Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Romania invoca abuziv caracterul de secret de stat pentru a masca acte ilegale

Un raport ONU acuza Romania ca foloseste abuziv termenul "secret de stat" pentru a ascunde acte ilegale si pentru a scuti statul de critici si blamare publica, in "cercul suspectilor" aflandu-se si Italia, Polonia si Marea Britanie.

In capitolul referitor la abuzul statului in ceea ce priveste invocarea caracterului secretului de stat, raportul ONU recunoaste ca, spre exemplu, informatiile despre sursele, identitatea si metodele agentilor de informatii, trebuie mentinute secrete pentru protectia securitatii nationale.

Dar, pe de alta parte, documentul remarca cu ingrijorare faptul ca prevederile referitoare la secretul de stat si la imunitatile privind interesul public sunt utilizate tot mai frecvent in tari ca Romania, Germania, Italia, Polonia, Macedonia, Marea Britanie sau Statele Unite, "pentru a ascunde acte ilegale de institutiile de supraveghere si de autoritatile judiciare sau pentru a proteja statul de critici, blamare si - cel mai important - neincredere".

Raportul se refera la perioada decembrie 2007-decembrie 2008 si atrage atentia asupra problemelor determinate de rolul pe care serviciile de informatii si-l asuma in combaterea terorismului. Concluziile documentului evidentiaza, prin dovezi concrete, ca, din cauza lipsei de supraveghere si de responsabilitate legala si politica, au fost facilitate activitatile ilegale intreprinse de serviciile de informatii.

Mai mult, raportul arata ca atunci cand aceste activitati ilegale se desfasoara, ar fi putut fi ordonate, in mod secret, de oficiali ai guvernului. In acest sens, se recomanda ca diferitii actori implicati - serviciile de informatii, forurile legislative, puterile executive si ONU -  sa isi sporeasca gradul de responsabilizare in lupta antiterorism.


ONU despre inchisorile secrete ale CIA: Romania e curata

Raportorul ONU Manfred Nowak crede ca in Romania si Polonia nu mai exista inchisori secrete ale CIA si a anuntat marti ca va lansa o ancheta privind astfel de centre de detentie utilizate de CIA in cadrul luptei impotriva terorismului,

"Le cerem tuturor guvernelor sa coopereze, nu numai pentru a clarifica faptele, ci si pentru ca centrele de detentie secrete sa nu mai fie utilizate in viitor", a declarat raportorul ONU pentru tortura Manfred Nowak. Acesta va conduce investigatia impreuna cu Martin Scheinin, insarcinat ONU pentru respectarea drepturilor omului in cadrul luptei antiterorism.

Numirea unor experti independenti de catre Consiliul pentru drepturile omului din cadrul ONU, precum si decizia lui Barack Obama de a inchide centrul de detentie de la Guantanamo, sunt primele semnale clare ca "aceasta schimbare este reala".

Programul CIA de detentie secreta si tehnicile dure de interogare au atras criticile comunitatii internationale. Romania si Polonia au fost printre tarile europene suspectate ca au gazduit inchisori secrete ale CIA, dar mult mai multe tari sunt banuite ca au cooperat cu Statele Unite dupa 11 septembrie. Presedintele Barack Obama a interzis tehnicile dure de interogare, in asteptarea unei revizuiri a politicilor administratiei.

CIA a recunoscut ca mai putin de 100 de suspecti au fost detinuti in inchisori secrete si o treime dintre ei au fost supusi la tehnici dure de interogare. Trei suspecti au fost supusi tehnicii de simulare a inecului, considerata o forma de tortura.

Potrivit AFP, Nowak a calificat utilizarea inchisorilor secrete drept "una dintre cele groaznice practici" de dupa 11 septembrie si si-a exprima speranta ca "se va incheia si ca este, poate, in curs de incheiere".
Publicat Marti, 10 Martie 2009 - 19:06
Cuvinte cheie: ONU, secret de stat, inchisori, CIA | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours