Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Presedintele CSM: Majoritatea judecatorilor si procurorilor sunt cinstiti

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatorul Virgil Andreies, a spus ca, in urma rezultatelor pe care le-a sesizat la mai multe curti de apel din tara, poate spune ca "marea majoritate a judecatorilor si procurorilor romani sunt oameni cinstititi, onesti si care isi respecta codul deontologic".

Sub aceasta egida, Andreies a facut apel la presa, clasa politica si insitutiile statului sa schimbe mesajul atunci cand vorbesc despre justitie. "Cred ca este momentul sa ne schimbam mesajul cu privire la justitie, in sensul de a transmite un mesaj de incredere in justitie ca sistem. Romania nu are nici o sansa daca nu are institutii ale statului puternice", a declarat Andreies, citat de Newsin. 

Andreies a facut si un apel catre presa de a semnala orice caz de abatere disciplinara sau incalcare a legii de care se face vinovat vreun magistrat, astfel incat CSM sa poata interveni prompt.

"Consiliul va sanctiona prompt orice magistrat, judecator sau procuror care va incalca legea sau statutul. Nu mai putem accepta ca, din cauza unor greseli individuale, sa fie culpabilizat intregul sistem judiciar roman", a subliniat presedintele CSM.

Andreies vrea ca magistratii sa poata fi sanctionati disciplinar si pentru fapte de dupa serviciu

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Virgil Andreies, vrea ca magistratii sa poata fi sanctionati si pentru fapte comise in afara orelor de serviciu daca actiunile lor aduc atingere imaginii sistemului.

"Exista o serie de abateri disciplinare comise de judecatori si procurori care nu au putut fi sanctionate din cauza faptului ca modificarile din 2005 au legat aceste abateri in sensul de a avea legatura cu serviciul. Or, sunt unele abateri disciplinare pe care le comit judecatorii in afara programului de lucru sau in afara institutiei, dar aduc grave prejudicii prestigiului justitiei. Ei au un statut, trebuie sa se comporte intr-un anumit fel in societate, astfel incat trebuie sa sanctionam astfel de derapaje, fara a intra in domeniul vietii private a magistratului", a declarat Andreies, in cadrul unei conferinte de presa de la Cluj.

Judecatorul clujean a mai spus ca alte modificari care apar in proiectul de lege se refera la autonomia inspectorilor judiciari fata de CSM, la faptul ca ei vor avea un statut permanent, nu unul de inspector detasat si aria sanctiunilor disciplinare va fi mai mare, permitand "o individualizare corecta a sanctiunilor".

CSM a finalizat analiza activitatii inspectorilor de la Inspectia Judiciara, documentul urmand sa fie prezentat la sedinta de consiliu de saptamana viitoare. "Cei care sunt buni raman, cei care nu, pleaca", a promis judecatorul clujean. 

Presedintele CSM este ingrijorat de ritmul cererilor de pensionare din magistratura

"De la inceputul anului pana la sedinta din 26 de saptamana viitoare, avem peste 140 de cereri de pensionare. Sunt foarte ingrijorat de acest ritm al cererilor de pensionare, care, dupa parerea mea, a fost oarecum influentat de aceasta lipsa de stabilitate a statutului de magistrat", a afirmat Andreies.

Andreies a spus ca, in afara de mesajul de stabilitate al statutului magistratului, CSM nu poate face altceva pentru a stopa pensionarile din sistem. "Se aud mesaje la televizor de infuzie de sange proaspat, se aud mesaje ca salariile magistratiilor sunt prea mari si asa mai departe. Daca vrem, pe un termen lung, sa avem niste magistrati foarte buni trebuie sa avem un statut stabil si predictibil, sa stie foarte clar judecatorul cat are pensie, in momentul in care intra in magistratura sa stie ca acel statut ramane pana in momentul in care se pensioneaza", a mai spus presedintele CSM.

Consiliul incearca sa-i inlocuiasca pe cei care se pensioneaza cu magistrati noi, in baza unei strategii adoptate in 2008, potrivit careia pana in 2011 vor fi ocupate toate posturile vacante din sistemul judiciar. Andreies a afirmat, insa, ca daca toti magistratii care au dreptul s-ar pensiona, sistemul judiciar s-ar bloca.

Virgil Andreies a aminit ca numarul persoanelor care intra in sistem este limitat pentru ca nu se poate cobori stacheta cu privire la profesionalismul celor care intra in magistratura si pentru ca facultatile de drept dau absolventi de o calitatea "in scadere".
Publicat Vineri, 20 Februarie 2009 - 14:07
Cuvinte cheie: justitie, andreies, procurori, judecatori, csm | Afisari: 65,535
Comentarii (1)
CORNELIA GALAVAN, Bucuresti (Sambata, 28 Februarie 2009 - 09:03)
6000 DE MAGISTRATI - 6000 DE DUMNEZEI IN ROBA IN CEA MAI CORUPTA TARA DIN EUROPA ? DUPA 12 ANI DE LA TRAGEDIA ACCIDENTULUI IMI CERSESC DREPTUL LA VIATA IN FATA INSTANTEI !
MAI BINE MUREAM IN ACCIDENTUL RUTIER DECAT SA AM INCREDERE IN JUSTITIE !
12 ANI DE COSMAR.MAGISTRATII M-AU DISTRUS VIaTA MAI MULT DECAT ACCIDENTUL.
VICTIMA ACCIDENTULUI DEVINE VICTIMA MAGISTRATURII.
C.S.M. PROTEJEAZA MAGISTRATII VINOVATI.
DISPRETUL FATA DE CETATEAN SI REFORMA JUSTITIE
PE CAND SPORURI SI PENTRU DISPRETUL FATA DE JUSTITIABILI ?
CONSILIUL EUROPEI NU CUNOASTE ABUZURILE DIN ACTUL DE JUSTITIE FATA DE 'SIMPLI CETATENI' SI CARE DISTRUG DESTINE UMANE.
Dupa 12 ani infirma si bolnava din nou in fata instantei. Dupa 12 ani mi-e frica de magistrati si instantele judecatoresti. Se intampla in Romania tara membra a Uniunii Europene.
.Nmele meu este Cornelia Galavan si de 12 ani ca victima a unui accident rutier in calitate de 'simplu cetatean' am avut incredere iin justitie. Am fost o naiva. Am organizat pe 1 ianuarie 2001, la inceput de secol si mileniu, in fata Guvernului, prima actiune de protest fata de modul cum se solutioneaza in Romania tragediile miilor de accidente rutiere. Am protestat desemeni si in fata CSM unde am fost tratata cu dispret de Presedintele Iulian Galca pentu ca am solicitat tragerea la raspundere a unor magistrat. Acelasi dispret l-am gasit si la Parchetul General in audienta avuta la Tanase Joita Procuror General. Consider CSM-ul ca un sindicat al magistratilor care lupta pentru reforma in justitie numai in ce priveste salarizarea lipsita de fundament si de bun simt in comparatie cu veniturile cetatenilor care le asigura remunerarea. In acest sens trbuie mentionata reletia de perversitate dintre Ministerul Justitiei care numai are decat un rol administrativ de decor si CSM constituit ca o casta.Dupa aproape 20 de ani de reforma de forma si nu de fond si datorita UE mi-e frica sa mai intru intr-o sala de judecata asa cum mi-se intampla acum dupa 12 ani petrecuti in 'malaxorul justitiei' unde mi-a fost calcata in picioare demnitatea umana si unde am ajuns sa-mi 'cersesc' dreptul la viata.Deasemeni ma intreb in mod care este contributia CSM -ului ce in ce priveste lupta impotriva coruptiei din moment ce Romania dupa aproape 20 de ani de tranzitie sa fie cea mai corupta tara din Europa ? 6.000 de magistrati cu salariile lor 'modeste' au pe an cate 2 luni de concediu ce totalizeaza 12.000 de luni adica 1.000 de ani !
Ministrul Catalin Predoiu ca avocat cunoaste bine calitatea magistratului si a actului de justitie. La fel si Presedintele Traian Basescu dar nu pot lua o atitudine datorita Comisiei Europene care si asa monitorizeaza justitia de ani de zile. Monitorizarea ar trebui ridicata atunci cand magistratul de tip european va respecta cetateanul adica justitiabilul din a carei retributie traieste asa cum se intampla in tarile normale cu democratie reala din Europa.
'ASASINI AI SOSELELOR DORMITI LINISTIT. JUSTITIA VA VEGHEAZA SOMNUL !
Este dureros si jignitor pentru conditia umana felul in care sunt solutionate in justitie tragediile accidentelor de circulatie in Romania in comparatie ca tarile cu adevarat civilizate din Europa. Este incredbil ce mi-se intampla mie dupa 12 ani de cosmar petrecuti intre spitale si instantele de judecata. In prezent la Judecatoria Sectorului 4 este pe rol un proces civil prin care solicit ca si in alti ani 'reactualizarea prestatiei lunare' la care a fost obligat autorul accidentului sa mi-o achite ca despagubire-daune materiale. Aceasta prestatie lunara reprezinta in mod logic diferenta dintre pensia pe care o primesc pentru incapacitate de munca fiind infirma, si salariul pe care l-as fi avut daca nu se producea tragicul accident.
Pe 20 ianuarie este al-5-lea termen iar judecatorul tergiverseaza procesul solicitand probe privind incapacitatea mea de munca cu toate ca am depus la dosar decizia de pensionare atat de anul trecut cat si deanul acesta fiind pensionata de 10 ani de diferite comisii. Aceasta procedura ne mai fiind folosita de celalti judecatori ai aceleiasi judecatorii.Datorita starii de sanatate ce mi-se agraveaza permanent dar si starii psihice emotionale am solicitat ca procesul sa se judece in lisa mea ajungand sa mi-se faca lehamite. Si cum sa nu mi-sa faca lehamite de aceasta justitie inumana care a stabilit ca autorul accidentului nu poate sa-mi acite prestatia lunara in intregime beneficiind de 'protectie sociala' iar eu victima infirma, bolnava distrusa pentru tot restul vietii pird lunar 2.000.000 lei. Cu acesti bani autorul tragediei mele isi cumpara benzina pentru autoturismu personal. Cum sa nu-mi fie lehamite de aceasta justitie cand pentru a putea recupera aceste sume am solicitat mentinerea sechestrului asigurator asupra bunului imobil, dar instanta nu a fost de acord iar acesta a instrainat apartamentul vinzadu-l...singurului copil, mostenitor de fapt si de drep.Aceasta justitie m-a distrus decat accidentul propriuzis. Ma consider condamnata si injosita mai rau decat in penitenciar. Si toate acestea pentru ca am avut incredere in justitie ca o naiva ce am fost.Dupa 12 ani de cosmar am ajuns sa-mi cersesc in instanta dreptul la viata si demnitate. Cred ca voi intra in cartea recordurilor cu aceste procese penibile si jignitoare chiar pentru o justitie ce nu este nici acum dupa aproape 20 de ani de reforme in slujba cetateanului. Mai bine muream in accident.Pe data de 20 ianuarie am avut al-6-lea termen perioada in care din nou sunt internata in spital.
Toate acestea m-au determinat ca intre spitale si instante judecatoresti sa ma implic civic si sa derulez singura in carje proiectul 'LACRIMA RUTIERA' inca din 2001 si care are loc anual cu ocazia Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier. Proiectul fiind apreciat de diferite personalitati ca Jonathan Scheele, Principesa Margareta, Traian Basescu, Dr. Raed Arafat, Presedintele Federatiei Europene a Victimelor Rutiere Brigitte Chaudhry si altii iar la Gala Societatii Civile - 2006 unde am participat la sugestia unui reprezentant al Delegatiei Uniunii Europene, proiectul a obtinut Mentiunea Speciala.
Proiectul disprtuit de institutiile statului roman a fost apreciat chiar si de Comisia Europeana la cel mai inalt nivel prin Presedintele Manuel Barroso si Secretarul General Terry Davis care au trimis mesaje cu ocazia celei de a-VIII-a editie a proiectului 'LACRIMA RUTIERA' ce a avut loc anul trecut pe 16 noiembrie in Piata Universitatii

STOP GENOCIDULUI RUTIER !
REFORMA IN JUSTITIE REALA.NU DEMAGOGIE.
MAGISTRATUL IN SLUJBA CETATEANULUI NU CETATEANUL IN SLUJBA MAGISTRATULUI.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours