Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Predoiu: Tinerii magistrati trebuie sa contribuie la ridicarea monitorizarii CE

Ministrul Justitiei, presedintele CSM, Procurorul General si vicepresedintele ICCJ le-au spus noilor magistrati ca au o misiune grea, aceea de a credibiliza justitia si ca vor avea de invatat permanent si de asimilat, in continuare, numeroasele modificari legislative.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat joi, la Palatul Cotroceni, in prezenta sefului statului si a absolventilor Institutului National al Magistraturii, ca tinerilor magistrati le revine misiunea importanta de a reinventa justitia romaneasca.

"Suntem monitorizati la capitolul justitie si cred ca dumneavoastra trebuie sa fiti primii care sa va luptati pentru ridicarea acestei monitorizari. Fara indoiala, deprinderea tainelor acestei profesii va fi unul dintre obiectivele dumneavoastra, dar cred ca va trebui sa va asumati si un alt obiectiv, si anume acela de a aduce un suflu nou in profesie, o mentalitate moderna, o abordare pragmatica si responsabilitate", a spus Predoiu.

Remarcand autocolantele inscriptionate cu mesajul "Respectati independenta justitiei" pe care unii dintre noii magistrati le purtau in piept, Perdoiu a spus ca toata lumea din sala este constienta de valoarea acestui principiu pentru respectarea caruia s-au facut pasi importanti in ultimii ani. "Trebuie insa sa ne aducem aminte ca acest principiu mai trebuie dublat de un altul, si anume responsabilitatea justitiei. Justitia nu poate fi un apanaj sau nu poate fi o casta inchisa, justitia trebuie sa fie adresata cetateanului", a subliniat Predoiu.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, le-a transmis, la randul sau, noilor magistrati ca au o misiune grea, aceea de a se pronunta cu privire la libertatea semenilor.

"Sper ca acest moment de solemnitate sa va urmareasca toata viata, o viata in care veti avea zile framantate, nopti nedormite, pentru ca, iata, din acest moment primiti o mare putere, aceea de a va pronunta cu privire la libertatile semenilor si aceea de a hotari destinul lor. Pe umerii dumneavoastra aveti o povara foarte grea si de-a dreptul teribila. Va doresc sa o duceti cu demnitate, onoare, cinste si profesionalism", le-a spus presedintele CSM proaspetilor absolventi ai INM.

Virgil Andreies le-a atras atentia magistratilor sa nu se ascunda in spatele independentei atunci cand pronunta o hotarare discutabila. "Sa nu uitati niciodata ca independenta magistratului inseamna dependenta exclusiva fata de Constitutie si fata de lege", a subliniat Andreies. Presedintele CSM le-a spus noilor magistrati sa se adreseze Consiliului atunci cand le este incalcata independenta.

Procurorul General, Laura Codruta Kovesi le-a spus proaspetilor magistrati ca asteapta de la ei reformarea sistemului judiciar. "Aceasta ceremonie organizata de presedintele Romaniei este o dovada a faptului ca statutul de magistrat este important, ca in dumneavoastra se pun multe asteptari si sperante ca veti reforma acest sistem", a spus Kovesi.

Procurorul General le-a explicat tinerilor judecatori si procurori ca independenta pe care au dobandit-o odata cu statutul de magistrati nu inseamna libertatea de a face orice, ci respectarea juramantului si legea. "Suntem independenti cu privire la orice imixtiune in activitatea noastra, dar ca acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa dam socoteala pentru timpul in care noi solutionam dosare sau pentru modul in care administram probe", a mai spus procurorul general.

Kovesi i-a indemnat pe magistrati sa considere ca tineretea lor este un avantaj si ca in timp conteaza ceea ce fac si nu varsta pe care o au. "Si eu am fost de multe ori acuzata ca sunt prea tanara, insa tin sa va spun ca in timp conteaza ceea ce facem, ceea ce suntem capabili sa facem, si nu conteaza varsta pe care o avem. Aveti in vedere ca in sistemul judiciar sunt magistrati care au o experienta echivalenta cu varsta dumneavoastra", a spus Kovesi.

Vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Lidia Barbulescu le-a transmis absolventilor Institutului National al Magistraturii, ca vor trebui sa invete in continuare si sa asimileze noile modificari legislative. ''Ceea ce va asteapta nu va fi deloc usor, pe de o parte volumul de dosare pe care le veti avea de solutionat, iar pe de alta parte de modificarile legislative numeroase pe care le veti avea in continuare de asimilat, si nu in ultimul rand necesitatea de a invata ca si cum ar fi la inceput '', a spus Barbulescu.

Absolventii Institutului National al Magistraturii au venit, joi, la invitatia presedintelui, la Palatul Cotroceni, dupa ce seful statului a semnat decretele prin care acestia au intrat in randul magistratilor.

Publicat Joi, 29 Ianuarie 2009 - 19:53
Cuvinte cheie: Predoiu, tineri, magistrati, CSM, ICCS | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours