Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Referendumul pentru autonomie de la Sfantu Gheorghe, atacat in instanta

Prefectura judetului Covasna a atacat in instanta hotararea Consiliului Local (CL) Sfantu Gheorghe prin care aproba organizarea, in data de 15 martie, a referendumului privind autonomia.

Pana in prezent doua hotarari locale privind organizarea referendumului pentru autonomie, ale consiliilor locale Baraolt si Bixad, au fost anulate de instanta in Covasna. In plus, la ora actuala, cinci hotarari privind referendumul se afla pe rolul Tribunalului.

In actiunile in instanta, Prefectura arata ca se incalca prevederile legii nr.3./2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, precum si cele ale Constitutiei Romaniei, republicata. Totodata, Prefectura mai arata ca posibilitatea organizarii unui astfel de referendum este nelegala atat sub aspectul obiectului, cat si sub aspectul modalitatii de organizare, conform Newsin.

Conducerea Consiliului National Secuiesc (CNS) sustine ca pana in prezent mai bine de 20 de hotarari privind referendumul pentru autonomie se afla in instanta in Covasna si Harghita, dar nu consiliile locale care adopta hotararile ar fi cele care incalca legea, ci Prefecturile Covasna si Harghita, care si-ar depasi atributiile. Initiatorii proiectului urmeaza sa faca recurs la Curtea de Apel Brasov.

Potrivit vicepresedintelui Consiliului National Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, adoptarea acestor proiecte nu inseamna instituirea unei autonomii, ci este vorba pur de referendum pentru schimbarea granitelor administrative si formarea unui judet nou. Conducerea CNS a propus in urma cu cateva luni organizarea unui referendum necesar inaintarii in Parlament a unei initiative legislative care propune si modificarea limitelor administrativ teritoriale ale judetelor, pentru care este nevoie inainte de un referendum. Intrebarea care va fi adresata cetatenilor este daca sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judetelor din care fac parte.

Initiativa CNS si PCM a fost criticata si atacata de lideri ai societatii civile romanesti si politicieni romani din cele doua judete, pe motiv ca incalca Constitutia si indeamna la tensiuni interetnice.
 
Basescu reafirma ca autonomia teritoriala nu e permisa de Constitutie

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca autonomia teritoriala nu e permisa de Constitutie pentru ca teritorul Romaniei este indivizibil si ca pozitiile sale pe acest subiect sunt transante si nenegociabile.

Dupa o intalnire cu reprezentantii autoritatilor locale din Covasna si Harghita, seful statului a explicat ca nu este de acord ca prin afirmatiile sale de la Budapesta a jignit comunitatea maghiara si ca, mai mult, simte nevoia sa reia argumentele respective."A propos de retragerea declaratiei de la Budapesta, as vrea sa o mai fac odata aici: Constitutia Romaniei nu permite niciodata autonomie teritoriala si va mai citesc o data (din Constitutie - n.r.). Indivizibil este teritoriul Romaniei. Indivizibil. Consider ca n-am jignit pe nimeni. In calitate de sef de stat am aparat ceea ce scrie in Constitutia Romaniei", a declarat Basescu, intr-o conferinta de presa.

El a citit articolul unu din Constitutie care spune ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil" si art. 152 care spune ca articolul unu nu poate fi supus unei revizuiri constitutionale. El a citit de altfel articolele respective din Constitutie, spunand ca "umbla cu Constitutia in buzunar tot timpul".

"Trebuie regandita definitia de stat national, trebuie regandit statutul limbilor minoritatilor, al limbii maghiare la nivel regional. La nivel regional ar trebui sa primeasca un alt statut decat acum, problema autonomiei administrative a unor zone sau a autonomiei culturale a minoritatilor. Deci, daca avem o abordare radicala fata de ce avem in acest moment in Constitutie, atunci trebuie s-o avem inclusiv in domeniul relatiilor interetnice", a afirmat presedintele UDMR, Marko Bela.   
Publicat Luni, 23 Februarie 2009 - 14:00
Cuvinte cheie: maghiari, secui, autonomie teritoriala, constitutie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours