Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Romania, criticata pentru ca nu doreste sa semneze Acordul de frontiera cu R.Moldova

Markus Meckel, membru al comisiei pentru politica externa din Bundestag, critica Romania pentru ca nu doreste sa semneze Acordul de frontiera cu R. Moldova, dar in acelasi timp amendeaza atitudinea Chisinaului si arata lipsurile democratice ale tarii, referindu-se inclusiv la legea dublei cetatenii.

Markus Meckel, care a fost in 1990 ultimul ministru de externe al RDG contribuind la tratatul ce a dus la reunificarea Germaniei, a fost saptamana trecuta in Republica Moldova intr-o vizita de lucru pe parcursul careia a vizitat si Tirapolul. Intr-un interviu acordat unui grup restrans de jurnalisti, deputatul german a vorbit despre nevoia de democratizare, de reforma si de europenizare a Republicii Moldova, inclusiv in perspectiva reglementarii transnistrene, despre nevoia bunelor relatii cu vecinii si nu in ultimul rand despre necesitatea de a nu elimina din viata politica propriii cetateni cu multipla cetatenie si de a nu respinge mana oferita in ajutor de Europa prin Conventia de mic trafic la frontiera cu Romania si Parteneriatul Estic.

Deputatul german a fost intrebat, intre altele, cum se vad tensiunile din relatiile cu Romania din perspectiva integrarii europene a Republicii Moldova. "Din partea Romaniei, indiscutabil, se aude o voce care nu este foarte prietenoasa fata de Republica Moldova si care vorbeste despre reconstituirea Romaniei Mari", a raspuns Markus Meckel.

"In acelasi timp, a adaugat el, este foarte clar ca Romania este stat membru al Uniunii Europene si vreau sa va spun ca in interiorul UE nu exista mariajuri fortate. Mireasa este cea care trebuie sa-si dea consimtamantul pentru o astfel de casatorie si in cazul in care ea spune nu, casatoria nu are loc. Republica Moldova trebuie sa demonstreze vointa in acest sens si in cazul in care ea spune nu – lucru care se pare ca se intampla – atunci nu este nicio problema – ne vom concentra asupra dezvoltarii unor relatii de buna vecinatate. In situatia de acum, Republica Moldova este cea care trebuie sa demonstreze mai multa dorinta de conlucrare si cooperare", a explicat parlamentarul german.

"Romania nu doreste sa semneze Acordul de frontiera cu Republica Moldova. In acelasi timp Republica Moldova conditioneaza semnarea Conventiei de mic trafic la frontiera de incheierea tratatului de frontiera cu tara vecina. Din punctul meu de vedere, aceasta pozitie a Romaniei nu este judicioasa, dar acest lucru nu este o catastrofa", a spus Meckel. "Este absolut clar ca Romania, ca stat membru al UE, nu poate sa-si schimbe frontierele. UE nu-si poate schimba frontierele. Nu pot sa-mi imaginez cum s-ar putea intampla acest lucru", a adaugat deputatul german.

Pe de alta parte, el a aratat ca nu ar fi bine sa existe probleme la hotarele Uniunii. "Nu vad de ce nu s-ar incheia Conventia de mic trafic la frontiera, care ar premite implementarea diverselor proiecte, de exemplu de infrastructura si mediu, cu finantare europeana. Ma intreb de ce Republica Moldova nu face acest lucru si astfel stopeaza in mod intentionat dezvoltarea tarii?", a declarat Meckel.

"Critic Romania pentru ca nu doreste un acord de frontiera. Pentru ca nu inteleg acest lucru si nu este acceptabil", a repetat parlamentarul german. "In acelasi timp ma intreb de ce este nevoie de acest acord?", a continuat el, sugerand si o solutie de compromis: "Pentru ca garantiile pe care si le doreste Republica Moldova pot fi obtinute nu neaparat semnand acest tratat, ci facand o trimitere, in Conventia de mic trafic la frontiera, la documentele UE si OSCE si unde sa fie indicat ca frontierele dintre doua state se pot schimba numai cu acordul ambelor parti", a aratat Meckel.

"Deci critic Romania pentru faptul ca nu doreste sa incheie acest tratat de frontiera si critic Republica Moldova pentru ca nu inteleg de ce doreste cu orice pret sa aiba acest acord. Pentru ca nu este nevoie de acest acord. Si nu vad de ce ar trebui sa faci din semnarea acestui acord o conditie pentru semnarea Convetiei de mic trafic la frontiera, ceea ce tergiverseaza semnarea ultimei – lucru care este in detimentul populatiei acestei tari. Si nu inteleg de ce Republica Moldova isi pricinueste siesi aceste pagube. Spuneam ca se pot implementa mai multe proiecte in zona cu finantare europeana si nu inteleg de ce Republica Moldova refuza practic aceste proiecte si acest sprijin", si-a rezumat punctul de vedere parlamentarul german.

Pe de alta parte, Markus Meckel a indicat si un alt motiv pentru care Republica Moldova ar trebui sa fie interesata de o cooperare cu Romania - cel al securitatii energetice. "Republica Moldova este foarte dependenta de resursele energetice ale Federatiei Ruse si nu inteleg de ce autoritatile moldovene nu incearca sa se implice, impreuna cu autoritatile din Romania, si sa se conecteze la proiectul Nabucco care ar putea deveni unul central pentru Republica Moldova, oferindu-i mai multa independenta energetica", a spus Meckel.

Autoritatile moldovene nu au parut pana in prezent sa aiba o pozitie definitivata in ceea ce priveste conectarea la gazoductul Nabucco, in conditiile in care ministrul de externe si cel al economiei au pledat in favoarea proiectului, dar presedintele Vladimir Voronin a spus ca oportunitatea mai trebuie analizata.

Parlamentarul german a mai spus ca "in Republica Moldova mai exista si o alta problema - si anume incalcarea Conventiei europene a drepturilor omului. Ma refer la interzicerea pentru persoanele cu dubla cetatenie sa detina anumite functii in stat", a precizat el.

"Pe de o parte, aceasta interzicere este o incalcare a drepturilor omului, iar pe de alta parte nu cred ca este un lucru judicios, pentru ca Republica Moldova are nevoie de fiecare cetatean al tarii sale. Si in cazul in care o persoana cu dubla cetatenie este gata sa se angajeze in Republica Moldova, este important sa se aprecieze eforturile si dorinta acelui cetatean de a face ceva pentru Republica Moldova. Eu cred ca oamenilor trebuie sa li se dea posibilitatea sa fie activi atat in domeniul economiei, cat si in domeniul politic. Republica Moldova are nevoie de oamenii sai – sunt foarte multi cetateni moldoveni plecati din tara, iata de ce cei ramasi aici trebuie pretuiti, trebuie sa li se ofere posibilitatea sa lucreze liber si angajat, pentru ca numai aceasta libertate si democratie pot propulsa dezvoltarea acestei tari", a argumentat Meckel.

"Patriotii - spune el - sunt in interiorul tarii, doar ca nu li se ofera posibilitatea sa se manifeste si sa lucreze spre binele acestei tari. Patriotismul este atunci cand vrei si poti sa faci ceva pentru binele propriei tari. Sunt convins ca sunt multi oameni in Republica Moldova care vor sa faca ceva pentru tara lor, dar sunt si foarte multi care au plecat. De ce au plecat? Cred ca pe langa faptul ca isi doresc bunastare, au plecat si pentru ca acolo se simt mai liber, pentru ca acolo pot activa liber", a subliniat deputatul german.

Parlamentul Republicii Moldova a decis ca persoanele care au dubla cetatenie nu pot ocupa functii ce le permit accesul la secretul de stat. Mai mult, functionarii publici trebuie sa completeze un chestionar de verificare in care sa declare serviciilor secrete, pe langa starea civila, afilierea politica si venituri, cetatenia pe care o au membrii familiei, inclusiv parintii si socrii. Legea a fost criticata de mai multe organisme europene, precum si de ambasadorii unor tari occidentale acreditati la Chisinau.

"Republica Moldova nu este in general pregatita de aderarea la UE, exista deficiente in dezvoltarea democratica, exista deficiente serioase in garantarea unei prese libere, care este foarte importanta nu doar in contextul alegerilor parlamentare care se apropie. Opozitia este in permanenta presata si nu are acces la mass-media publica. Tot timpul conducerea a declarat ca intentioneaza sa adere la Uniunea Europeana, dar in ultimul an aceste activitati au fost neglijate", a remarcat Markus Meckel.

"Pentru noi este important sa vedem care va fi situatia aici dupa alegeri, pentru a putea continua dialogul pe marginea perspectivelor europene ale Republicii Moldova si a etapelor pe care le are de parcurs pe aceasta cale", a adaugat parlamentarul german. El a subliniat ca rezultatele alegerilor si modul in care se vor desfasura acestea sunt deopotriva de importante. "Este important, de asemenea, sa tinem cont si de rolul central pe care il va avea Partidul Comunistilor si dupa aceste alegeri si este extrem de important ca Partidul Comunistilor sa inteleaga ca reformele pe care le promite trebuie si realizate", a atras atentia Markus Meckel.

In opinia sa, este important ca Republica Moldova sa acorde o atentie mai mare dezvoltarii din interiorul tarii si sa-si focalizeze efortul anume pe aceasta directie. "Suntem, de asemenea, gata sa oferim sustinerea necesara in implementarea reformelor, care tin de independenta justitiei, de invatamant sau chiar de infrastructura, proiecte extrem de necesare acestei tari", a spus deputatul german.

Referindu-se la problema transnistreana, Meckel sustine ca ea "nu este o preconditie si o piedica pentru Republica Moldova in aspiratiile ei de integrare europeana", pentru ca "de nesolutionarea acestei probleme sunt responsabili mai multi factori".

"Eu personal nu vad problema transnistreana ca pe o prioritate, caci lucrurile nu depind numai de Republica Moldova. Important este sa se dezvolte democratia aici, statul de drept, independenta justitiei si, ca element central, sa se produca decentralizarea acestei tari, pentru ca regiunile sa aiba mai multa putere de decizie, sa aiba mai multa libertate in a-si folosi resursele financiare. In aceste lucruri vad dezvoltarea Republicii Moldova, pentru care autoritatile trebuie sa faca mai mult", a punctat parlamentarul german.

Markus Meckel a fost intrebat, de asemenea, de ce are nevoie Chisinaul de Parteneriatul Estic. Autoritatile moldovene au formulat unele rezerve in ceea ce priveste ultima initiativa a Uniunii Europene, care plaseaza Republica Moldova si Ucraina in compania unor state fara perspective de aderare la UE, cum ar fi Armenia, Azerbadjan, Belarus si Georgia.

"Aceste teze, ca prin Parteneriatul Estic Europa ar inchide usa aderarii Republicii Moldova, sunt false", sustine Markus Meckel. "Perspectiva europeana a Republicii Moldova urmeaza sa se decida in Republica Moldova si nu la Bruxelles. Un rol important aici il joaca gradul de democratizare, libertatea mass-media si alte capitole la care aceasta tara mai are deficiente. Faptul ca Republica Moldova este cea mai saraca tara din Europa nu este din vina Uniunii Europene – este un rezultat pe de o parte al istoriei, dar si o consecinta a deficientelor clasei politice si ale conducerii tarii din anii trecuti. Republica Moldova este o tara a sanselor pierdute si exista riscul ca acest lucru sa continue", considera deputatul din Bundestag.

"Nimeni nu va impune Republicii Moldova sa accepte posibilitatile care sunt oferite prin acest Parteneriat Estic si nimeni nu-i va reprosa nimic daca le va rata si de aceasta data. Acest proiect al Parteneriatului Estic are carente si acest lucru il recunosc si eu, insa nu exista nimic ce nu poate fi imbunatatit. Pentru Republica Moldova se pune problema sa foloseasca aceste posibilitati ale integrarii economice care ii sunt oferite si aceasta sustinere financiara si asistenta si nu sa se intrebe daca aceste posibilitati sunt bune sau nu. Trebuie sa foloseasca posibilitatile pe care le are la modul real la dispozitie", a fost sfatul parlamentarului german.

"Am avut pe parcursul vizitei mele la Chisinau un raport pe care l-am intitulat Moldova, desteapta-te!. Si cred ca este exact lucrul de care are nevoie Republica Moldova in acest moment", a conchis Markus Meckel.

Publicat Duminica, 8 Februarie 2009 - 11:58
Cuvinte cheie: Romania, Republica, Moldova, Acord, Frontiera | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours