Nica a precizat ca serviciul va fi reformat.
Reamintim ca ministrul Nica a fost convocat de membrii Comisiei de Aparare din cadrul Camerei Deputatilor, pentru a discuta despre reorganizarea DGIPI din cadrul MAI.
La audieri au participat si secretarul de stat Cristian Fainis, cel care conduce interimatul DGIPI, Gelu Drajneanu, seful Directiei Generale de Mobilizare si Organizare din MAI, Virgil Ardelean, si seful Politiei Romane, Petre Toba.
La intrarea in sala, Virgil Ardelean a declarat ca este mai bine ca DGIPI sa fie restructurata si nu desfiintata.
Nica declarase in urma cu o sapatmana ca vrea sa defiinteze aceasta directie.
Nica sustine ca seful DNA nu l-a informat despre dosarul "Doi si-un sfert"
Pe de alta parte, Minsitrul de Interne, Dan Nica, sustine ca seful DNA, Daniel Morar, nu l-a informat in legatura cu ancheta "Doi si-un sfert", in momentul in care a cerut aviz, pe motiv ca in acest fel ar fi fost incalcat secretul urmaririi penale.
"Procurorul general al DNA mi-a spus foarte clar ca aceste date n-au putut sa fie furnizate, nu vor fi furnizate si nu vor fi furnizate niciodata pentru ca ele tin de secretul actelor premergatoare, a secretului urmarii penale si pentru ca nu se doreste prejudicerea unei anchete care se afla in curs niciodata nu va da aceste informatii. S-a invocat faptul ca actele premergatoare se desfasoara sub un secret absolut si ca daca s-ar sti ca se cere avizul si cineva spune ca ar fi negativ, s-ar incalca principiul acesta stabilit prin lege, al secretului actelor premergatoare, si atunci cine ar da acea informatie ar intra si el sub incidenta legii", a declarat Nica.
Ministrul de Interne a spus ca, pentru a fi evitate astfel de situatii, in cadrul Comisiei de aparare s-a luat in discutie propunerea unei interventii legislative, prin care institutiilor abilitate sa li se permita, la cererea avizului, sa dea informatii cu privire la persoanele propuse pentru conducerea anumitor structuri.
"Am discutat si despre cazul DGIPI, ca sa fiu foarte cinstit, si sunt multe lucruri care necesita si o interventie legislativa, inclusiv s-a ridicat problema necesitatii obligativitatii avizarii de catre institutiile statului a persoanelor care ocupa o functie de demnitate, astfel incat in momentul numirii sa nu existe niciun fel de posibilitate ca cineva sa se afle intr-o situatie neplacuta", a declarat ministrul de Interne.
Presedintele Comisiei de Aparare, Costica Canacheu, a declarat, tot marti, la iesirea de la audieri, ca nu este de acord cu aceasta initiativa. Totodata acesta a spus ca ceea ce s-a intamplat in acest caz, nu-i face vinovati nici pe Nica nici pe premierul Boc, ci arata ca sistemul a functionat foarte bine.
Basescu: DGIPI este o institutie nereformata, imbacsita, care trebuie curatata, dar nu desfiintata