Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Primarul din Sfantu Gheorghe propune un articol in Constitutie pentru regiuni autonome

Primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), considera ca in Constitutie ar trebui introdus un articol care sa permita existenta unor regiuni autonome.

"Nu vrem sa facem nici un gest anticonstitutional (...) vorbim de importanta ca ideea de autonomie teritoriala, de limba maghiara oficiala in anumite regiuni sa fie prevazute in Constitutie si am spus si solutia. Noi nu vrem sa ne atingem de articolele 1 si 152, ci de exemplu am propus sa fie un articol 2, cum este in Constitutia Spaniei, care spune ca exista autonomii teritoriale si care sunt atributiile", a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, primarul Antal Arpad, citat de Newsin.

Acesta a participat, sambata, la intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si administratia locala din Covasna si Harghita.

Dupa intalnire, presedintele Traian Basescu a declarat presei ca este un sustinator fara rezerve al accelerarii proceselor de descentralizare si de crestere a nivelului de autonomie pentru administratiile locale, dar, in calitatea sa de presedinte, nu isi poate permite sa actioneze in afara cadrului Constitutiei.
Traian Basescu a citit articolul 1 din Constitutie, in care este descris clar caracterul Statului roman - "stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil" deci, prin urmare, nu pot fi create autonomii teritoriale in interiorul Romaniei. Totodata, Traian Basescu a facut referire si la articolul 152 din Constitutie, care prevede ca dispozitiile prevederilor Articolul 1 nu pot fi revizuite.

"De aceea, autonomii teritoriale in interiorul teritoriului Romaniei nu pot fi create. Pozitiile mele din acest punct de vedere, al autonomiei teritoriale, sunt transante, fara echivoc si nu pot face subiect de negociere in ceea ce ma priveste. Sunt convins ca niciun politician roman nu se poate angaja in negocierea Constitutiei", a declarat Traian Basescu.

Publicat Luni, 16 Februarie 2009 - 21:10
Cuvinte cheie: Covasna, Harghita, autonomie, constitutie, Secuiesc, Basescu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours