Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Preda: Basescu nu vrea un mandat suplimentar, ca Iliescu

Consilierul prezidential Cristian Preda a declarat, vineri, in cadrul unei dezbateri pe marginea reformei constitutionale, ca presedintele Traian Basescu nu va face precum Ion Iliescu, in cazul in care textul fundamental va fi revizuit.

"Va asigur ca presedintele nu va face precum Ion Iliescu, numarand mandatele dupa cum curge calendarul Constitutiilor. Nu va exista un nou an zero cum a facut Ion Iliescu dupa Constitutia din 1991, asta este foarte clar", a subliniat consilierul prezidential, in cadrul dezbaterii pe marginea reformei constitutionale care se desfasoara, vineri, la Camera Deputatilor.

Pe de alta parte, Preda a aratat ca Traian Basescu nu este unul dintre cei care ar putea profita de pe urma revizuirii Constitutiei dat fiind ca ne aflam spre sfarsitul mandatului de presedinte.

Consilierul prezidential Cristian Preda a mai declarat ca presedintele a lansat dezbaterea pe marginea revizuirii Constitutiei prin Comisia prezidentiala in contextul in care exista o parere comuna la nivelul societatii si al clasei politice asupra nevoii modificarii textului fundamental.

"Presedintele a constituit Comisia prezidentiala nu pentru ca unii sau altii ar vrea sa fie dictatori. Cred ca asta este o legenda care are doar datul de a crea un soi de stiri de senzatie sau atmosfera care e ridicola si care tine de o parte foarte superficiala a politicii. Presedintele a creat Comisia pentru ca partidele, in 2005, si-au dat acordul pentru a incepe o discutie pe marginea textului Constitutional si pentru ca trei ani si ceva mai tarziu nu au facut-o", a aratat Preda.

Pe de alta parte, a aratat Preda, presedintele si-a exprimat, in contextul prezentarii Raportului Comisiei, optiunile in privinta revizuirii textului fundamental. "Cred ca este datoria oricarui om politic sa-si defineasca viziunea politica. Noi ne-am obisnuit din pacate cu situatia stranie in care politicienii nu-si definesc o viziune clara", a spus Preda. Aceeasi pozitia a fost impartasita si de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, care a aratat ca dezbaterea pe tema Constitutiei este viciata de duplicitarismul celor care sustin infiintarea unui regim parlamentar si de personalizarea demersului de revizuire a Constitutiei.

"Lectura care a fost dominanta si care a precedat prezentarea raportului si interventia presedintelui a fost lectura acestei bizare asocieri a discutiei despre Constitutie cu fostele republici sovietice. Cei care l-ar acuza pe presedinte ca ar dori o formula autoritara, dictatoriala, pentru ca vrea republica semiprezidentiala trebuie sa demonstreze faptul ca asemenea republici conduc la dictatura", a subliniat Cristian Preda.

De altfel, consilierul presedintelui a aratat ca textul fundamental are nevoie de o clarificare, si nu de o redefinire, cu alte cuvinte, de trasarea mai precisa a atributiilor fiecarie puteri in contextul regimului politic actual, semiprezidential. O republica prezidentiala nu ar fi oportuna, a sustinut Preda, insa o republica parlamentara nu ar fi nici ea pe placul romanilor, care doresc, in marea lor majoritate, sa-si aleaga in mod direct presedintele.

Preda a explicat ca presedintele a subliniat, in prezentarea optiunilor sale in privinta revizuirii textului fundamental, doua lucuri importante: nevoia unui tablou clar al institutiilor si a unei Constitutii care sa fie o garantie a inviolabilitatii drepturilor individuale. "Cred ca orice spirit democratic isi doreste un tablou clar al institutiilor", a spus Preda.

Consilierul prezidential a prezentat si optiunile presedintelui in privinta alegerilor, aratand ca seful statului s-a exprimat in favoarea unei coerente la nivelul sistemului electoral. De asemenea, Preda a reamintit ca presedintele este pentru reamenajarea teritoriala, impartirea pe judete realizata in 1968 nemaifiind de actualitate.

In concluzie, Preda a aratat ca exista suficiente masuri pentru a articula un proces de revizuire a Constitutiei si ca seful statului a lansat acest semnal, urmand sa mai aiba vreo atributie in acest proces doar in cazul in care amendarea textului fundamental ar fi initiata de Guvern. Altfel, a aratat Preda, presedintele nu este decat un participant la dezbaterile care au ca subiect aceasta tema.

La Palatul Parlamentului, s-a desfasurat, vineri, dezbaterea "Forma si reforma intre politica, constitutie si administratie", prezidata de presedintele Asocietiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu si cu participarea presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a consilierilor prezidentiali Cristian Preda si Sebastian Lazaroiu, a reprezentantilor partidelor politice si a membrilor APD. 
Publicat Vineri, 30 Ianuarie 2009 - 14:14
Cuvinte cheie: Basescu, mandate, Iliescu, Preda | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours