cuvinte cheie: diaconescu, avion multirol, criza financiara | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours