Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

ONG-urile dau in judecata Guvernul daca nu retrage Codurile din Parlament

Un numar de 13 organizatii neguvernamentale au depus marti, la Guvern, "o somatie" prin care solicita retragerea din Parlament a celor patru proiecte de Coduri juridice si cer ca fiecare Cod in parte sa fie dezbatut public, timp de o luna.

Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale semnatare spun ca, in cazul in care Guvernul nu va raspunde solicitarii, vor chema Executivul in instanta si vor solicita suspendarea hotararilor de Guvern prin care Codurile au fost transmise la Parlament.

"S-a incalcat legea transparentei decizionale. Toate cele patru Coduri au avut aceeasi procedura de cvasitransparenta, cu o varianta preistorica pe site si cu o alta varianta care se lucra in laboratoarele Ministerului Justitiei", a declarat pentru NewsIn directorul Transparency International Romania (TI), Victor Alistar.

Potrivit lui Alistar, in cele patru Coduri juridice exista erori de conceptie, dar si de redactare, iar analiza comparativa nu este justificata.

"Va dau un exemplu de eroare grava. Ni se dau ca date de comparatie sanctionarea coruptiei in tari precum Finlanda sau Suedia. Aceste tari au aproape zero coruptie, asa ca nivelul de sanctionare este altul", a spus presedintele Transparency International.

Alistar a declarat ca noile norme atenteaza grav la libertatea presei, ofera o putere "extraordinara" creditorului fata de debitor, iar mediul de afaceri este afectat pentru ca au fost introduse "prevederi intruzive in modul de organizare a curtilor arbitrale, care reprezinta o justitie privata a mediului de afaceri".

In plus, jandarmii au un rol sporit in executarile civile, desi pana in prezent participau la executare doar pentru a asigura ordinea publica. "Executorul cu angajatii lui spargeau usa. Ei, acum jandarmii participa in mod activ la executare. Asta inseamna ca am introdus forta armata in Codul Civil?", a spus el.

Directorul TI a spus ca protestul va continua pe toata durata dezbaterii Codurilor juridice in Parlament, la alegerile europarlamentere ONG-urile vor cere ca parlamentarii romani care au votat Codurile sa isi asume raspunderea nominala, iar in ultima instanta ii vor cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge actele normative. "Iar daca le promulga, sa isi asume raspunderea pentru toate implicatiile pe care noi le vom arata cetatenilor in toate cele 42 de circumscriptii", a spus el.

Potrivit lui Alistar, documentul a fost semnat de 13 ONG-uri, printre care Asociatia Jurnalistilor, Clubul Roman de Presa, Agentia de Monitorizare a Presei, Centru de Resurse Juridice, Centrul pentru Resurse Publice si Transparency International.
Publicat Marti, 24 Martie 2009 - 19:38
Cuvinte cheie: cod civil, ONG, Guvern, Parlament | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours