Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Romania blocheaza discutiile CAGRE pentru a proteja Nabucco

Romania a blocat discutiile din cadrul CAGRE pe marginea pregatirii concluziilor Consiliului European, deoarece pe tema pachetului pentru energie a fost inlocuita formula "pachetul Nabucco" cu sintagma "coridoare energetice sudice", pozitia Bucurestiului fiind sustinuta si de Viena, Varsovia si Bratislava.

"Romania sustine ca proiectul Nabucco sa fie mentinut pe aceasta lista, de altfel acest proiect a fost aprobat inca din luna decembrie. Romania nu accepta inlocuirea Nabucco cu denumirea 'proiecte din coridorul sudic'. Fara Nabucco nu putem accepta adoptarea acestui pachet. Nu este vorba de o blocare, dialogul va continua, atat in structurile europene, cat si in plan bilateral", a spus ministrul Diaconescu. "Nu intelegem carui interes politic ii serveste modul cum este mentionat Nabucco in acest dosar", a adaugat seful diplomatiei romane, citat de Newsin.

Diaconescu a precizat ca Austria, Polonia si Slovacia sustin si ele nominalizarea Nabucco pe lista proiectelor de infrastructura energetica ce fac parte din pachetul de cinci miliarde de euro, menit sa relanseze economia europeana si sa contribuie la securitatea energetica a UE.

Proiectului Nabucco ii fusesera alocati initial 250 de milioane de euro, in prezent suma fiind redusa la 200 milioane de euro.

Prin formula "coridor sudic", Comisia Europeana se refera la Nabucco, dar si la interconectorul de gaz Turcia-Grecia-Italia, care astfel ar beneficia de o parte din cele 200 milioane, contributia pentru Nabucco fiind in final si mai mica. Banii nu ar fi acordati direct consortiului Nabucco, ci Bancii Europene de Investitii, ca pachet financiar care sa faciliteze obtinerea de imprumuturi pentru construirea conductei.

Orice decizie in cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) se ia prin consens, astfel ca Romania este in pozitie sa blocheze discutiile pe aceasta tema. Este pentru prima data cand Romania isi foloseste dreptul de a bloca o decizie europeana.
 
Ministrii de Externe ai UE trebuiau sa discute luni pe marginea Concluziilor Consiliului European de primavara si a pachetului de proiecte prioritare in domeniul energetic ca parte a planului european de redresare economica.


Asigurarea unei aprovizionari stabile cu energie a Uniunii Europene (UE) a devenit una dintre cele mai importante probleme ale blocului comunitar, dupa disputa din ianuarie dintre Rusia si Ucraina care a dus la sistarea livrarilor de gaz rusesc catre Europa pentru aproape doua saptamani in mijlocul iernii.

Liderii celor 27 de state membre ale UE se vor reuni la Bruxelles pe 19 martie, pentru a gasi solutii de abordare a crizei economice si a strategiei fragmentate a blocului comunitar cu privire la sectorul energetic.

Cu scopul de a-si diminua dependenta de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, UE sprijina proiectul conductei Nabucco, menita sa transporte hidrocarburi pe o lungime de 3.300 de kilometri, din Asia Centrala in Austria, desi analistii spun ca proiectul are asigurata pana in prezent doar a cincea parte din gazul necesar pentru functionare.

Nabucco va tranzita si Romania, iar costul total al gazoductului este estimat in prezent la aproape opt miliarde de euro.
Publicat Luni, 16 Martie 2009 - 14:53
Cuvinte cheie: cagre, nabucco, energie, diaconescu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours