Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Predoiu: Codurile sunt un fel de autostrazi, care vor trage dupa ele intreg sistemul judiciar

Ministrul Justitiei a declarat, vineri, ca sistemul judiciar nu este pregatit sa implementeze codurile si ca noile texte de lege sunt un "fel de autostrazi care vor trage dupa ele intreg sistemul judiciar", ceea ce presupune pregatire profesionala si mai mult efort in urmatorii 2-3 ani.

Catalin Predoiu a declarat ca de fiecare data, adoptarea unor noi coduri a starnit controverse, dar "orice nastere presupune putin deranj". Declaratia ministrului vine dupa ce in presa au aparut in ultimele zile reactii cu privire la modificarea mai multor texte de lege printre care unele referioare la prostitutie, incest sau avort, dar si in ceea ce priveste cuantumul pedepselor.

Ministrul a abordat, alaturi de jurnalisti si expertii care au contribuit la elaborarea codurilor, mai multe modificari ale codurilor, in special ale codului penal si civil, cu precizarea ca s-a dorit o mai clara reglementare, fara a se face schimbari fundamentale.

Profesorul Valeriu Cioclei, din Comisia de elaborare a Codului penal, a infirmat faptul ca avortul provocat de femeia insarcinata nu mai este incriminat de noul Cod penal. "Aici este o falsa problema. In codul actual, autoavortul nu este incriminat, deci femeia care-si provoaca singura avort nu este subiectul activ al infractiunii. Nu am facut decat sa clarificam si sa spunem, pe sleau, ca avortul facut de femeia insarcinata nu se incrimineaza", a precizat profesorul, citat de Newsin.

In ceea ce priveste cuantumul pedepselor, care a fost micsorat, ministrul Catalin Predoiu a subliniat ca, din propriile observatii, instantele se orienteaza spre mijlocul sau minimul pedepsei. Predoiu a dat ca exemplu infractiunea de furt unde, in 80% dintre cazuri, vinovatii au primit pedepse de cate 5 ani de inchisoare.

Profesorul Valerian Cioclei a vorbit, de asemenea, despre modificarile aduse infractiunilor de coruptie. "Ni s-a reprosat ca a disparut primirea de folose necuvenite. Nu a disparut, in prezent, apare contopita in luarea de mita. Nu sunt niste schimbari spectaculoase, sunt vechile reglementari pe care le-am perfectionat, speram noi", a declarat profesorul, membru al comisiei de elaborare a codurilor.

Astfel, "modificarea s-a realizat pentru a permite renuntarea la distinctia actuala intre luarea de mita si primirea de folose necuvenite, distinctie care nu face decat sa creeze dificultati in plan probator, atunci cand intelegerea a avut loc inainte de efectuarea actului, dar bunurile s-au remis ulterior", se arata si in documentele remise de Ministerul Justitiei, dupa terminarea conferintei.

Publicat Vineri, 13 Martie 2009 - 18:22
Cuvinte cheie: Catalin Predoiu, coduri, justitie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours