Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Ministerul Public a solutionat 40% din dosare in 2008

Procurorul general, Laura Kovesi, a declarat la bilantul Ministerului Public ca numarul de cauze pe care le-au avut procurorii anul trecut a crescut, fiind de 1.200.000, fata de 1.000.000 in 2007, dintre care au fost solutionate 492.000 de dosare.

"Regulile actuale de competenta materiala creeaza dezechilibre majore intre unitati, astfel incat, media de cauze de solutionat pe procurori la parchetele de pe langa curtile de apel este de 67 de cauze, la parchetele de pe langa tribunale este de 116 cauze, iar la parchetele de pe langa judecatorii este de 1074 de cauze", a precizat Kovesi, citat de Newsin.

"As observa un lucru care de data asta e o intrebare si care se materializeaza intr-o nedumerire care va trebui rezolvata de sistem. Si procurorul si judecatorul lucreaza cu aceeasi lege. Mi se pare de foarte multe ori anormala solutia confruntarii procuror-judecator cand e vorba de propunerea de arestare. Sunt prea multe refuzuri legate de propunerea procurorului de arestare preventiva. Va trebui la nivelul CSM gasita o formula ca judecatorul si procurorul sa isi apropie punctele de vedere legate de arestarea preventiva pentru ca aceste discrepante de abordari creeaza imaginea distorsionata a Justitiei. Uneori procurorii par a fi hotarati sa lupte cu traficantul de droguri, iar judecatorul pare cel care il pune in libertate. Sau cu cei care comit violente in spatiul public", a spus presedintele Traian Basescu.

Seful statului a spus ca este importanta o abordare unitara a acestei chestiuni pentru ca "oamenii de prea putine ori inteleg ca a nu-l aresta nu inseamna ca e nevinovat". "A nu-l aresta nu inseamna ca procuroul nu a avut dreptate cand a declansat actiunea penala. De foarte multe ori, chiar si avocatii ies in declaratii publice si spun ca clientul este nevinovat, pentru ca nu l-a arestat judecatorul. Ceea ce e un truc mediatic, pentru a crea presiune asupra procurorului", a adaugat Basescu.

Controale pe dosarele in care s-au aplicat sanctiuni administrative

Procurorul general a cerut efectuarea unor controale cu privire la dosarele in care s-au aplicat sanctiuni cu caracter administrativ, dand ca exemplu cauzele pentru infractiuni la regimul circulatiei rutiere.

"Chiar daca au fost instante care au considerat ca nu prezinta pericol conducerea autovehiculelor cu o alcoolemie de 1,85 gram la mie sau chiar talharii, nu este un argument care sa influenteze practica parchetelor. Consider ca inacceptabila cresterea cu 35% a numarului de solutii prin care s-au aplicat de catre procurori sanctiuni administrative pentru infractiuni la regimul circulatiei rutiere", a afirmat Kovesi.
Publicat Miercuri, 4 Martie 2009 - 13:18
Cuvinte cheie: ministerul public, kovesi, basescu, dosar penal, procuror, judecator, justitie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours