Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Melescanu: Bugetul Apararii nu va permite realizarea de noi achizitii

Fostii ministri liberali ai Apararii si de Interne au declarat marti ca bugetele alocate celor doua domenii de actualul Guvern sunt insuficiente, astfel ca nu se vor putea face achizitii noi, iar angajamentele internationale vor fi cu greu onorate.

Teodor Melescanu a criticat faptul ca, desi alocarea a 2,38% din PIB pentru cheltuielile de aparare a fost sustinuta in anii anteriori de PD-L si Traian Basescu, iar in programul de guvernare se prevede alocarea a minimum 2%, cu posibilitatea majorarii, in proiectul de buget se propune doar 1,3% din PIB, potrivit Newsin.

In opinia fostului ministru al Apararii, aceasta inseamna o scadere reala a fondurilor cu 4-5% fata de anul trecut. El a explicat ca bugetul Ministerului este de 7,6 miliarde lei, identic cu suma cheltuielilor din cursul anului trecut, insa in conditiile cresterii cursului de schimb, aceasta se traduce printr-o scadere drastica a cheltuielilor. Melescanu a atras atentia ca prin bugetul propus de Cabinetul Boc se va renunta la orice achizitii noi de tehnica militara, contractele multianuale aflate deja in derulare vor fi cu greu onorate, iar angajamentele internationale fata de NATO si UE "sunt puse sub semnul indoielii".

"In Armata, cresterea preturilor la utilitati, la combustibil, la energie electrica va crea probleme insurmontabile de functionare", a mentionat Melescanu.

Presedintele Comisiei de aparare din Senat a mentionat ca parlamentarii PNL solicita respectarea programului de guvernare - minimum 2% din PIB pentru Aparare cu posibilitatea cresterii la 2,38%.

La randul sau, fostul ministru de Interne, Cristian David, s-a referit la "starea de subfinantare" a sectorului de ordine si siguranta publica. El a afirmat ca, desi in termeni nominali bugetul este acelasi ca si cel alocat anul trecut, acesta de fapt scade in termeni reali, din cauza inflatiei.

Bugetul de stat pe anul 2009 a fost trimis la Parlament, iar senatorii si deputatii pot depune amendamente pana marti seara, urmand ca Legea sa fie adoptata de Legislativ pana la sfarsitul saptamanii viitoare. Parlamentarii PNL au precizat ca vor aduce amendamente in interesul colegiilor pe care le reprezinta.

Publicat Marti, 10 Februarie 2009 - 18:41
Cuvinte cheie: aparare, melescanu, achizitii, Armata, Interne, David | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours