Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

PE a finalizat legislatia liberalizarii pietei de energie electrica si gaze naturale

Parlamentul European a adoptat in a doua lectura, pachetul legislativ privind piata interna de energie electrica si gaze naturale, iar in urma compromisului negociat cu presedintia ceha a UE drepturile consumatorilor au fost intarite.

Statele membre vor putea alege unul dintre cele trei modele in ceea ce priveste separarea productiei de distributia de gaze naturale si electricitate.

Astfel, separarea productiei de distributia de gaze naturale si electricitate sa va putea face prin separarea proprietatii intre companiile de productie de energie electrica si cele de transmisie sau prin optiunile Operatorului Independent de Sistem (OIS) si Operatorului Independent de Transport (OIT).

OIS permite intreprinderilor integrate pe verticala sa-si pastreze proprietatea asupra activelor retelei, dar prevede ca reteaua de transport in sine sa fie administrata de un operator de sistem independent, o intreprindere sau o entitate complet separata de intreprinderea integrata pe verticala, care indeplineste toate functiile unui operator de retea.

OIT va permite societatilor sa ramana in proprietatea sistemelor de transport, cu conditia ca acestea sa fie gestionate de un operator independent de transport.

Clauza pentru operatori din tari terte

Autoritatea de reglementare le poate refuza operatorilor de sisteme de transport a electricitatii si gazelor naturale, controlati de o persoana sau de persoane dintr-una sau mai multe tari terte, certificarea in cazul in care nu respecta prevederile legate de separarea proprietatii (unbundling)  sau daca acordarea certificarii va pune in pericol securitatea alimentarii cu energie a statului membru in cauza si a Comunitatii.

Protectia consumatorilor

Un aspect esential in ceea ce priveste aprovizionarea consumatorilor il reprezinta accesul la date obiective si transparente privind consumul.

Noua legislatie confera consumatorilor dreptul de schimbare a furnizorului de gaze naturale sau electricitate in timp de trei saptamani, in mod gratuit, si dreptul de a primi un decont final de lichidare, dupa schimbarea furnizorului de energie electrica, in termen de sase saptamani de la schimbarea furnizorului.

De asemenea, clientii au dreptul de a primi toate datele relevante privind consumul, iar furnizorii de energie electrica trebuie sa precizeze, in documentele puse la dispozitia clientilor finali, ponderea fiecarei surse de energie in mixul energetic utilizat de catre furnizor.

Totodata, Statele Membre garanteaza ca este infiintat un mecanism independent, de exemplu, un mediator pentru energie sau un organism pentru consumatori pentru tratarea eficienta a reclamatiilor si solutionarea extrajudiciara a litigiilor, iar Comisia stabileste o lista de control a consumatorului de energie clara si concisa, care ofera consumatorilor de energie informatii practice referitoare la drepturilor lor.

Statele membre trebuie sa garanteze ca furnizorii de energie electrica sau operatorii de sisteme de distributie iau masurile necesare pentru a prezenta tuturor clientilor lor un exemplar al listei consumatorului de energie si pentru a garanta ca aceasta este pusa la dispozitia publicului.

Garantarea furnizarii cu electricitate este un serviciu universal

Statele membre sunt obligate sa garanteze ca toti clientii casnici si, atunci cand considera adecvat, micile intreprinderi, adica intreprinderile cu mai putin de 50 de salariati si o cifra de afaceri anuala sau un bilant care nu depaseste 10 milioane de euro, beneficiaza de serviciile universale, si anume de dreptul de a li se furniza, pe teritoriul lor, energie electrica de o calitate bine definita, la preturi rezonabile, transparente, usor comparabile si nediscriminatorii.  

Protectia consumatorilor vulnerabili

La initiativa Parlamentului European, noua legislatie include masuri speciale de protectie a consumatorilor vulnerabili. Statele membre ar trebui sa ia masuri corespunzatoare, precum planuri nationale de actiune sau beneficii in sistemele de asigurari sociale, pentru a garanta clientilor vulnerabili alimentarea cu energia electrica necesara.

Publicat Miercuri, 22 Aprilie 2009 - 18:02
Cuvinte cheie: energie electrica, gaze naturale, PE, pachet legislativ | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours