Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Presedintele Ungariei, Laszlo Solyom: Incercam sa rezolvam problema reprezentarii romanilor in Parlamentul de la Budapesta

Presedintele Ungariei Laszlo Solyom a declarat luni ca a vorbit cu presedintele Basescu despre problema reprezentarii minoritatii romanesti in Parlamenul ungar, aratand ca Guvernul de la Budapesta a constituit deja o comisie care sa elaboreze o reglementare in acest sens.

Presedintele Ungariei a declarat la finalul unei intrevederi cu presedintele Basescu ca trebuie sa se elaboreze o baza juridica, astfel incat minoritatea romana din Ungaria sa poata fi reprezentata in Parlament. "Datorita numarului redus al persoanelor care compun aceasta minoritate accederea in Parlament este dificila pentru ca legea electorala prevede ca un candidat trebuie sa fie votat de cel putin 40.000 de persoane", a declarat presedintele Solyom.

El a aratat ca,pentru a asigura reprezentarea minoritatii romane in Parlament, Guvernul a constituit o comisie care sa elaboreze o reglementare juridica. "In Parlament exista institutia Ombudsman pentru minoritati, care are in curs de elaborare un proiect de lege in acest sens; asteptam sa vedem care va fi pozitia Parlamentului vizavi de lege", a precizat seful statului ungar.

Pe de alta parte, a aratat Solyom, in Ungaria functioneaza 46 de autoguvernari romanesti, acest sistem al autoguvernarii compensand oarecum lipsa de reprezentare a minoritatilor in Parlament. Presedintele Ungariei a aratat ca o comunitate de cinci sau zece mii de persoane are posibilitatea de a-si construi o autoguvernare.

Minoritatile se bucura si de drepturi colective in Ungaria. "Spre deosebire de Romania care este stat unitar suveran, Ungaria este un stat format din mai multe minoritati care au drept la reprezentare la toate nivelurile si beneficiaza de drepturi colective", a spus Solyom.

Publicat Luni, 2 Februarie 2009 - 16:47
Cuvinte cheie: Presedinte, Ungaria, Laszlo Solyom, romani, Basescu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours