Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Procesul lui Vasile Paraschiv cu statul reincepe pe 9 aprilie

Vasile Paraschiv a atacat cu apel sentinta magistratilor Tribunalului Bucuresti, prin care Ministerul Finantelor este obligat sa-i plateasca daune morale de 300.000 euro, disidentul cerand, la Curtea de Apel Bucuresti, 30.000.000 de euro pentru persecutarile din regimul comunist.

Vasile Paraschiv sustine, in motivele de apel, ca suma de 300.000 de euro stabilita de instanta de fond „nu este nici rezonabila si nici nu respecta raportul intre gravitatea faptelor si suferintele morale”.

„Este adevarat ca prejudiciul moral nu poate fi cuantificat, dar si suma acordata este insuficenta (…). 0,00275 eurocenti/minut, atat valoreaza suferintele, demnitatea si onorarea mea in acceptiunea instantei de fond”, precizeaza Vasile Paraschiv in motivele de apel depuse la Curtea de Apel Bucuresti.

De asemena, Paraschiv sustine ca statul roman, SRI, SIE, Guvernul Romaniei si Presedintia sunt datori sa plateasca daunele morale cerute de acesta pentru ca sunt „continuatorii Securitatii din anii comunismului”.

Vasile Paraschiv le-a amintit magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti chinurile suferite in perioada comunista si faptul ca i s-a incalcat dreptul la viata, la integritate corporala si sanatate, dreptul la respectarea vietii private si de familie, dreptul la corespondenta, la cinste, onoare, demnitate si libertate de gandire.

Ministerul Finatelor a contestat, de asemenea, sentinta prin care a fost obligat sa plateasca daune morale de 300.000 de euro catre Vasile Paraschiv pentru chinurile suferite de acesta pe timpul regimului comunist. Ministerul Finantelor cere Curtii de Apel Bucuresti sa respinga actiunea formulata de Vasile Paraschiv, deoarece nu este timbrata, actiunea este prescrisa, iar ministerul nu poate fi obligat sa plateasca daune morale, pentru ca nu se face vinovat de traumele suferite de disident in perioada comunista.

Curtea de Apel Bucuresti a fixat primul termen de judecata pentru 9 aprilie.

Vasile Paraschiv mai cere instantei sa oblige statul roman, SRI, SIE, Guvernul Romaniei si Presedintia sa recunoasca „pentru perioada 1968-1989 incalcarea drepturilor”, sa recunoasca public ca, dupa 1989, nu s-a dorit recunoasterea publica a „atrocitatilor savarsite de regimul comunist” asupra disidentului si sa „depuna toate diligentele necesare in aflarea tortionarilor si pedepsirea acestora”.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au considerat ca suma de 300.000 de euro acordata de statul roman disidentului Vasile Paraschiv cu titlul de daune morale este rezonabila, se arata in motivarea acestora.

Disidentul Vasile Paraschiv a primit 300.000 de euro si "nu 30 de milioane de euro asa cum a cerut" pentru ca despagubirile morale “trebuie sa fie rezonabile”, desi i-au fost incalcate, in timpul regimului comunist, mai multe drepturi fundamentale prevazute in Constitutia din 1965, potrivit magistratilor Tribunalului Bucuresti.

Instanta retine ca lui Vasile Paraschiv i s-au incalcat mai multe drepturi fundamentale si a suferit un prejudiciu prin “suferinta fizica si morala produsa de internari obligatorii, violarea locuintei, a corespundentei, limitarea liberei circulatii”.

Magistratii au mai aratat, in motivarea sentintei, ca Vasile Paraschiv “s-a bucurat de o reparatie morala in perioada ulterioara Revolutiei din 1989” prin primirea unor distinctii, recunoasterea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista, aparitia in manualele de istorie si in enciclopedia de istorie si prin numeroasele articole si emisiuni televizate despre “curajul manifestat in lupta impotriva comunismului”.

“Ceea ce nu a primit, pana in prezent, reclamantul (n.n. Vasile Paraschiv) a fost o reparatie morala pecuniara, pentru suferinta morala indurata in perioada 1968-1989 desi, astfel cum rezulta din probatoriu, s-a recunoscut in mod oficial ca acesta a fost persecutat pe criterii politice”, apreciaza instanta in motivarea sentintei prin care Vasile Paraschiv trebuie sa primeasca de la statul roman 300.000 de euro pentru suferintele indurate in perioada comunista.

Pe de alta parte, magistratii arata ca suma ceruta de Vasile Paraschiv ca despagubre morala, respectiv 30.000.000 de euro nu este rozonabila, desi apreciaza ca “prejudicial moral nu poate fi cuantificat”. Instanta sustine insa ca suma de 300.000 de euro acordata cu titlul de despagubiri morale “respecta raportul dintre gravitatea faptelor ilicite savarsite de stat si suferintele morale produse” lui Vasile Paraschiv.

“Este evident ca ele (nn.despagubirile) se presupun prin aproximare, in lipsa unor criterii obiective, dar tribunalul are in vedere atat reparatia morala oferita de societate dupa Revolutia din decembrie 1989, cadrul istoric in care au fost savarsite, fiind de notorietate modul in care erau tratati toti cetatenii in perioada de referinta (nn. 1968-1989) invocata de reclamant, numarul mare de condamnari la ani grei de puscarie, munca de canal, disparitiile misterioase, etc, iar pentru estimare si cantitatea de servicii si bunuri care pot fi achizitionate cu suma oferita drept compensatie”, arata magistratii in motivarea sentintei din 28 noiembrie 2007.

Vasile Paraschiv a declarat, pe 23 ianuarie, pentru Newsin, ca va ataca sentinta instantei supreme, prin care i-a fost respinsa contestatia impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale in dosarul tortionarilor sai.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a depus, in noiembrie 2008, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale in cazul a peste 60 de tortionari ai disidentului Vasile Paraschiv. Solutia Parchetului General in cazul tortionarilor a ramas, insa, aceeasi, iar disidentul s-a adresat Inaltei Curti.

Vasile Paraschiv a returnat presedintelui Traian Basescu decoratia primita de Ziua Nationala, spunand ca se simte obligat sa refuze primirea ei de la "un comunist ca toti ceilalti, care ne-au condus tara de la Revolutie si pana azi".

Vasile Paraschiv este cunoscut ca important luptator anticomunist, fiind prima persoana care a incercat crearea unui sindicat liber al muncitorilor din Romania in regimul comunist, dar si autor al mai multor carti despre regimul comunist.

Publicat Luni, 16 Februarie 2009 - 17:46
Cuvinte cheie: Vasile Paraschiv, proces, dizident, despagubiri | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours