Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Miliardele de la UE, amenintate de coruptia la nivel de parlamentari si ministri

Romania ar trebuie sa primeasca fonduri UE doar pentru reforma justitiei, astfel incat dupa ce sistemul judiciar functioneaza corect, sa poata accesa finantari europene si in alte domenii, recomanda un studiu european.

Analiza, facuta de Centrul European pentru studii politice europene (CEPS) din Bruxelles, a constatat grave carente in sistemele judiciare ale Romaniei si Bulgariei. Sunt enumerate legi croite pentru interese speciale, mecanisme nedemocratice – precum ordonantele de urgenta emise de guvernul de la Bucuresti si lipsa de vointa politica in combaterea coruptiei, potrivit Newsin.   

CEPS recomanda institutiilor europene sa mentina mecanismul de cooperare si verificare (MCV) pentru ambele tari dincolo de perioada initiala de trei ani care se incheie la sfarsitul lui 2009.  Mecanismul nu trebuie reinnoit anual, considera CEPS, ci pe termen mediu, de cel putin trei ani, iar criteriile sa fie reformulate astfel incat guvernul de la Bucuresti sa nu mai poata ascunde lipsa progreselor in spatele termenilor vagi.  

Autorii studiului considera ca decizia politica a Comisiei Europene de a ingheta o parte din fondurile UE pentru Bulgaria a fost “un instrument de presiune util”. In cazul in care UE ia in considerare o masura similara si pentru Romania, trebuie adoptata “o abordare in sistem de sanctiuni si recompense”, considera Dana Denis-Smith, autoarea studiului de caz pe Romania.
   

“Sanctiunea ar fi ca Bruxelles-ul sa taie toate fondurile pentru Romania, iar recompensa ar fi ca Romania sa acceseze doar finantari pentru redresarea sistemului judiciar. Numai dupa ce sistemul judiciar va functiona cum trebuie, banii ar urma sa fie accesati si in alte domenii”, recomanda experta britanica.    

Parlamentarii si ministrii, legi pentru propriile afaceri   

Potrivit studiului, fenomenul coruptiei este larg raspandit si protejat de diferite interese politice, economice si juridice care se suprapun, ducand la o “volatilitate ridicata” a procesului legislativ. Studiul critica in termeni duri practica ordonantelor de urgenta care “au devenit mai degraba regula decat exceptia in materie de initiative legislative”, reprezentand aproximativ jumatate din legislatia adoptata de obicei in Romania intr-un an. "Parlamentarii, ministrii si alti oficiali de rang inalt au de cele mai multe ori interese in diferite grupuri economice sau de alta natura si fac presiuni pentru adoptarea unei legislatii care sa protejeze aceste interese ", se arata in studiu.
   

CEPS aminteste in acest context si de controversata taxa auto introdusa de guvernul Tariceanu si "vazuta ca stimul pentru afacerea premierului, care detine drepturile exclusive de import pentru Citroen si Peugeot". In ceea ce priveste noul guvern, el a emis deja 11 ordonante de urgenta in vreme ce Parlamentul a adoptat numai trei legi", remarca Denis-Smith.   

In ce priveste angajamentul guvernului de la Bucuresti fata de reforma justitiei, autoarea studiului noteaza ca executivul si-a asumat drept obiectiv de guvernare ridicarea mecanismului si mai putin reforma. Practica “dublei raportari” instaurate de autoritatile de la Bucuresti – rapoarte cosmetizate pentru Bruxelles si rapoarte interne separate este “o evolutie periculoasa”, demonstrand ca ministerele nu inteleg mecanismul ca ajutor pentru reforme si incearca doar sa stavileasca criticile de la Bruxelles.  

Raportul CEPS a fost publicat la scurt timp dupa ce joi, Parlamentul European a cerut Comisiei  sa redacteze pana la 15 iulie un raport special privind gestiunea si controlul fondurilor UE in Romania, "in lumina ultimelor regrese in ceea ce priveste lupta anticoruptie".

Publicat Luni, 27 Aprilie 2009 - 08:08
Cuvinte cheie: UE; inghetare fonduri, legi speciale, Romania, ministri, parlamentari | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours