Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Romania ante-FMI: Intre o scadere a economiei de 4%, pastrarea locurilor de munca si a puterii de cumparare

In timp ce expertii FMI estimeaza o scadere a PIB cu 4% pentru 2009, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, contureaza un scenariu care sa nu sune foarte pesimist: o reducere mai mare de 1%, dar care, in opinia sa, nu inseamna colaps economic.

"Nu consider ca aceasta crestere negativa inseamna colaps economic, ci doar o problema mai dificila de rezolvat in noile conditii economice. Ne propunem, insa, sa limitam scaderea cresterii economice, sa protejam interesele economice ale populatiei, sa mentinem calendarul de aderare la zona euro si vrem sa sincronizam realizarile noastre cu planul european de redresare economica", a precizat Pogea, potrivit Newsin.

Contractarea economiei va determina insa si un deficit bugetar in consecinta, avertizeaza ministrul Finantelor.

Viziunea mai optimista a lui Pogea este contrazisa de expertii Fondului Monetar International (FMI) care, dupa evaluarea economiei romanesti, estimeaza o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 4% in acest an si un deficit bugetar de 4,7% din PIB, potrivit Cotidianul, care citeaza surse apropiate negocierilor.

In cazul in care aceste date se confirma, se impune o rectificare bugetara, in conditiile in care bugetul pe 2009 a fost construit pe o crestere economica de 2,5%, iar deficitul bugetar a fost estimat la 2% din PIB.

Surse guvernamentale sustin ca una dintre variantele avute in vedere de Executiv in negocierile purtate cu reprezentantii FMI este cresterea deficitului bugetar la 3-3,5% din PIB in 2009, in cazul in care Romania va intra in recesiune in acest an. De asemenea, aceastea sustin ca Guvernul urmeaza sa imprumute 18 miliarde euro, banii urmand sa fie trasi in primii doi ani, in transe trimestriale egale.

In aceasta perioada de doi ani, Romania nu va trebui sa ramburseze nimic si va plati ulterior, timp de trei ani, doar dobanzile pentru sumele trase. Abia dupa acesti cinci ani, Romania va trebui sa ramburseze sumele trase, avand la dispozitie alti doi ani pentru returnarea imprumutului.

Geoana: Se impune o rectificare "importanta" a bugetului de stat


Presedintele PSD Mircea Geoana s-a aratat ingrijorat de raspunsul "incoerent" al actualului Guvern la dificultatile economice si sustine ca este nevoie de o rectificare bugetara, prin care sa se modifice valoarea deficitului.

Liderul PSD a explicat faptul ca Romania trebuie sa faca fata unei triple crize: una financiara, una structurala a economiei si una bugetara, generata si de proasta cheltuire a banilor publici.

Geoana a vorbit si despre propunerea PSD de a se constitui un Consiliu pentru relansare economica, din care sa faca parte presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, reprezentanti ai BNR si alti factori de decizie, care ar urma sa urmareasca si sa decida asupra tuturor masurilor propuse de Guvern.

Acest comitet ar trebui sa urmareasca si sa decida asupra tuturor masurilor si actiunilor guvernamentale si sa supravegheze toate proiectele legislative ale Guvernului, inclusiv ordonantele de urgenta. Mai mult, potrivit propunerii PSD, acest comitet va purta discutii si cu toti actorii economici importanti si va organiza dezbateri cu investitorii, cu managementul bancar, patronatele, sindicatele si cu mass-media.

Pe de alta parte, Comitetul Executiv al PSD a stabilit un set de sapte conditii pentru a sustine un acord cu FMI. PSD cere ca banii obtinuti de la FMI sa finanteze sectorul public, nu cel privat, pastrarea locurilor de munca, asigurarea resurselor pentru sectorul public de pensii si asigurarea cresterii veniturilor cu inflatia, astfel incat sa fie protejata puterea de cumparare a populatiei. Alte conditii vizeaza relansarea creditarii, pe baza unui angajament ferm din partea bancilor comerciale ca resursele vor ramane in economia romaneasca.

O alta solicitare a PSD tine de transparenta acordului. "Trebuie sa stim exact in ce conditii se negociaza, la ce pret si cu ce costuri vor fi folositi banii, precum si conditiile de rambursare", se arata in declaratia CEX al PSD. In fine, PSD cere ca resursele bugetare detinute pentru investitiile publice in domenii cheie, precum educatie, sanatate, transporturi nu vor fi afectate si vor fi abordate intr-o filosofie bugetara multianuala.

Premierul Emil Boc a dat asigurari ca acordul de imprumut pe care autoritatile romane il vor incheia cu FMI si Comisia Europeana are un caracter preventiv, ceea ce inseamna ca valorile cotei unice si a TVA nu vor fi majorate.

"Caracterul preventiv al acordului rezulta si din faptul ca nu trebuie sa marim nici cota unica, nici TVA, in comparatie cu alte tari care, atunci cand au fost in situatia de a incheia un acord, a trebuit imediat sa treaca la asemenea solutii. Noi incheiem acest acord tocmai pentru a preveni consecintele negative asupra economiei romanesti", a declarat Boc la o dezbatere la care au participat reprezentanti ai mediului de afaceri. Premierul a precizat ca majorarea TVA ar afecta populatia cu venituri scazute, iar majorarea cotei unice ar afecta mediul de afaceri.

Seful Executivului a precizat ca, din suma pe care Romania o va imprumuta de la FMI, doua treimi vor merge la BNR, iar o treime la Ministerul Finantelor (MFP) care va folosi o parte pentru deblocarea creditarii.
Update 3 publicat Miercuri, 18 Martie 2009 - 16:08
Boc: Imprumutul de la CE si FMI nu va majora cota unica si TVA
Premierul Emil Boc a precizat ca acordul de imprumut pe care autoritatile romane il vor incheia cu FMI si Comisia Europeana are un caracter preventiv, ceea ce inseamna ca valorile cotei unice si a taxei pe valoarea adaugata nu vor fi majorate.
"Caracterul preventiv al acordului rezulta si din faptul ca nu trebuie sa marim nici cota unica, nici TVA, in comparatie cu alte tari care, atunci cand au fost in situatia de a incheia un acord, a trebuit imediat sa treaca la asemenea solutii. Noi incheiem acest acord tocmai pentru a preveni consecintele negative asupra economiei romanesti", a declarat Boc la o dezbatere la care au participat reprezentanti ai mediului de afaceri. Premierul a precizat ca majorarea TVA ar afecta populatia cu venituri scazute, iar majorarea cotei unice ar afecta mediul de afaceri.

Seful Guvernului a precizat ca, din suma pe care Romania o va imprumuta de la FMI, doua treimi vor merge la BNR, iar o treime la Ministerul Finantelor (MFP) care va utiliza o parte din bani pentru imprumuturile date de banci.

Boc a precizat ca, in cadrul intrevederii pe care a avut-o cu reprezentantul BERD miercuri dimineata, acesta si-a aratat disponibilitatea de a acorda in continuare sustinere financiara bancilor, potrivit Newsin.

Intrebat care este valoarea imprumutului de la FMI, avand in vedere previziunea unei cresteri economice negative, Boc a spus ca autoritatile romane asteapta "scrisoarea de intentie din partea FMI si a CE, care va reprezenta viziunea pe care o au CE si FMI".
Update 2 publicat Miercuri, 18 Martie 2009 - 13:28
Legile salarizarii si pensiilor si monitorizarea regiilor - "obligatorii" pentru Guvern in urma unui acord cu FMI
Presedintele Traian Basescu a declarat ca Guvernul ar putea lua mai multe masuri obligat de un acord cu FMI, printre acestea fiind adoptarea Legii salarizarii unice, a Legii pensiilor, monitorizarea regiilor statului si "defrisarea" Codului fiscal. Romania negociaza un imprumut de 18 miliarde de euro cu FMI, CE si Banca Mondiala.
"Va trebui sa faca Legea salarizarii bugetarilor. Nu va scapa Guvernul fara s-o aiba in acord. Legea pensiilor, pentru ca aici iarasi s-a ajuns la o nebunie din punct de vedere al modului de pensionare (...). In mod categoric vor trebui monitorizate companiile, regiile statului - dragile regii ale statului", a enumerat presedintele masurile pe care Guvernul ar trebui sa le ia, potrivit Newsin.

"Defrisarea Codului fiscal, curatarea lui de foarte multe taxe si, in sfarsit, imbunatatirea colectarii. Suntem abia la 30,5-31% din PIB colectare la bugetul de stat.(...)Rediscutarea varstei de pensionare, probabil intr-o incercare de se merge cu barbatii la 65 de ani-pensionarea si femeile la 60 de ani", a continuat Basescu masurile cu impact social, punctand ca varsta de pensionare in Romania e foarte scazuta, dar ca nimeni nu va schimba lucrurile peste noapte, ci "intr-un timp progresiv".

Referindu-se la monitorizarea companiilor de stat, seful statului a spus ca regiile statului au scapat de sub orice control din punct de vedere al salarizarii. "Nu poti sa spui la Caile Ferate ca esti autofinantat, cand tu esti puternic subventionat. Nu poti sa spui la Huila ca esti autofinantat, cand esti puternic subventionat. Nu poti sa spui nici la regiile locale, care primesc subventii. Va trebui restabilit adevarul din punct de vedere al costurilor pe care le avem cu regiile statului si cu regii de interes local", a spus Basescu.

Romania ar putea lua 13 mld euro de la FMI, in cadrul unui imprumut de 18 mld euro

Ultima suma luata in calcul de Romania pentru un imprumut extern de la FMI, CE si institutiile financiare internationale precum Banca Mondiala este de circa 18 miliarde euro, din care aproximativ 13 miliarde euro ar urma sa vina de la Fond.

"Delegatia FMI a discutat, de principiu, la Cotroceni, proiectul scrisorii cadru privind un posibil acord de finantare. Acest lucru nu inseamna, insa, ca Fondul a terminat evaluarea economica a tarii. Suma avuta in vedere de autoritatile romane pentru intregul pachet de finantare este de aproximativ 18 miliarde euro, din care 13 miliarde euro de la FMI", au afirmat surse citate de Newsin.

Potrivit surselor apropiate discutiilor, imprumutul extern se va contracta pe o perioada de doi ani, iar cea mai mare parte a fondurilor va fi folosita in 2009. De asemenea, Romania ar urma sa traga banii in transe, dupa verificari periodice.

Basescu: O sa luam doar atat cat ne trebuie

"O sa luam doar atat cat ne trebuie dintr-un imprumut fixat a se derula pe doi ani de criza. Vom avea o perioada in care vom plati numai dobanzile, si sper sa fie negociate la un nivel bun, in jur de 3%, sub 3%. Vom avea, probabil, cinci-sapte ani in care nu vom plati rate, ci doar dobanzile, si vom plati atat cat vom lua, dar nu aveam dreptul sa nu ne asiguram, pentru ca a te asigura cand a aparut derapajul major este mult mai greu decat sa te asiguri inainte", a explicat seful statului.

Basescu a precizat ca masurile negociate ca partile implicate in acord nu vor fi la fel de dure precum cele de pe vremea lui Paul Thomson (fost negociator sef al FMI pentru Romania, n.r.), de aceasta data abordarea fiind una europeana, sub supravegherea FMI. "Aceasta nu este o simpla misiune FMI, este o misiune preponderent UE si FMI. Este adevarat ca FMI, avand expertiza, este cel care face evaluarea, dar strategiile se stabilesc impreuna cu Uniunea Europeana. Sigur ca si Fondul va face obisnuita scrisoare de sfarsit de misiune de evaluare, insa UE este principalul jucator in aceasta grupare", a explicat presedintele Basescu.

Boc: Ministrii s-au reunit pentru a face o analiza la zi a necesarului

"Scopul este de a face o analiza la zi a necesarului de finantare, a conditiilor si a modalitatilor in care se poate asigura finantarea interna si externa a Romaniei, avand in vedere toate datele pe care le avem in acest moment la dispozitie, date furnizate de ministrul Finantelor, de ministrii de resort, in baza analizelor pe care le-au facut in aceste zile si care vor sta la baza unei decizii pe care o vom prezenta in Guvern in aceste zile", a declarat premierul Emil Boc.

Premierul a precizat ca rezultatele discutiilor nu vor fi date publicitatii, ci doar vor fi prezentate "Guvernului in plenul lui".
Update 1 publicat Miercuri, 18 Martie 2009 - 08:15
18 miliarde de euro - valoarea negociata de Romania cu FMI pentru imprumut
Ultima suma luata in calcul de Romania in negocierile cu FMI este de circa 18 miliarde euro pentru un pachet de finantare pe 2 ani, o delegatie a Fondului discutand in acest moment la Cotroceni cu presedintele Basescu, premierul Emil Boc si guvernatorul BNR.
"Delegatia FMI discuta, de principiu, la Cotroceni, proiectul scrisorii cadru privind un posibil acord de finantare. Acest lucru nu inseamna, insa, ca Fondul a terminat evaluarea economica a tarii. Suma avuta in vedere de autoritatile romane pentru intreg pachetul de finantare este de aproximativ 18 miliarde euro, pe 2 ani", au spus surse citate de Newsin.

Procedura standard prevede ca, dupa negocierile intre cele doua parti, FMI redacteaza scrisoarea de intentie si memorandumul de politici economice, care in final sunt semnate de reprezentantii romani.

O misiune a Fondului Monetar International este prezenta la Bucuresti in perioada 11-25 martie ca sa discute despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care mai iau parte Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala (BM).
Articol original publicat Marti, 17 Martie 2009 - 18:31
Cuvinte cheie: FMI, imprumut, recesiune, PIB, deficit bugetar, pogean, geoana, imprumut FMI, Boc, cota unica, TVA, basescu, fmi, boc, banca mondiala, criza financiara, imprumut FMi, bnr | Afisari: 419
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours